Προβολή ντοκιμαντέρ «Η Μάνη μέσα από τις Αισθήσεις – Βλέποντας με τις αισθήσεις»

Προβολή ντοκιμαντέρ «Η Μάνη μέσα από τις Αισθήσεις – Βλέποντας με τις αισθήσεις»

Το ντοκιμαντέρ «Η Μάνη μέσα από τις Αισθήσεις – Βλέποντας με τις αισθήσεις» θα προβληθεί αυτήν την Κυριακή στις 7.00 το απόγευμα από το Μουσείο Μπενάκη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.benaki.org.

Η δράση αφορούσε σε μια ειδικά σχεδιασμένη περιπατητική περφόρμανς με παρεμβάσεις καλλιτεχνών, μέσα και γύρω από την κατοικία του Patrick και της Joan Leigh Fermor στη Μάνη για επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μέλη της Τοπικής Κοινότητας, μέσα από μια σειρά διαδικτυακών ή φυσικών συναντήσεων και προπαρασκευαστικών εργαστηρίων. Ξεκίνησε στις αρχές της άνοιξης και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 22/5/2021.

Το έργο περιλάμβανε αφορμές διάδρασης, καλλιτεχνικούς σχολιασμούς και βιωματικές αλληλεπιδράσεις εμπνευσμένες από τα κείμενα του Fermor για το φυσικό τοπίο και τις παραδόσεις της Μάνης. Ο συμμετοχικός περίπατος εξερεύνησε τις πολυαισθητηριακές διαστάσεις της αρχιτεκτονικής και των χώρων του κτηρίου, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να μοιραστούν πληροφορίες και εντυπώσεις που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια του περπατήματος.

Την καταγραφή της παραστατικής αυτής δράσης και τις εμπειρίες μιας οικείας πραγματικότητας σε ένα μικρού μήκους βίντεο υπογράφει η Ειρήνη Στείρου.

Επιμέλεια: Lydia Matthews, Φώτης Φλεβοτόμος

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Βασιλική Σπάχου, Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Ειρήνη Στείρου

Συνεργαζόμενοι φορείς: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών Νότιας Πελοποννήσου,

Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & τη Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”, Γενικό Λύκειο Καρδαμύλης.

Η δράση υλοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Η δε έρευνα της Lydia Matthews στην επιμέλεια έργων που βασίζονται σε συμμετοχικές πρακτικές υποστηρίζεται από το Parsons School of Design / The New School, ενώ όλα τα προγράμματα για επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης υποστηρίζονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.