Πάνω από 120.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Πάνω από 120.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Έως και τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί ενδέχεται να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους καθώς μαίνεται ο πόλεμος δήλωσε η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες απελπισίας που επικρατούν στα σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 20.000 Ουκρανοί έχουν φτάσει στην Ρουμανία από το απόγευμα Πέμπτης.

Στις εικόνες που εξασφάλισε το iefimerida από τα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας η κατάσταση είναι δραματική. Πολλές μητέρες με μια βαλίτσα στο χέρι και τα μικρά τους παιδιά έφτασαν στην συνοριακό σταθμό Σιρέτ για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου. Μαζί τους είναι αρκετοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν μπορούν να πολεμήσουν και γι αυτό εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να μείνουν στα αυτοκίνητα τους και να περιμένουν με την ελπίδα να τελειώσει γρήγορα η εισβολή των Ρώσων και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Για 90 ημέρες μπορούν να παραμείνουν στη Ρουμανία
Κάποιοι άλλοι φιλοξενούνται ήδη σε ξενοδοχεία στη Ρουμανία, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μπορούν να μείνουν στη χώρα έως και 90 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ζητήσει άσυλο. Κάποιοι άλλοι φιλοξενούνται ήδη σε ξενοδοχεία στη Ρουμανία, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μπορούν να μείνουν στη χώρα έως και 90 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν ζητήσει άσυλο.

Ουρές σε πολλά μεθοριακά περάσματα της Ουκρανίας
Μιλώντας στο CNN από τη Γενεύη η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Κέλι Κλέμεντς τόνισε ότι οι άμαχοι αναγκάστηκαν να πάρουν αποφάσεις «ζωής και θανάτου» κι ότι ήδη έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά 850.000 άνθρωποι και πάνω από 120.000 έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Είχαμε μια ανθρωπιστική κρίση στη χώρα την τελευταία οκταετία που επιδεινώθηκε δραματικά. Πέρα από τους 850.000 εκτοπισμένους πρωτίστως στα ανατολικά γνωρίζουμε ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι ήδη μετακινούνται».

Η Κλέμεντς είπε ότι σχηματίζονται ουρές σε πολλά μεθοριακά περάσματα της Ουκρανίας και πολλοί Ουκρανοί παρακολουθούν την κατάστασση. Πρόσθεσε ότι «πολλοί περισσότεροι» θα ακολουθήσουν τον «μεγάλο αριθμό» προσφύγων που έχουν ήδη περάσει στη γειτονική Μολδαβία. «Βλέπουμε τώρα ότι πάνω από 120.000 άνθρωποι έχουν πάει σε όλες τις γειτονικές χώρες. Και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι καταπληκτική η υποδοχή που τους επιφυλάσσουν οι ντόπικες κοινότητες και Αρχές. Αλλά είναι μια εν εξελίξει κατάσταση. Είμαστε πραγματικά συντετριμμένοι με αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει και θα λέγαμε ότι έως και 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν πραγματικά να περάσουν τα σύνορα, εάν τα πράγματα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, όπως έγινε ως τώρα».

Η τελευταία εκτίμηση για τον αριθμό των εκτοπισμένων συνιστά μια τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τα νούμερα που ανέφερε χθες Παρασκευή ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, όταν είπε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις προηγούμενες 48 ώρες. Η Κλέμεντς απηύθυνε έκκληση για την προστασία αμάχων και πολιτικών υποδομών σημειώνοντας ότι «το απαιτούν οι διεθνείς ανθρωπιστικοί κανόνες». «Μέχρι στιγμής αυτά τα σύνορα είναι ανοικτά κι αυτό είναι απίστευτα σημαντικά σε μια δυναμική κατάσταση, όπως αυτή», πρόσθεσε.

iefimerida.gr