Σταμάτης Μπεχράκης: Τι γίνεται στη ΔΕΥΑΚ;

Σταμάτης Μπεχράκης: Τι γίνεται στη ΔΕΥΑΚ;

Η τελευταία ακατανόητη ενέργεια της διεύθυνσης της ΔΕΥΑΚ, για την οποία ενημερώθηκα πρόσφατα, είναι η επίδοση σε ικανή μάλιστα προϊσταμένη και παλιό στέλεχος της επιχείρησης, τελεσιγραφικής απόφασης αναγγελίας του τέλους της σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης. Ενέργεια η οποία δε συνηθίζεται να γίνεται, τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο. Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση του εργαζομένου, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει.

Είναι πλέον αρκετά τα περιστατικά που δημιουργούν προβληματισμούς και ανησυχία για τη διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ και αναφέρω μερικά από αυτά, όπως:

Οι επιθέσεις εναντίον εργαζομένων και του σωματείου των εργαζομένων είναι συνεχείς. Γίνονται ακόμα και με χρήση του επίσημου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησης με τα λογότυπα της ΔΕΥΑΚ.

Η μη τεκμηρίωση και χωρίς αναφορά με αναλυτικό και εξαντλητικό τρόπο στο νομικό πλαίσιο των διοικητικών αποφάσεων που λαμβάνει η διεύθυνση, οι οποίες επηρεάζουν σοβαρά την εργασιακή εξέλιξη των εργαζομένων, φτάνοντας μέχρι και τη μεταβολή του ύψους του μισθού τους.

Η παράκαμψη της εργασιακής εξέλιξης εργαζόμενων με βάση την προϋπηρεσία τους, την εξειδίκευση τους και την κατοχή ή μη της οργανικής θέσης.

Υπάρχει εργαζόμενη με 32 χρόνια υπηρεσία η οποία έχει προσκομίσει βεβαίωση από την προηγούμενη υπηρεσία της για τη θέση της και την οποία δεν της αναγνωρίζουν.

Η επιλογή προσχηματικής και αβάσιμης μήνυσης εκφοβισμού -τύπου SLAPP – σε πρώην εργαζόμενο της ΔΕΥΑΚ, γιατί κατήγγειλε επωνύμως σε αρμόδιους φορείς θέματα λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ.

Η διεξαγωγή έκτακτων Διοικητικών Συμβουλίων χωρίς να πείθουν για την ανάγκη της συνεδρίασης στην ίδια μέρα με υποχρέωση απάντησης μέσα σε μια δύο ώρες από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μόνη ειδοποίηση ένα email, ενώ μια φορά ακόμα έγινε χωρίς πρόσκληση!

Η συσσώρευση θεμάτων στην περιοδική μηνιάτικη συνεδρίαση του Δ.Σ. σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί την εφαρμοζόμενη τακτική να μη δίνονται νωρίτερα σημαντικά θέματα, στα μέλη του Δ.Σ., παρότι αυτά έχουν προετοιμαστεί ώστε να υπάρχει ικανός χρόνος μελέτης τους.

Η μη εφαρμογή στην πράξη αποφάσεων που αφορούν διευκολύνσεις σε καταναλωτές που δικαιούται επίδομα ΚΕΑ, η οποία ακυρώνει στην πράξη εγκεκριμένες αποφάσεις του Δ.Σ. και πολλά άλλα αρνητικά, κατά τη γνώμη μου, δείχνουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια πρακτική και να αποτελεί το μέλλον και πολύ περισσότερο την προοπτική λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ.

Η διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ πρέπει να κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση που καθορίζεται από το χαρακτήρα της, την αποτελεσματικότητα της, την παραγωγικότητά της, αλλά και την επιτυχή πορεία της, την ιστορία της συνολικά.

Η δέσμευση του δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο για έρευνα των καταγγελλόμενων περιστατικών, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά αντιθέτως η “έρευνα” η οποία έγινε, έγινε χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου από αυτούς τους ίδιους τους καταγγελλόμενους, ευτέλισε κάθε έννοια στοιχειώδους ελέγχου με αξιόπιστες διαδικασίες, η οποία θα ήταν ικανή να βάλει ένα τέλος, έστω και με αυτόν τον τρόπο!

Δεύτερη ερώτηση: Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ειδικότερα οι ΔΕΥΑ, οι οποίες ανήκουν στη σφαίρα της κοινωνικής οικονομίας της χώρας, έχουν γενικά επιτυχή αποτελέσματα στην αποστολή τους, συμπιέζονται συνεχώς τόσο με πολιτικές ιδιωτικοποίησης, αλλά και πανελλαδικά οι Δημοτικές Αρχές πιέζονται “ως εύκολης πόρτας” για προσλήψεις “γνωστών και φίλων” μέσω της παροχής επιπλέον και αποτελεσματικής “πληροφόρησης” ή κατάλληλων διευκολύνσεων παροχής υπηρεσιών.

Με την ευκαιρία θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ΔΕΥΑ της χώρας πιέζονται επίσης υπερβολικά στις δαπάνες που καταβάλλουν για το ρεύμα, το οποίο χρησιμοποιείται στα αντλιοστάσια και στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού για τη λειτουργία τους. Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι γενικής χρήσης και όχι με εργοταξιακό τουλάχιστον τιμολόγιο!

Στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, για να αποκτηθεί ένα μέτρο σύγκρισης, ο λογαριασμός ρεύματος στις εγκαταστάσεις του Κάστρου έχει υπερδιπλασιαστεί, από 7.000 ευρώ το μήνα έχει φτάσει στα 17.000 ευρώ! Στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου του Πηδήματος από 60.000 ευρώ το μήνα έχει φτάσει στα 130.000 ευρώ το μήνα.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις παίζουν σημαντικό, αν όχι κυρίαρχο ρόλο, στην τοπική ανάπτυξη, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σε αυτές τις συνθήκες όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που κατανοούν την κατάσταση σε κλίμα συνεννόησης:

Να υπερασπιστούμε την ορθή χρηστή λειτουργία κάθε αυτοδιοικητικής επιχείρησης, να απασχολείται το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συχνότερα με τα θέματα της ΔΕΥΑΚ

Να βοηθήσουμε σε μια πιο παραγωγική διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ, να εξομαλυνθεί η υπάρχουσα κατάσταση με δίκαιο τρόπο σε κάθε πρόβλημα.

Να ζητήσουμε νέο ειδικό τιμολόγιο ρεύματος για όλες αυτές τις δραστηριότητες που αφορούν στο βασικότερο αγαθό το νερό και τις μονάδες των Βιολογικών.

Να βάλουμε φρένο στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ η οποία έχει ξεκινήσει σε τομείς της δραστηριότητάς της, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η οποία ανεβάζει τελικά το κόστος λειτουργίας της.

Του Σταμάτη Μπεχράκη
Δημοτικού συμβούλου με την παράταξη «Ανοικτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας»