Λ. Μενδώνη: «Άμεσες ενέργειες για τη διάσωση της Γέφυρας της Καρύταινας»

Λ. Μενδώνη: «Άμεσες ενέργειες για τη διάσωση  της Γέφυρας της Καρύταινας»

Τη διάσωση της ιστορικής πεντάτοξης πέτρινης Γέφυρας της Καρύταινας, μία από τις εμβληματικότερες μεσαιωνικές γέφυρες της Ελλάδας, αλλά και εξαιρετικά σημαντική ως δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικό έργο της εποχής, επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Πιπιλή.

Η κα Μενδώνη επιβεβαίωσε τις φθορές και τις βλάβες που παρουσιάζει η Γέφυρα της Καρύταινας, ιστορικό διατηρητέο μνημείο προστατευόμενο από τον Αρχαιολογικό Νόμο, ενώ αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης που έχει ήδη δρομολογήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι δε σε εξέλιξη η διαδικασία της ανάθεσης των μελετών, ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του Φεβρουαρίου 2022. Στη δευτερολογία της, η κα Μενδώνη ανέφερε ότι οι φθορές και οι βλάβες της Γέφυρας είχαν ήδη καταγραφεί από το 2014 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το 2015 είχε ετοιμαστεί η σχετική τεχνική έκθεση. Εντούτοις, κατά την περίοδο 2015-2019 δεν προχώρησε κανένα έργο για την αποκατάσταση του μνημείου, κάτι το οποίο αποτελεί «κανόνα» για πληθώρα έργων πολιτισμού αυτής της περιόδου ανά την επικράτεια.

Μόλις ολοκληρωθεί η εκπόνηση των μελετών, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου.

Η Καρύταινα στη Γορτυνία είναι χτισμένη στο λόφο Άγιος Ηλίας (582 μ.), και είναι χαρακτηρισμένη διατηρητέος οικισμός. Είναι μια περίφημη καστροπολιτεία, που άκμασε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Κάτω από την Καρύταινα κυλάει ο Αλφειός, το ποτάμι του Ορφέα, ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου, με μήκος 110 χιλιόμετρα. Εκεί, λοιπόν, στέκει ένα γοητευτικό κομμάτι της ιστορίας που δεν είναι άλλο από το πέτρινο γεφύρι της Καρύταινας, του πεντοχίλιαρου και του Κολοκοτρώνη.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο άρχοντας του κάστρου της Καρύταινας, Γοδεφρείδος Ντε Μπριγιέρ, «έχτισε» τη γυναίκα του στα θεμέλια, για να στεριώσει το γεφύρι. Και μάλιστα, αμέσως μετά τη θυσία έκλεψε τη γυναίκα από το πρωτοπαλίκαρό του, τον Δομέστιχο Καταβά, και εγκατέλειψε μαζί της την Καρύταινα.

Τη θέση του Φράγκου ηγεμόνα πήρε ο ίδιος ο Καταβάς και έγινε άρχοντας του κάστρου.