Οιχαλία: Ματαιώθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός – Θα επαναδημοπρατηθεί το Ψηφιακό Πάρκο

Οιχαλία: Ματαιώθηκε ο Διεθνής Διαγωνισμός – Θα επαναδημοπρατηθεί το Ψηφιακό Πάρκο

Ματαιώθηκε και θα επαναπροκηρυχθεί ο διεθνής δημόσιος ανοιχτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία Ψηφιακού Πάρκου Πολιτισμού στο Δήμο Οιχαλίας με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Οιχαλίας.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 271.400 ευρώ και από το Μάιο του 2019 έχει ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020».

Πέρυσι έγινε και τροποποίηση της σχετικής απόφασης, προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος υλοποίησης του έργου, μέχρι 20 Μαρτίου 2023.

Διαδραστικές εφαρμογές

Το έργο αφορά στη δημιουργία Ψηφιακού Πάρκου, το οποίο θα προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας.

Θα πραγματοποιηθεί σε ένα υποέργο και θα εγκατασταθεί στο κτήριο του παλαιού Ειρηνοδικείου του Μελιγαλά, το οποίο έχει αποκατασταθεί και προορίζεται για χρήσεις πολιτισμού.

Το δρώμενο θα περιλαμβάνει τις εξής ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές εντός των αιθουσών του κτηρίου:

-Ψηφιακή εικονική πραγματικότητα: Παρουσίαση σημαντικών μνημείων του Δήμου με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας

-Μουσειακά εκθέματα επαυξημένης πραγματικότητας: Έκθεση αντικειμένων σχετικών με τη Λαογραφία (φορεσιές, μουσικά όργανα κ.λπ.). Επιπλέον, θα υπάρχουν κενές προθήκες εκθεμάτων, που θα χρησιμοποιούνται ως αφορμές αποκλειστικής προβολής ψηφιακού περιεχομένου επαυξημένης πραγματικότητας

-Διαδραστικό τραπέζι: Εργαλείο παρουσίασης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας που θα αποτελέσει ψηφιακό πόλο έλξης για τους επισκέπτες του μουσείου

-Ολογράμματα: Τοποθέτηση τριών εκθετηρίων ολογράμματος που θα προβάλουν εκθέματα σχετικά με αναπαραστάσεις και ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της περιοχής.

-Βίντεο 4Κ: Εγκατάσταση τριών οθονών, οι οποίες θα προβάλλουν ψηφιακό πολυμεσικό υλικό παρουσιάζοντας αφιερωματικά πληροφορίες, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από τα μνημεία, τα αξιοθέατα, το φυσικό περιβάλλον και τα χωριά της περιοχής.

-Ιστοσελίδα: Θα αναπτυχθεί σχετικό web site με πληροφορίες για τα αξιοθέατα, τουριστικές πληροφορίες, πρόσβαση κ.λπ., καθώς και τη θέση τους στο χάρτη.

Στο έργο περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες υποδομές και καλωδιώσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν τα απαραίτητα access points προκειμένου να διατίθεται στον επισκέπτη δωρεάν wi-fi. Τέλος, θα εγκατασταθεί σύστημα ασφάλειας για την προστασία του χώρου και του εξοπλισμού.

Στο έργο περιλαμβάνεται η μετάφραση όλου του περιεχομένου (ντοκιμαντέρ, animation, site) σε τρεις γλώσσες, η εγκατάσταση και παραμετροποίηση του εξοπλισμού, δράσεις δημοσιότητας (αφίσες, ημερίδα), εκπαίδευση προσωπικού, πιλοτική λειτουργία κ.λπ.

Της Βίκυς Βετουλάκη