Green Awards 2022: Διάκριση για τη Χριστίνα Κολοκοτρώνη και την Οικία villa KO.KA.

Green Awards 2022: Διάκριση για τη Χριστίνα Κολοκοτρώνη και την Οικία villa KO.KA.

Στο παρελθόν είχαμε παρουσιάσει τη Χριστίνα Κολοκοτρώνη, μια αρχιτέκτονα που, όταν τελείωσε τις σπουδές της, αποφάσισε να γυρίσει στην Καρδαμύλη και να ανοίξει εκεί το τεχνικό της γραφείο. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, το αποτέλεσμα τη δικαιώνει. Έτσι, πριν από μερικές μέρες κέρδισε το μπρονζέ βραβείο στα Green Awards 2022 για την οικία villa KO.KA. που έχει κατασκευάσει στην περιοχή της Καλαμάτας.

Η εν λόγω κατοικία αναδείχθηκε στο πεδίο Best Green Construction, καθώς η Χριστίνα Κολοκοτρώνη κατάφερε να κατασκευάσει μια οικία που έχει πλέον την ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση που απαιτείται.

Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της για τη συγκεκριμένη διάκριση, αλλά και γενικότερα για τα πράσινα κτήρια:

-Αρχικά πείτε μας για τα Green Awards 2022…
Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Green Awards 2022. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα επιβραβεύτηκαν και αναδείχθηκαν προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες ανάπτυξης οι οποίες προάγουν την Green οικονομία και το Eco Living.

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων, ινστιτούτων, πανεπιστημίων, επαγγελματίες, καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην τελετή απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων που αφορούσαν εταιρείες με διαδικασίες ανάπτυξης και υπηρεσίες με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη, βιώσιμες τεχνολογίες και πρακτικές, αλλά και προϊόντα που θεωρούνται Green, Eco-friendly, Recyclable, Reusable και Zero Waste.

Συνολικά, διακρίθηκαν εταιρείες και επιστήμονες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.

-Μιλήστε μας για την ιστορία του γραφείου σας, καθώς τη βράβευση που καταφέρατε να αποσπάσετε…
Το γραφείο eco-ArchDesign ιδρύθηκε το 2017 από εμένα και εδρεύει στην Καρδαμύλη.

Τα φετινά βραβεία Green Awards 22 τίμησαν την περιφέρεια της Καλαμάτας βραβεύοντας την οικία villa KO.KA. στο πεδίο Best Green Construction. Είναι ένας θεσμός που, καλλιεργώντας τη φιλοσοφία της αριστείας, μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση του σύγχρονου τρόπου ζωής.

-Πώς αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και τι είναι αυτό που κάνει την Οικία villa KO.KA. ξεχωριστή;
Τον περασμένο χρόνο έθεσα ως στόχο να αναδειχθεί η πράσινη μοντέρνα Οικία villa KO.KA. στην ελληνική περιφέρεια, βλέποντας με θαυμασμό τη φιλοσοφία eco living του διαγωνισμού Green Awards 2022 και έχοντας στο μυαλό μου πάντα το βραβείο.

Εφάρμοσα σε ένα δύσκολο έργο τη βιοκλιματική τεχνογνωσία, την οικολογική συνείδηση, την οικονομία – ανακύκλωση των υλικών σε κάθε φάση.

Η Οικία έχει πλέον την ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση που απαιτείται. Χτίσαμε ένα υγιεινό για τον κάτοικο κτήριο, ενώ εφαρμόσαμε πρωτότυπα οικολογικά υλικά, φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον με αρχιτεκτονική αισθητική.

Η προσπάθειά μου αναγνωρίστηκε και ευχαριστώ ιδιαίτερα το διαγωνισμό για την ευκαιρία που μου δόθηκε να αναδειχθεί το έργο μου στο πεδίο Best Green Construction.

-Ας μιλήσουμε για το οικολογικό αποτύπωμα της αρχιτεκτονικής στη βραβευμένη Οικία villa KO.KA.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ασχολήθηκα έντονα με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, την αυτονομία των κτηρίων και την οικολογική δόμηση.

