“Ανάσα” παρεμβάσεων στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας το Ταμείο Ανάκαμψης

“Ανάσα” παρεμβάσεων στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεκάδες είναι τα ρεπορτάζ και του “Θάρρους” για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επανεκλογή του, μιλώντας για θέματα του κλάδου τόνισε μεταξύ άλλων: “Προβλήματα υπάρχουν επίσης στις κτηριακές υποδομές του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας και είναι σχεδόν κανόνας τα καλοκαίρια οι αίθουσες να είναι υπερβολικά ζεστές και το χειμώνα υπερβολικά κρύες, με συνέπεια οι συνθήκες εργασίας δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών να είναι απαράδεκτες”.

Τούτων δοθέντων, είναι μια ευκαιρία η υπενθύμιση του προέδρου των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσού, για τα προβλήματα στα δικαστικά κτήρια ανά τη χώρα, να προκαλέσει ένα ντόμινο αντιδράσεων για τη λύση των προβλημάτων του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας.

Ειδικότερα, στο σοβαρό κτηριακό πρόβλημα της Δικαιοσύνης, το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος εντάσσοντας τις υποδομές της στο Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκαν οι φορείς της σε συνάντηση για να εντοπιστούν και αναδειχτούν τα προβλήματα.

“Δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μία βασική πολιτειακή λειτουργία, όπως η απονομή της Δικαιοσύνης, υπό απαράδεκτες συνθήκες και σε χώρους μη ασφαλείς και μη λειτουργικούς. Κάθε μέρα καθυστέρησης διαιωνίζει μία κατάσταση που δεν τιμά κανέναν και παραπέμπει σε τριτοκοσμικό κράτος”.

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, εξέθεσε το σοβαρό κτηριακό πρόβλημα των δικαστηρίων στο πλαίσιο συνάντησης με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, Πάνο Αλεξανδρή, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και το διευθύνοντα της ΚΤΥΠ ΑΕ, κ.κ. Τιμολέοντα Κατσίπο και Αθανάσιο Γιάνναρη αντίστοιχα και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες του φορέα, παρουσία και των εκπροσώπων της ΟΔΥΕ, Φώτιου Πέρρο (Ταμία), Θανάση Κόκκινου (μέλος ΔΣ).

Ειδικότερα, σημείωσε πως το θέμα αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για το δικηγορικό σώμα, διότι άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας των δικαστηρίων και της αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, παραθέτοντας τα προβλήματα που παρατηρούνται στα δικαστικά κτήρια και τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επισκευής και συντήρησης κτηρίων και εξοπλισμού.

Το πρόβλημα είχε επισημανθεί και σε συνάντηση των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δ. Βερβεσού, της ΟΔΥΕ, Γ. Διαμάντη και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, Γ. Ντερζή, με αφορμή το “λουκέτο” στα δικαστήρια στις αρχές Μαρτίου, όπου αποφασίστηκε να υπάρξει κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των χρόνιων ζητημάτων.

“Δεν είναι νοητό, το 2022, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, δικαστικά μέγαρα να πλημμυρίζουν από μία βροχή, να μη διαθέτουν θέρμανση και επαρκή φωτισμό, οι τοίχοι και τα δάπεδα να έχουν διαβρωθεί και να παραμένουν ως έχουν και να παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικές υλικοτεχνικές υποδομές, καθίσματα, ψευδοροφές, τουαλέτες, ανελκυστήρες κλπ.” υπογράμμισε ο κ. Βερβεσός.

Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (τοποθέτηση κατάλληλων ανελκυστήρων, ράμπες κ.ο.κ.), όπου δεν υπάρχουν, όπως και την επίλυση του προβλήματος στάθμευσης οχημάτων στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Εφετείου Αθηνών, για τον οποίο έχει εμφιλοχωρήσει πρόσφατα ex lege οριστική παραλαβή του από το ΤΑΧΔΙΚ εδώ και μερικούς μήνες.

Τα σχέδια για αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής
Από πλευράς ΚΤΥΠ ΑΕ έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που πρόκειται να δρομολογηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, για τα Δικαστήρια της Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι της αναφέρθηκαν ειδικότερα στις παρεμβάσεις που προωθούνται για τα κτήρια του Αρείου Πάγου, του Ειρηνοδικείου, του Εφετείου, για τα διοικητικά δικαστήρια, για το Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) καθώς και για το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για περαιτέρω εξειδίκευση των επεμβάσεων που απαιτούνται στα Δικαστήρια Αθηνών θα γίνει άμεσα νέα συνάντηση με τους προϊσταμένους των οικείων δικαστηρίων, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα να εισηγηθούν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης εγγράφως τις απαιτούμενες κτιριολογικές παρεμβάσεις και επισκευαστικές εργασίες.

Όπως είχε αναφερθεί και στην προ ημερών απόφαση μετά τη συνάντηση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, με την ΟΔΥΕ και το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, αιχμή του δόρατος αποτελεί η έλλειψη προσωπικού και η μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και οι ελλιπείς υποδομές.

Σε αυτήν αναφερόταν η ανάγκη “άμεσης επίλυσης των σοβαρών κτιριολογικών προβλημάτων και κάλυψης των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή των δικαστικών κτηρίων όλης της χώρας, ώστε να καταστούν ασφαλή και λειτουργικά” και είχε προαναγγελθεί να γίνει άμεσα η κοινή συνάντηση με το ΤΑΧΔΙΚ και την ΚΤΥΠ ΑΕ.