Καρπούζι: Η πρώτη εικόνα για τις φυτεύσεις της νέα σεζόν

Καρπούζι: Η πρώτη εικόνα για τις φυτεύσεις της νέα σεζόν

Καιρός, τουρισμός, κορωνοϊός, προσφορά και ανταγωνιστές κρίνουν τη φετινή χρονιά

Ξεκίνησαν τις προετοιμασίες οι παραγωγοί καρπουζιού για τη νέα σεζόν, ειδικά για τα πρώιμα. Όπως αναφέρουν, τα περιθώρια είναι στενά φέτος και δεν υπάρχει… χώρος για μια ακόμα κακή σεζόν. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το τουριστικό ρεύμα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος θα καλλιεργήσει και φέτος 340 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο χαμηλής κάλυψης στην περιοχή των Φιλιατρών. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, από μια πρώτη εικόνα, αν και είναι νωρίς ακόμα, οι εκτάσεις που θα φυτευθούν, το πιθανότερο είναι να εμφανίσουν μια μικρή μείωση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, παρά τις κορωνοενισχύσεις (που δόθηκαν επί Βορίδη στο ΥπΑΑΤ), ο κλάδος αντιμετωπίζει δυσκολίες επί διετία, κάτι που αποδίδεται στον κορωνοϊό.

Όπως τονίζει, οι παραγωγοί που προτίθενται να κάνουν φύτευση έχουν ήδη αρχίσει να απλώνουν τα πανιά τους στα χωράφια. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι εξοπλισμένες με δίχτυα, αντιπαγετικά και αντιχαλαζικά, οπότε δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αλλά και καλλιεργητικά γενικότερα η καλλιέργεια είναι ελεγχόμενη, οπότε αυτό που περιμένουν οι αγρότες είναι να έχει τιμή το προϊόν.

Ο κ. Κώστας Ψαχούλιας, παραγωγός υπαίθριου καρπουζιού με καταγωγή από την Αμαλιάδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Οι φυτεύσεις στο υπαίθριο καρπούζι αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 25 Φεβρουαρίου. Η περσινή χρονιά είχε μεγάλες δυσχέρειες λόγω και της γενικότερης κατάστασης με τον κορωνοϊό. Ο μέσος όρος τιμών έπαιξε στα 6-12 λεπτά το κιλό, όμως έγιναν και κοπές στα 25 λεπτά. Φέτος, αυτό που θα παίξει ρόλο, πέραν του καιρού, θα είναι οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό και τουρισμό-εστίαση, το πόσες φυτεύσεις θα γίνουν, αλλά και τους ανταγωνιστές μας ως χώρα, όπως και τις εισαγωγές».

Ο κ. Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από Βάρδα Ηλείας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι όποιες φυτεύσεις έχουν και φέτος δρομολογηθεί, αλλά μια πρώτη εκτίμηση δείχνει μείωση στρεμμάτων στο θερμοκηπιακό καρπούζι, καθώς πολύς κόσμος μετακινήθηκε στη φράουλα. Όσον αφορά στο υπαίθριο, μας είπε ότι είναι ακόμα σχετικά νωρίς.

Ο Παναγιώτης Πρασσάς από την Αμαλιάδα καλλιεργεί κάθε χρόνο 750 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο και 60 στρέμματα θερμοκηπιακό. Φέτος, όπως μας λέει, όλοι μιλάνε για μείωση εκτάσεων λόγω κυρίως της ακρίβειας. Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, οι παραγωγοί προέρχονται από δυο κακές χρονιές, όμως το ζητούμενο φέτος είναι μόλις βγει η παραγωγή να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, για να ευνοηθεί η κατανάλωση.

Τέλος, ο κ. Φώτης Γεωργόπουλος, παραγωγός από το Βαρθολομιό Ηλείας, λέει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς σε σχέση με τα κοστολόγια. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κυπαρισσία, που υπάρχει αρκετό πρώιμο καρπούζι διαχρονικά, φέτος θα είναι μειωμένες οι εκτάσεις, ενώ και στην Ηλεία, όσον αφορά στο πρώιμο θερμοκηπιακό, φαίνεται πως 1.500 τουλάχιστον στρέμματα έχουν… πάει από το καρπούζι στην φράουλα. Ο κ. Γεωργόπουλος, πάντως, είναι ακόμα σε σκέψη αν θα καλλιεργήσει τα 300 περσινά στρέμματα με καρπούζι, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στον ΑγροΤύπο.