«Παρών» για τις περιφερειακές εκλογές του 2023 δήλωσαν ο Π. Τατούλης και η «Νέα Πελοπόννησος»

«Παρών» για τις περιφερειακές εκλογές του 2023 δήλωσαν ο Π. Τατούλης και η «Νέα Πελοπόννησος»

Την πρόθεσή του, τόσο ο ίδιος ως υποψήφιος περιφερειάρχης όσο και τα στελέχη της παράταξής του «Νέα Πελοπόννησος», να είναι παρόντες στις επόμενες περιφερειακές εκλογές, γνωστοποίησε χθες με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ο τέως περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ασκώντας κριτική στην νυν Περιφερειακή Αρχή.

«Είμαστε παρόντες, έτσι όπως ξεκινήσαμε, ως αδέσμευτοι, ανιδιοτελείς, πατριωτικοί, ακομμάτιστοι, αυτοδιοικητικοί παράγοντες», είπε χαρακτηριστικά, αλλά υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρχουν γέφυρες με όλους τους κομματικούς χώρους.

Κάνοντας κριτική στην Περιφερειακή Αρχή, είπε ότι κανένα μεγάλο έργο δεν έχει προχωρήσει, με πρώτο το ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια, ότι η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή είναι απούσα από κάθε διεθνές γεγονός και πως σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, όσες γίνονται είναι μόνο με τη λογική των αναθέσεων.

ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ ήταν από τις βασικές αναφορές του κ. Τατούλη, ο οποίος είπε ότι η δική τους πρωτοβουλία έγινε πρότυπο για όλη τη χώρα και δικαίωσε τις επιλογές του. Αυτό, σχολίασε, βοήθησε και το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας και μίλησε για το brand name «Μυθική Πελοπόννησος».

Δεχόμενος ερωτήσεις για το έργο ΣΔΙΤ, όπου- όπως είπε- έπρεπε να έχει προχωρήσει η κατασκευή των τριών εργοστασίων, σημείωσε πως μπορούν να ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες για την υλοποίησή του.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Ας αφήσουμε όμως αυτά τα μισόλογα: Μία το έργο είναι καλό και το προχωράμε, μία το καθυστέρησαν οι άλλοι, δηλαδή εμείς. Το πρόβλημα είναι ότι αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν ένα έργο που δεν πιστεύουν. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Κάνουν ένα έργο που λένε δημόσια ότι δεν το πιστεύουν. Και είμαι σίγουρος ότι ακόμα και σήμερα το έργο δεν το ξέρουν και δεν ξέρουν και τις ευθύνες τους. Κι εμείς προσπαθούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να τους εμπεδώσουμε την άποψη πως πρέπει να κινηθούν. Και δε θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τα οποία μπορεί να δυναμιτίσουν το έργο. Γιατί εμάς μία είναι η άποψή μας: Να υπερασπιστούμε αυτό το έργο, το δικό μας έργο, το οποίο ο σημερινός περιφερειάρχης καθυστέρησε για τρία χρόνια, το οποίο καθυστέρησαν οι 20 βουλευτές όλης της Πελοποννήσου με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη για δύο χρόνια, συμφωνώντας με τους τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε μπορούν ούτε θέλουν να διεκπεραιώσουν αυτό το έργο, γιατί δεν το πιστεύουν. Ακούω κάποια τραγικά πράγματα, ότι το κόστος, λέει, θα μεγαλώσει. Πώς θα μεγαλώσει το κόστος; Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια τροποποίησης της σύμβασης εις βάρος των πολιτών. Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο και να ανατρέψουμε όλους αυτούς τους λαϊκιστές που κατά καιρούς άλλα λέγανε και άλλα λένε».

