Τζάνε: Για 100 ευρώ τού άνοιξαν το κεφάλι και τον στραγγάλισαν με τα χέρια τους…

Τζάνε: Για 100 ευρώ τού άνοιξαν το κεφάλι και τον στραγγάλισαν με τα χέρια τους…

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε για τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας η εξιχνίαση της δολοφονίας του 73χρονου Δημήτρη Στραβόλαιμου, αδελφού του αντιδημάρχου Μεσσήνης, ο οποίος βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου βαριά χτυπημένος και στραγγαλισμένος στο αγρόκτημά του στο Τζάνε Πεταλιδίου.

Αν και μέσα σε λίγες ώρες από τον εντοπισμό του θύματος τα στελέχη της Ασφάλειας έφτασαν στα ίχνη των δραστών και άμεσα έγιναν προσαγωγές, 24 ώρες μετά αποδείχθηκε ότι τα άτομα που είχαν προσαχθεί επιχείρησαν να καλύψουν με κάθε τρόπο την εμπλοκή μιας νεαρής γυναίκας, μητέρας τριών ανήλικων παιδιών, που ήταν παρούσα στην άγρια δολοφονία.

Τελικά, με χειροπέδες χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας με τις βαρύτατες κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της ληστείας ένας 68χρονος, ο 39χρονος γιος του και η 23χρονη νύφη του, ενώ ο έτερος γιος του, ένας 38χρονος και σύζυγος της 23χρονης, κατηγορείται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και είναι αυτός που αρχικά προσπάθησε να πάρει πάνω του όλο το έγκλημα…

Και οι τρεις, στους οποίους διορίσθηκαν δικηγόροι, ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή το μεσημέρι της Πέμπτης.

Βασική αιτία της δολοφονίας ήταν τα τρία μεροκάματα, συνολικού ύψους 100 ευρώ, που δεν είχε εξοφλήσει το θύμα στην οικογένεια…

Τον στραγγάλισε με τα χέρια
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται το Σάββατο το μεσημέρι, όταν οι οικείοι του άρχισαν να αναζητούν τον 73χρονο, ο οποίος είχε να δώσει σημεία ζωής από την Πέμπτη. Τελικά τον εντόπισαν νεκρό στον ελαιώνα του στου Τζάνε, να κείτεται ανάσκελα και με πολλά χτυπήματα στο κεφάλι.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία που απέκλεισε το σημείο, ενώ έσπευσε και ο ιατροδικαστής Μεσσηνίας, Ιωάννης Δούζης, ο οποίος την επόμενη ημέρα προχώρησε και σε νεκροτομή – νεκροψία.

Ο κ. Δούζης διαπίστωσε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι με θλων όργανο, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που όμως δεν ήταν αυτές που επέφεραν το θάνατο.

Όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, ο θάνατος του 73χρονου είχε επέλθει με στραγγαλισμό από τα χέρια του δράστη.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στον τόπο του εγκλήματος το αντικείμενο με το οποίο είχαν καταφέρει χτυπήματα στο θύμα, ένα εργαλείο – «κάβουρα», ενώ αμέσως διαπίστωσαν ότι το θύμα είχε ληστευθεί, αφού είχαν ψαχτεί οι τσέπες του, ενώ έλειπαν προσωπικά αντικείμενα, όπως κινητά τηλέφωνα και χρήματα. Παράλληλα, δίπλα του υπήρχε κι ένα ελαιοραβδιστικό από το οποίο είχε ξηλωθεί η μηχανή.

Ο χώρος εξερευνήθηκε από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μεσσηνίας, ενώ τις έρευνες συνέδραμε και κλιμάκιο της  Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Προσπάθησαν να την καλύψουν
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας δεν άργησαν να πληροφορηθούν για μια οικογένεια από τους Γαργαλιάνους (πατέρας, δύο γιοι, η σύζυγος του ενός γιου και τα τρία ανήλικα παιδιά τους), που πρόσφατα είχε έρθει και έμενε στο Καλαμάκι, έξω από το Πεταλίδι, κάνοντας εργασίες στα χωράφια. Μάλιστα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για μια οικογένεια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που είχαν ανάγκη κάθε μεροκάματο και είχαν εργαστεί για το θύμα.

Το ίδιο βράδυ οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον 68χρονο πατέρα και τους δύο γιους, 38 και 39 ετών και, μάλιστα, ο 38χρονος ομολόγησε το έγκλημα και επιχείρησε να το πάρει όλο πάνω του. Τη συμμετοχή τους παραδέχτηκαν και οι άλλοι δύο. Όμως, στους αστυνομικούς της Ασφάλειας κάτι δεν κολλούσε και δικαιώθηκαν, όταν άνοιξαν νέο κύκλο ερευνών και ανακάλυψαν ότι ο 38χρονος που ομολογούσε τη δολοφονία, την ημέρα που αυτή έγινε, όχι μόνο δε βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος, αλλά ήταν στο σπίτι με τα τρία ανήλικα παιδιά που έχει αποκτήσει με την 23χρονη.

Γρήγορα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι παρούσα στο έγκλημα ήταν η 23χρονη και όχι ο 38χρονος σύζυγός της.

Το θύμα, ο 73χρονος Δημήτρης Στραβόλαιμος
Το θύμα, ο 73χρονος Δημήτρης Στραβόλαιμος

Για 100 ευρώ…
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί αποδείχτηκε ότι περίπου πριν από 20 ημέρες ο 73χρονος είχε πάρει την οικογένεια και δούλεψαν στον ελαιώνα του, χωρίς όμως να τους πληρώσει τα μεροκάματα.

Την προηγούμενη Πέμπτη ήταν η δεύτερη ημέρα που θα ασχολούνταν σε εργασίες στον 73χρονο. Εκεί έφτασαν καθυστερημένα ο πατέρας με το γιο και τη νύφη, και φαίνεται πως αυτή ήταν και η πρώτη αιτία για να λογομαχήσουν, ενώ ακολούθησε καυγάς και για τα μεροκάματα που δεν τους είχε δώσει.

Τότε, ο 68χρονος πατέρας άρχισε να τον κτυπά με το εργαλείο στο κεφάλι, ενώ όταν ο 73χρονος έπεσε κάτω ο 39χρονος γιος τον στραγγάλισε με τα χέρια του.

Αμέσως μετά ο 68χρονος πήρε από την τσέπη του θύματος τα χρήματα που είχε, 240 ευρώ, ο 39χρονος ξήλωσε από το ελαιοραβδιστικό τη μηχανή και την πήρε μαζί με μια μεταλλική σκάλα, ενώ η 23χρονη πήρε την τσάντα με το αλυσοπρίονο και τα δύο κινητά του θύματος. Μάλιστα, το ένα κινητό βρέθηκε στην κατοχή της.

Όσο για τη μηχανή που πήραν, όταν επέστρεψαν σπίτι ο 38χρονος που δε συμμετείχε στη δολοφονία την πούλησε.

Μετά την αποκάλυψη όλης της αλήθειας από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας χθες το πρωί εκδόθηκαν και για τους τρεις εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Καλαμάτας.

Της Βίκυς Βετουλάκη