«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Ιανουαρίου 1918: Η εικοστή επέτειος του «Θάρρους»

«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Ιανουαρίου 1918: Η εικοστή επέτειος του «Θάρρους»

Την 1ην Ιανουαρίου του έτους 1898, ήτοι μετά τον ατυχή εκείνον πόλεμον του 1897, ο αείμνηστος ιδρυτής του «Θάρρους» Ιωάννης Αποστολάκης, φέρων εν εαυτώ το δαιμόνιον της αυτοπεποιθήσεως το οποίον γεννά η αρτία εγκυκλοπαιδική μόρφωσις και η οξεία αντίληψις και ο ζηλευτός πόθος προς προαγωγήν μιας ευγενούς ιδέας, με όλον το νεαρόν της ηλικίας του απεφάσιζε την ίδρυσιν ημερησίας εφημερίδος.

Γύρω από την απόφασιν αυτήν επρόβαλλον τότε άμετροι κίνδυνοι. Το οικονομικόν πρόβλημα της διατηρήσεως μιας ημερησίας εφημερίδος, αι απογοητευτικαί προκαταλήψεις και το οξύ πάθος των πολιτικών κομμάτων. Αλλά πάντα ταύτα ουδόλως απεθάρρυναν τον νεαρόν Ιωάννην Αποστολάκην και ούτω αι Καλάμαι υπήρξαν η δευτέρα επαρχιακή πόλις μετά τας Πάτρας προς απόκτησιν ημερησίας εφημερίδος.

Εκ των υστέρων κατεδείχθη ότι την ευγενή τόλμην και την πεποίθησιν στεφανώνει πάντοτε η επιτυχία.

Από τον αοίδιμον όμως ιδρυτήν της εφημερίδος ταύτης διεξήχθη τρομερά πάλη περί την στερέωσιν των μεγάλων ηθικών αρχών, ων υπήρξε πάντοτε πρόμαχος, πάλη στοιχίσασα την ζωήν αυτού. Και ούτω δια του θανάτου του Ιωάννου Αποστολάκη δεν εστερήθη μόνον το «ΘΑΡΡΟΣ» της μεγαλειτέρας αυτού ηθικής δυνάμεως, αλλά και η Μεσσηνία απώλεσε φωτεινόν αυτής πνευματικόν παράγοντα και η πανελλήνιος δημοσιογραφία εστερήθη διακεκριμένου συνεργάτου αυτής.

Εις τας στήλας δε του μικρού «ΘΑΡΡΟΥΣ» εύρον τα τοπικά ζητήματα και τας γενικωτέρας φύσεως τοιαύτα, τον μεγαλείτερον και τον ουσιωδέστερον αυτών υπερασπιστήν. Η φωνή της Μεσσηνίας διοχετεύετο πάντοτε με θερμήν αγάπην δια τα ζητήματά της. Και το δημόσιον αυτής φρόνημα προσηνατολίζετο προς την κατεύθυνσιν την οποίαν η πνευματική και πολιτειακή προαγωγή υπηγόρευον.

Υπό τας ιδίας στήλας επί είκοσιν συναπτά έτη παρήλασαν και εχειμάσθησαν οι πλέον διακεκριμένοι πνευματικοί φορείς της Μεσσηνίας, εκ των οποίων οι πλείστοι διακεκριμένας θέσεις κατέλαβον εν τη πολιτεία και σοβαροί παράγοντες εν τη πανελληνίω δημοσιογραφία ανεδείχθησαν.

Τοιαύτη εις ολίγας γραμμάς υπήρξεν η ηθική αποστολή του μικρού «ΘΑΡΡΟΥΣ» επί είκοσι συναπτά έτη.

Και εισέρχεται ήδη εις την τρίτην δεκαετηρίδα, οπλισμένον πάντοτε με την αυτήν ηθικήν ζωήν, την οποίαν ενέπνευσεν ο αοίδιμος ιδρυτής του Ιωάννης Αποστολάκης και την επαγγελίαν ότι παρά ταις μικραίς αυτού στήλαις θα ευρίσκωσι τα ενδιαφέροντα τοπικά ζητήματα και τας υψηλοτέρας και ευγενεστέρας φύσεως τοιαύτα τον θερμότερον υπερασπιστήν.

Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