«Έχουμε έτοιμο σχέδιο»

Ακολούθως, αναφέρθηκε στη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα, λέγοντας ότι η δική του Περιφερειακή Αρχή τόλμησε και ήρθε σε επαφή με το μεγαλύτερο Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας στους μικρο–δορυφόρους, αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις δε βοήθησαν στην υλοποίηση. «Κάποιοι εντελώς ανίδεοι προσπαθούν να διακωμωδήσουν την αντίληψή μας για τη διαστημική πύλη στην Καλαμάτα. Και σήμερα είναι πολύ περισσότερο επίκαιρο αυτό από κάθε άλλη φορά. Αυτές οι πρωτοβουλίες έβγαζαν την Πελοπόννησο μπροστά και αυτό ήταν το όραμά μας για την Περιφέρεια», πρόσθεσε.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι αν τους είχαν αφήσει να προχωρήσουν στη δημιουργία της πρώτης περιφερειακής τράπεζας, σήμερα θα ήταν πολύ χρήσιμη για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Κάνοντας σύγκριση του 2019 με το 2023 που είναι οι επόμενες περιφερειακές εκλογές, είπε πως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και πως το 2019 ήταν ένας χρόνος που δημιουργήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου όλα τα πολιτικά κόμματα να είναι απέναντι στην παράταξή του.

«Υπάρχει ένα ερώτημα που πλανάται στην κοινωνία. Γιατί ακόμα επιμένετε να είστε δυνατοί και παρόντες σε αυτή την πολιτική συγκυρία; Αυτή την αγάπη των Πελοποννησίων, εμείς δεν τη μετατρέπουμε σε φυγή. Μείναμε για να αντισταθούμε. Γι’ αυτό είμαστε παρόντες. Γιατί μετά την ανάληψη της νέας Περιφερειακής Αρχής, όλα τα μεγάλα ζητήματα και την πορεία που είχαμε δημιουργήσει για την Περιφέρεια, πήγαν πίσω. Εμείς έχουμε σχέδιο για το πώς θα διορθωθεί αυτή η βλάβη που έχει γίνει. Έχουμε έτοιμο σχέδιο και όραμα, όπως είχαμε και το 2010», τόνισε ο κ. Τατούλης.

Προβοκάτσια

Ο κ. Τατούλης έκανε λόγο και για καθολική προβοκάτσια το 2019 με δύο θέματα εναντίον του, τα οποία- όπως είπε- έχουν καταρρεύσει.

Το ένα, σημείωσε, ήταν ο «κοριός» στο γραφείο της τότε αντιπεριφερειάρχη, όπου έπειτα από 3-4 έρευνες η υπόθεση κατέπεσε και μπήκε στο αρχείο, και το δεύτερο η έντονη επιθετικότητα που δέχτηκε, όχι μόνο από τη Ν.Δ., αλλά από όλα τα κόμματα.

«Υπήρξε μεθοδευμένη προσπάθεια να φύγουν από την παράταξή μας στελέχη που είχαν τιμηθεί. Υπήρξαν στελέχη μας που εκβιάστηκαν να φύγουν από την παράταξή μας, αλλά δε δείλιασαν. Δε δέχτηκαν ποτέ την οποιαδήποτε παρέμβαση για αποστασιοποίηση από την παράταξή μας. Θεωρώ ότι σήμερα, το 2021, με φόντο το 2023, η λογική που μας χαρακτηρίζει, είναι η λογικής της γέφυρας. Πολιτικά δεν υπάρχουν τείχη, δεν υπάρχουν όρια, υπάρχουν μόνον γέφυρες. Γέφυρες που ουσιαστικά συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Οι πολιτικές γέφυρες είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για να δίνει με τον καλύτερο τρόπο και με τη μεγαλύτερη, αν θέλετε, αποτελεσματικότητα την πολιτική παρέμβαση», εξήγησε.

Επανερχόμενος στα ζητήματα της Περιφέρειας, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος είναι απούσα από κάθε διεθνές γεγονός και στο σήμερα δεν μπορείς να υπάρξεις χωρίς διεθνή παρουσία.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο θεσμό, λέγοντας ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει δε λειτουργούν τα συλλογικά όργανα. Και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι α΄ και β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ισχυροί. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι οποιασδήποτε κυβέρνησης. Για πρώτη φορά τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν έχουν απολύτως καμία αρμοδιότητα».

