Κάθοδος Σκυλακάκη στην Τρίπολη: Στο επίκεντρο πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας

Κάθοδος Σκυλακάκη στην Τρίπολη: Στο επίκεντρο πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας

Την Τρίπολη επισκέπτεται τις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να τα ενημερώσει σχετικά με την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μετά την ωριαία και πλέον συνάντηση που είχε με τον υπουργό στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή. “Υπάρχουν πολλές πιστώσεις και εξαιρετικές προοπτικές” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, ο οποίος στη προαναφερθείσα συνάντηση έθεσε στον κ. Σκυλακάκη το ζήτημα της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω των πόρων του Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020 (ΕΣΠΑ), έχει διαθέσει πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα σχετικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί, αναφορικά με το κεφάλαιο κίνησης λόγω covid, τις τεχνολογίες πληροφορικής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τη δημιουργία δομών, τον  εκσυγχρονισμό Επιμελητηρίων κ.ά.

Οδική ασφάλεια

Στη συνάντηση, εξάλλου, τέθηκε από τον περιφερειάρχη σειρά άλλων ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και την επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας και ασφάλειας των οδικών μεταφορών.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περί τα 55 εκατομμύρια ευρώ, με τη σχετική διαδικασία να δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα σχετικά έργα πρόκειται να δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια.

Πρωτογενής τομέας

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αρδευτικών έργων με ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής, ο κ. Νίκας έλαβε τη διαβεβαίωση πως όποια έργα έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -μεταξύ των οποίων και το φράγμα στον Μιναγιώτικο, με δαπάνη 98.500.000 ευρώ, από το οποίο θα υπάρξουν 3.500 ωφελούμενοι- θα υλοποιηθούν χωρίς καμία υστέρηση.

Δίκαιη μετάβαση

Στο θέμα που αφορά στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι υπάρχουν για το σκοπό αυτό διαθέσιμα 200.000.000 ευρώ. “Γίνεται ένας πολυμέτωπος αγώνας για το σκοπό αυτό, προωθώντας δράσεις και επενδύσεις (ΑΠΕ, αποκατάσταση εδαφών κ.α) που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση διαφοροποίησης του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή της Μεγαλόπολης, τονώνοντας την απασχόληση και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή” σημείωσε σχετικά.

Ύδρευση

Τέθηκε, επίσης, από τον περιφερειάρχη η ανάγκη για συμμετοχή περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε έργα αναβάθμισης της ύδρευσης αναπτυσσόμενων περιοχών με έργα παροχής και εξοικονόμησης πόσιμου νερού, τομέας για τον οποίον ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές πιστώσεις στον άξονα “Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας περιοχών”.

Αναδάσωση

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισήμανε στον υπουργό ότι πρέπει να συμπεριληφθούν περιοχές της Περιφέρειας στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, στο πλαίσιο του άξονα “Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας” του Ταμείου Ανάκαμψης -τόσο για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων όσο και για την ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Νίκας θα έχει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη περιοχών της Περιφέρειας στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο έχει σημαντικά ποσά διαθέσιμα για την αναδάσωση.

Κέντρο Πολιτικής Προστασίας

Δεδομένη, στο μεταξύ, είναι η κατασκευή στην Τρίπολη του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, όσον αφορά στη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ στο Δημόσιο” του άξονα “Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση” του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι οι πιστώσεις που υπάρχουν κατευθύνονται κατά βάση σε κατ’ εξοχήν ορεινές και περιοχές με ψυχρό κλίμα, όπως η Βόρεια Ελλάδα.