Το ΕΣΠΑ θα… πληρώσει της παράκαμψη της αρχαίας ακρόπολης Πεταλιδίου

Το ΕΣΠΑ θα… πληρώσει της παράκαμψη της αρχαίας ακρόπολης Πεταλιδίου

Σημαντικές εξελίξεις για έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δρομολογήθηκαν κατά τις επαφές που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε στην Αθήνα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας -συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Μεταφορών, Θεόδωρο Βερούτη και Διοίκησης και Οικονομίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο- συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο και υπηρεσιακούς παράγοντες, στην οποία συζητήθηκαν:

Τζάνε- Καλαμάκι, παράκαμψη Πεταλιδίου
α) Η παράκαμψη της αρχαίας ακρόπολης του Πεταλιδίου, στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Κορώνη, σύμφωνα με τη λύση που έχει προκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για την υλοποίηση της οποίας απαιτούνται περί τα 18,8 εκ. ευρώ. Η εν λόγω πίστωση, όπως γνωστοποιήθηκε προχθές, θα διατεθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι ήδη εκπονείται γεωλογική μελέτη στην εν λόγω περιοχή, ενώ έχει ανατεθεί και η οριστική μελέτη του συγκεκριμένου έργου και η εκτίμηση είναι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, ότι η δημοπράτησή του θα γίνει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του φετινού χρόνου και θα ολοκληρωθεί μέσα στις ταγμένες προθεσμίες -“υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων δε θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε εξαιρετική ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή απευθύνοντας δημόσια ευχαριστία προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, τους υφυπουργούς Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, καθώς και το γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του εν λόγω υπουργείου, Δημήτρη Σκάλκο. “Με την αγαστή τους συνεργασία και συγκεκριμένες ενέργειες, ουσιαστικά ξαναζωντανέψαμε το έργο αυτό” τόνισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Γέφυρες
β) Η γέφυρα της Σκάλας και η γέφυρα της Μαυροζούμαινας. Τα δύο αυτά -σημαντικά για τις Π.Ε. Λακωνίας και Μεσσηνίας, αντίστοιχα- έργα εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης / ΕΠΑ (το πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), με τη συνολική πίστωση για αυτά να ανέρχεται σε περίπου 8 εκ. ευρώ.

Τα πυρόπληκτα
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι στην προχθεσινή σύσκεψη γνωστοποιήθηκε πως το πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αποκατάσταση των υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές πρόκειται να εγκριθεί, ενώ έχουν ήδη σταλεί και πιστώσεις για την αντιμετώπιση των δαπανών που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών του περυσινού καλοκαιριού.

Παράκαμψη Γιάλοβας
Νωρίτερα προχθές, έπειτα από σχετική συνεννόηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, είχε επισκεφθεί στην Αθήνα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου παρέδωσε στον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη την πρωτότυπη μελέτη για την παράκαμψη της Γιάλοβας, στη Μεσσηνία.

Με προϋπολογισμό 45 εκ. ευρώ το πολύ σημαντικό για τη Μεσσηνία έργο εντάσσεται σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης.

Πρόκειται για δρόμο 9 χιλιομέτρων που ξεκινά από τον κόμβο Ρωμανού, παρακάμπτει τη Γιάλοβα και αποτελεί προέκταση του δρόμου Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι – Ρωμανού.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμα ότι σύντομα θα ξεκινήσει και το οδικό έργο από Ίκλαινα προς κόμβο Ρωμανού.