Λαμπαδηφορίες αύριο στο Σιδηρόκαστρο

Λαμπαδηφορίες αύριο στο Σιδηρόκαστρο

Ύστερα από δύο χρόνια αναστολής λόγω κορωνοϊού, φέτος αναβιώνει ξανά την Πέμπτη το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τριφυλίας την Παρασκευή ελήφθη απόφαση με θέμα «Έγκριση πρωτογενούς αιτήματος δαπάνης διοργάνωσης λαμπαδηφοριών στο Σιδηρόκαστρο», ποσού 2.219,09 ευρώ.

Στη δε περιγραφή – σχεδιασμό αναγράφεται: «Στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου θα λάβει χώρα στο Σιδηρόκαστρο το παραδοσιακό έθιμο των λαμπαδηφοριών στις 24/3/2022. Το έθιμο διασώζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Έλληνες με αναμμένες δάδες γιόρταζαν την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την Ανάσταση του Έθνους. Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο με μια διακοπή τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. Ο σχεδιασμός της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο, με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό. Αναπαράσταση του ξεσηκωμού. Λαμπαδηφορίες στους δρόμους του χωριού με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων, που θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία και, τέλος, παραδοσιακό κέρασμα.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμβάλλοντας οικονομικά με το ποσό των 1.000 ευρώ, με το οποίο θα καλυφθεί μέρος των δαπανών διοργάνωσης, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 85947/14.03.2022 έγγραφο της Π.Π. Το συμπληρωματικό αίτημα για την εξειδίκευση της δαπάνης προτείνεται να αφορά στην κάλυψη του εξόδου μίσθωσης εξοπλισμού ήχου & υπηρεσίας τεχνικού ήχου.

Ο προϋπολογισμός των λοιπών δαπανών της διοργάνωσης περιλαμβάνει την προμήθεια των υλικών για την προετοιμασία του παραδοσιακού κεράσματος 400 περίπου ατόμων, ντόπιων και επισκεπτών και την προμήθεια χάρτινων φαναριών για τα παιδιά που θα συμμετέχουν…».