Επίσης, σχολίασε ότι η υπερπληθώρα αντιπεριφερειαρχών και συμβούλων δημιουργεί ένα επιπλέον κοστολόγιο, που είναι τεράστιο για το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα.

Για τις δαπάνες από την Περιφερειακή Αρχή, είπε ότι αυτές γίνονται μόνο κάτω από τη λογική των αναθέσεων και πως αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, θα βρεθούμε σε οικονομικό τέλμα χειρότερο από αυτό του 2009- 2010.

Μιλώντας για τα έργα, ο κ. Τατούλης παρατήρησε ότι κανένα μεγάλο δεν έχει προχωρήσει, με πρώτο απ’ όλα το ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια.

Αναφερθείς στη Μεγαλόπολη και τη μεταλιγνιτική περίοδο, υπογράμμισε ότι ο τρόπος που επεξεργάζονται το θέμα είναι εις βάρος της Μεγαλόπολης και πολιτών της, ενώ τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Αναφέρθηκε ακόμη στην καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια, με κανένα μεγάλο έργο να μην εκτελείται αυτή τη στιγμή, καθώς και ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να εκμεταλλευτεί η Περιφέρεια την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

«Ακόμα κινούνται με τα χρήματα που εμείς είχαμε εξασφαλίσει. Τα έργα που ολοκληρώνονται είναι έργα που είχαμε αποφασίσει εμείς, είχαμε εξασφαλίσει μελέτες και χρήματα και τα περισσότερα τα είχαμε δημοπρατήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ρωμανός – Γαργαλιάνοι

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην Πελοπόννησος ΑΕ, λέγοντας πως επί της δικής του θητείας ανήκε 50% στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και 50% στο δεύτερο βαθμό. «Υπήρχε, λοιπόν, μία ισορροπία. Δέστε πώς προβοκαρίστηκε η “Πελοπόννησος ΑΕ”. Στόχος τους ήταν να τη διαλύσουν, για να κάνουν έναν άλλον αναπτυξιακό οργανισμό απολύτως ελεγχόμενο. Εάν αυτό δεν είναι ύποπτο, τότε τι είναι; Ο “Μοριάς” που έφτιαξαν ανήκει κατά μεγάλο ποσοστό στην Περιφέρεια και στελεχώθηκε με άτομα της Περιφερειακής Αρχής», συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφορά έκανε στις διεκδικήσεις εργολάβου για το έργο Ρωμανός – Γαργαλιάνοι:

«Με ενημέρωσαν πριν από λίγες μέρες ότι οι διεκδικήσεις του αναδόχου που δεν ήταν έργο επί των ημερών μας, αλλά ήταν έργο των προηγούμενων θεσμικών πλαισίων της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χάθηκαν. Οι απαιτήσεις του ήταν 60 εκατομμύρια ευρώ και οι διεκδικήσεις χάθηκαν. Κερδίσαμε όλες τις δικαστικές αποφάσεις».

Καταλήγοντας, ο κ. Τατούλης, είπε ότι θα υπάρχει ενημέρωση κάθε 45 μέρες και τόνισε: «Είμαστε εδώ, λοιπόν, γιατί έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο για να ανατάξουμε και να επανορθώσουμε όλες αυτές τις μεγάλες βλάβες που έχουν δημιουργηθεί για την Πελοπόννησο. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πώς θα πορευτούμε, μαζί με τους Πελοποννησίους συμπολίτες μας, μαζί με την κοινωνία. Είμαστε εδώ για να σταματήσει αυτή η φθοροποιός ιστορία, η οποία ζημιώνει την Πελοπόννησο. Είμαστε εδώ γιατί έχουμε κοστολογήσει με εξαιρετικό τρόπο και με μεθοδικότητα που εμείς γνωρίζουμε το πώς πρέπει να ανατάξουμε την κοινωνία μας».

Της Βίκυς Βετουλάκη