Στη συμμετοχή αυτή εφαρμόστηκαν βασικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, όπως: Ο στενός και επιμήκης όγκος του κτηρίου σε ευνοϊκό προσανατολισμό. Τα μεγαλύτερα ανοίγματα στη σωστή όψη. Ο διαμπερής αερισμός. Τοιχία από συμπαγή υλικά φιλικά στο περιβάλλον με μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Χρήση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου. Ένα άνοιγμα προς το Βορρά. Η εσωτερική λειτουργική λύση όπου οι ντουλάπες ή οι αποθηκευτικοί χώροι τοποθετούνται στη δυσμενέστερη πλευρά του, ενώ οι χώροι διημέρευσης προς το Νότο. Ενεργητικό σύστημα θέρμανσης ηλιακού συλλέκτη. Σκίαστρα αλουμινίου. Κουφώματα χαμηλής θερμοπερατότητας και υψηλής αεροστεγανότητας.

-Διακρίνουμε μια ταύτιση του γραφείου σας με την πράσινη ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος…
H επιχείρησή μου δείχνει τον «πράσινο» δρόμο προς την προστασία του περιβάλλοντος. Ενημερωνόμαστε συνεχώς όλη η ομάδα, από το μελετητικό τμήμα, αλλά και της κατασκευής, για να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές και να πάρουμε πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό απαιτεί αρκετές ώρες μελέτης, ανάλυσης, συζήτησης, κατανόησης και εφαρμογής.

Η ομάδα μας έχει ομοιογένεια και ταύτιση στον οικολογικό προσανατολισμό ανάπτυξης και κατασκευής των κτηρίων.

Ό,τι προβληματίζει την ομάδα μας και ειδικότερα στη οικοδομική λεπτομέρεια, αντιμετωπίζεται και λύνεται μέχρι να μεταδοθεί η σωστή φιλοσοφία για να υλοποιηθεί το έργο και η ιδέα μας.

Καταφέραμε να χτίσουμε «πράσινα» έργα που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του υγιούς περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη. Ειδικότερα, διαδικασίες ανάπτυξης οι οποίες προάγουν την Green οικονομία και το Eco Living.

-Και συνεχίζετε αυτή την εξοικονόμηση και στην εσωτερική διακόσμηση ενός χώρου…
Σε αυτή την οικία έχουν γίνει βιοκλιματικές εφαρμογές στο σύνολο της κατασκευής. Κάθε ένα υλικό και κάθε μια εφαρμογή έχουν λόγο ύπαρξης, είτε αυτό αποτελεί στοιχείο του κτηρίου είτε του περιβάλλοντος χώρου, όπως η ξερολιθιά από τοπικές πέτρες. Τίποτε δεν είναι ξένο από τον τόπο του.

Τα ελάχιστα – απαραίτητα αποτελούν συνέχεια της εσωτερικής minimal και οικολογικής αντίληψης που ήθελα να δώσω. Έτσι, προσπαθώντας να πλαισιώσουμε αυτή την οικία σε μια γενικότερη οικολογική φιλοσοφία και καινοτομία με απλές εφαρμογές προέκυψαν λύσεις εσωτερικής διακόσμησης με ιδιαίτερους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, η οροφή του κτηρίου. Καθότι μοναδικά πρωτότυπη κατασκευή, κοιτώντας από έξω θα δεις μια μονόριχτη – ένθετη, αποτελούμενη από φυσικά υλικά διαπνεόμενα κεραμίδια ελληνικής κεραμοποιίας, ένα ένθετο – γενικό δοχείο υδρομάζευσης από μπετόν.

Κοιτώντας εσωτερικά τη στέγη, το φορτίο κατανέμεται σε κορμούς από κυπαρίσσι φυσικής ωρίμανσης διαφόρων διατομών. Είναι όμορφο να βλέπεις τους φυσικούς κορμούς στο χώρο κατοίκησης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση