Περικλής Ξηρογιάννης: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται πιο κοντά στον πολίτη και πιο σύντομα»

Περικλής Ξηρογιάννης: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται πιο κοντά στον πολίτη και πιο σύντομα»

Συνέντευξη του απερχόμενου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

-Προτείνει την αξιοποίηση του στρατοπέδου με τη δημιουργία campus

Τις τελευταίες ημέρες της θητείας του ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας διανύει ο Περικλής Ξηρογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι του εν λόγω επιστημονικού συλλόγου ίσως στην πιο δύσκολη περίοδό του.

Ξεκίνησε τη θητεία του στα απόνερα της οικονομικής κρίσης και βίωσε όλα τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, η οποία ακόμα δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αποφάσισε να μείνει στη μία αυτή θητεία και στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα και τα ηνία του Δικηγορικού Συλλόγου θα αναλάβει εκ νέου ο τέως πρόεδρος Κώστας Μαργέλης, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος.

Μάλιστα, κάποιες «κακές γλώσσες» των νομικών κύκλων έλεγαν πως επρόκειτο για συμφωνία των δύο ανδρών.

Κάτι για το οποίο ο κ. Ξηρογιάννης απαντά ξεκάθαρα σε ερώτηση που του θέσαμε, ενώ στη συζήτηση που ακολουθεί μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, αλλά και οι πολίτες, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται πιο κοντά στον πολίτη και πιο σύντομα».

Τέλος, κρίνει ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη με τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και γι’ αυτό θεωρεί ότι θα ήταν ιδανικό να δημιουργηθεί ένα υποδειγματικό Κέντρο Πανεπιστημίου (“campus”) και για το σκοπό αυτό να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο.

-Είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ένας πρόεδρος επιστημονικού συλλόγου ή φορέα δεν επιθυμεί να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος που τον αναγκάζει να το κάνει. Γιατί, λοιπόν, οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση και δε θέσατε εκ νέου υποψηφιότητα;
Σε εμάς που δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές, η προσπάθεια της προσφοράς κατά τη διάρκεια της θητείας μας έχει προσωπική και επαγγελματική επιβάρυνση, παρόλο που εγώ είχα μεγάλη υποστήριξη στο γραφείο από τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου και τους συνεργάτες μου.

Η θέση αυτή, όμως, σημαίνει «υπηρετώ» και αν θέλεις να επιτύχεις στα καθήκοντα που σου ανέθεσαν οι συνάδελφοι, θα πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο. Προσπάθησα να το κάνω κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να σημαίνει ότι το πέτυχα πάντα, μαζί με ένα εξαιρετικό συμβούλιο από δέκα συναδέλφους, με τους οποίους προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε μία περίοδο που είχε ιδιαιτερότητα λόγω των μέτρων της πανδημίας.

Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα, όπως και όλους τους συναδέλφους μας για τη συνεργασία που είχαμε προς την κατεύθυνση να κάνουμε καλύτερους τους όρους άσκησης του λειτουργήματός μας και να βελτιώσουμε την απονομή της Δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών.

Για όσο έργο μπορέσαμε να προσφέρουμε ήταν αδιάκοπες οι προσπάθειες των μελών του Δ.Σ., Ματίνας Νακοπούλου, Γιώργου Αλεξόπουλου, Στάθη Σταματόπουλου, Λάμπρου Μαρίνη, Όλγας Θεοδώρου, Κατερίνας Δημαρέση, Γιάννη Ζέρβα, Τάκη Μουργή, Κώστα Αθανασόπουλου, Νίκου Μουτεβελή και Έλενας Ορφανού.

