Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ζητά λήψη μέτρων για τις γυναίκες δικηγόρους

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ζητά λήψη μέτρων για τις γυναίκες δικηγόρους

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, προκειμένου οι γυναίκες δικηγόροι να ασκούν το επάγγελμά τους σε καθεστώς αξιοπρέπειας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών.

Όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος, στηρίζει τον αγώνα των γυναικών για ουσιαστική ισότητα και το δικαίωμά τους να αποφασίζουν κυριαρχικά για το σώμα και τη ζωή τους. Στέκεται δε στο πλευρό των γυναικών δικηγόρων και των διεκδικήσεών τους.

Άμεσα μέτρα
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα και τα οποία θα επιτρέπουν στις γυναίκες να ασκούν τη δικηγορία σε καθεστώς αξιοπρέπειας και θα διαμορφώνουν ένα δίκτυο προστασίας τους, σύμφωνα με το  Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, είναι:

-Η επιδότηση από τον ΕΦΚΑ του εισοδήματος που χάνουν οι γυναίκες κατά το χρόνο της κύησης και έξι μήνες μετά τον τοκετό

-Η πραγματική κάλυψη από τον ΕΦΚΑ των εξόδων του τοκετού

-Η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κατά το χρόνο της κύησης και έξι μήνες μετά τον τοκετό

-Η θεσμοθέτηση της εγκυμοσύνης και της λοχείας ως σπουδαίων λόγων αναβολής σε ΚΠΔ, ΚΠολΔ και ΚΔΔ.

«Η ανταπόκριση του κράτους στα αιτήματα αυτά είναι μέχρι στιγμής μηδενική. Διεκδικούμε την άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή των παραπάνω δίκαιων και αυτονόητων  μέτρων. Η 8η Μαρτίου είναι μια επέτειος που ως μέρα διεκδίκησης και όχι μόνο μνήμης, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τα προβλήματα των γυναικών συναδέλφων μας, οι οποίες βιώνουν με ακόμα πιο δραματικό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής αλλά και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης. Το ποσοστό των γυναικών στη δικηγορία μειώνεται διαρκώς όσο μεγαλώνει η ηλικία τους, καθώς η μητρότητα και η οικογένεια λειτουργούν ως ένα αόρατο δίχτυ αποκλεισμού στο βαθμό που δε συνδυάζονται με προνοιακές πολιτικές από την πλευρά της Πολιτείας.

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα αντιμετωπίζονται ως ατομικές ιδιότητες αντί να αποτελούν πεδία εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.