Καταχειροκροτήθηκε «Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας» στο Μέγαρο Χορού

Καταχειροκροτήθηκε «Η Μικρασία της Κυρα – Δόμνας» στο Μέγαρο Χορού

Συναυλία αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και στα 10 χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου, παρουσίασε ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. Φάρις την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 στο Μέγαρο Χορού της πόλης.

Το κοινό απόλαυσε και καταχειροκρότησε καλλιτέχνες και συντελεστές της συναυλίας, που απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού, μέσα από τη δημιουργία ηχητικών τοπίων που ανακάλεσαν μνήμες και προκάλεσαν συγκινήσεις.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν δύο στενοί συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου και συνεχιστές του έργου της, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Με βαθιά γνώση των μικρασιατικών μουσικών παραδόσεων συνδύασαν τις ιστορικές μουσικές καταγραφές με σύγχρονα ενορχηστρωτικά και αφηγηματικά εργαλεία, σε συνεργασία με μια ομάδα κορυφαίων μουσικών.
Ανάμεσά τους οι Καλαματιανοί Ταξιάρχης Γεωργούλης στο ούτι και Νικόλας Παλαιολόγος στα έγχορδα.

Συμμετείχαν επίσης, ο στενός συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου Ζαχαρίας Καρούνης, η Χορωδία Δόμνα Σαμίου και η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας. Η παρουσία της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας υπογράμμισε τα δρώμενα με εικαστικό τρόπο.

Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και στα δέκα χρόνια από το θάνατο της Δόμνας Σαμίου και αποτέλεσε για το Δήμο μία εκδήλωση – γέφυρα μεταξύ των επετειακών ετών 2021 -2022.