-Επειδή προσωπική μου εκτίμηση είναι πως όλα πρέπει να λέγονται και να μη μένουν εντυπώσεις ή απορίες στον κόσμο, οφείλω να σας ρωτήσω: Έχουν βάση όσα – κατά καιρούς – υποστηρίζονταν από μέλη του συλλόγου περί άτυπης «συμφωνίας» με τον τέως, αλλά και πλέον νέο πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Μαργέλη, για την ενδιάμεση θητεία του προέδρου;
Απολύτως όχι. Ουδέποτε μιλήσαμε, ουδέποτε συζητήσαμε οτιδήποτε που να αφορά στο σύλλογο κατά τη διάρκεια της θητείας μου, κι αν ήμουν πάλι υποψήφιος, είναι βέβαιο ότι ο ίδιος δε θα έθετε υποψηφιότητα. Το έκανε μόνο όταν τον ενημέρωσα ότι δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος. Ίσως η βεβαιότητά μου ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος έκανε πιο εύκολη την απόφασή μου, γιατί είναι ένας καλός και έμπειρος πρόεδρος με διοικητικές ικανότητες, και έχει αποδείξει ότι είναι μαχητικός και βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους συναδέλφους. Οι φήμες που αναφέρετε προφανώς ξεκινούν από το ότι με τον κ. Μαργέλη ήμασταν συμμαθητές, συμφοιτητές και φίλοι, αλλά διαχωρίζουμε απόλυτα τα καθήκοντά μας, όπως και το επάγγελμά μας, και ουδέποτε διανοήθηκε κάποιος από εμάς να παρέμβει ή να υποδείξει κάτι στον άλλο.

-Ποια ή ποιες θεωρείτε θετικές στιγμές στη θητεία σας ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και ποιες αρνητικές;
Θετικές είναι όλες οι στιγμές που προσπαθούσαμε με τους συναδέλφους μας για τη βελτίωση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θετικές ήταν οι εμπειρίες μου από την Ολομέλεια των Προέδρων, που συνεδρίαζε συχνότατα, αντιδρούσε σε εσφαλμένα νομοθετήματα, είχε παρουσία σε όλη την Ελλάδα, και με εθνικό χαρακτήρα, ήταν κοντά στον πολίτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού με δωρεές σε νοσοκομεία, όπως άλλωστε κάναμε και εμείς τοπικά.

Μοιράστηκα τα χρόνια στην Ολομέλεια με εξαιρετικούς ανθρώπους, προέδρους των άλλων Συλλόγων, και με τον πρόεδρο Δημήτριο Βερβεσό που μας συνδέει φιλία από το πανεπιστήμιο.

Αρνητικές στιγμές ήταν οι αγωνίες μας για τα προβλήματα που δημιούργησαν στους συναδέλφους τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Αρνητικές εντυπώσεις έχω, επίσης, από το ότι βλέπω να ψηφίζονται κατά καιρούς νομοθετήματα που καταλήγουν σε βάρος του πολίτη και σε βάρος της Δικαιοσύνης, σε μια στρεβλή εντύπωση ότι η συγκέντρωση της απονομής της Δικαιοσύνης, η απονομή μέσω εγγράφων, ή μέσω πλατφόρμας, και η μείωση του κρατικού κόστους είναι θετική, ενώ το αντίθετο πρέπει να είναι ο στόχος. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται πιο κοντά στον πολίτη και πιο σύντομα. Αν επιβάλλεις στον πολίτη κόστος μετακίνησης και συγκεντρώσεις τα δικαστήρια σε κεντρικές πόλεις, δημιουργείς συνθήκες αρνησιδικίας σε βάρος των αδύναμων.

-Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του δικηγορικού κόσμου σήμερα και τι πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για να επιλυθούν;
Όπου υποβαθμίστηκε το δικηγορικό λειτούργημα, ο πολίτης είτε αδικήθηκε είτε υπήρξαν φαινόμενα αυτοδικίας. Το δικηγορικό λειτούργημα πρέπει να αναβαθμιστεί, να θεσπιστούν ειδικότητες των δικηγόρων, το λέω ήδη από το συνέδριο στις Σέρρες και η άσκηση να γίνεται στα δικαστήρια σε συνδυασμό με εξειδίκευση, όπως ακριβώς γίνεται στους γιατρούς, με αμοιβή των ασκουμένων, προκειμένου να βγαίνουν στην αγορά με εμπειρία, γνώσεις και εξειδίκευση.

Να γίνονται οι δίκες κατανεμημένες στο ωράριο για να μη χάνεται χρόνος άσκοπα στην αναμονή. Να υπάρχει σεβασμός από τις Υπηρεσίες στο ρόλο του δικηγόρου, γιατί μάχεται για έναν πολίτη και όχι για τον εαυτό του. Να μειωθούν οι οικονομικές επιβαρύνσεις με θέσπιση αφορολόγητου, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην παροχή των υπηρεσιών μας. Να θεσμοθετηθεί η παρουσία νομικών σε διάφορους φορείς, για να υπάρχει ασφάλεια στις διαδικασίες που τηρούνται. Να μειωθεί το κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη που είναι ήδη πολύ μεγάλο και αποτρέπει τον πολίτη από την άσκηση συνταγματικών του δικαιωμάτων. Να απλοποιηθούν οι δικονομίες που ταλαιπωρούν δικηγόρους και δικαστές. Να προσληφθούν ως δικαστικοί υπάλληλοι αποκλειστικά πτυχιούχοι Νομικής και Πληροφορικής, γιατί τα δικαστήρια έχουν τραγική υποστελέχωση και ιδίως λείπουν εξειδικευμένοι υπάλληλοι, τη στιγμή που συνταξιοδοτούνται οι παλιοί και έμπειροι. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα, που θα θέλαμε σελίδες να απαριθμήσω και να αναλύσω.

-Ποια ζητήματα των δικηγόρων της Καλαμάτας πιστεύετε ότι πρέπει να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια, με τις συνθήκες που πλέον διαμορφώνονται;
Όσα ανέφερα γενικά για το δικηγορικό σώμα, αφορούν και στους δικηγόρους της Καλαμάτας, γιατί τα ίδια προβλήματα είναι σε όλη την Ελλάδα. Αναβάθμιση του επαγγέλματος, εξειδίκευση, παρουσία σε φορείς, παρουσία στην κοινωνία, πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση να μειώσει το κόστος της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και το κόστος άσκησης της δικηγορίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας παρέχει στα μέλη του πλήρη επιστημονική εξυπηρέτηση με παροχή όλης της νομολογίας και μίας μεγάλης βιβλιοθήκης. Θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να εμπεδώσουμε στους πολίτες ότι η ασφάλεια των συναλλαγών τους απαιτεί, ειδικά σήμερα, την παρουσία δικηγόρου.

Ιδίως θα ήθελα να προβληθεί το γεγονός ότι στην Καλαμάτα υπάρχει ένα τεράστιο δικαστικό μέγαρο, υπερσύγχρονο, που μπορεί να φιλοξενήσει και άλλες δομές παροχής Δικαιοσύνης και να ενισχυθεί έτσι το Εφετείο της Καλαμάτας, προς όφελος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και των γύρω νομών. Αυτό αποτελούσε προσωπική μου αγωνία και στόχο, και για αυτό εξελίσσεται διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου, για να γίνει ακόμα καλύτερο.

Προσωπικά, θα ήθελα να δω την πόλη μας που έχει αεροδρόμιο, λιμάνι, είναι δύο ώρες από την Αθήνα και έχει εξαιρετικό καιρό και υπέροχη παραλία, και πανέμορφες περιοχές του νομού από τη μία και την άλλη πλευρά της, παρέχει δηλαδή συνθήκες άριστης διαβίωσης, να γίνει ένα υποδειγματικό Κέντρο Πανεπιστημίου, (“campus”), για τον οποίο σκοπό μπορεί να δοθεί το στρατόπεδο, έχοντας έτσι και εστία διαμονής φοιτητών, εστιατόρια, αθλητικό κέντρο κ.λπ. κτήρια μαθημάτων και εξωτερικούς χώρους.

Ζούμε στην πόλη με τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα δούμε πραγματική έκρηξη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Για αυτό το μέλλον πρέπει να εργαστούν οι Αρχές της περιοχής, οι δικηγόροι και οι άλλοι επαγγελματίες, αλλά και οι απλοί πολίτες.

Της Βίκυς Βετουλάκη