The Atlantic: Ο κόσμος στα δύο -Η Ρωσία στην Ουκρανία και η Κίνα φτιάχνουν έναν κόσμο που δεν θέλει κανείς

The Atlantic: Ο κόσμος στα δύο -Η Ρωσία στην Ουκρανία και η Κίνα φτιάχνουν έναν κόσμο που δεν θέλει κανείς

Δύο ξεχωριστά γεγονότα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το άλλο στην Κίνα επιταχύνουν μια αλλαγή που μεταμορφώνει την παγκόσμια πολιτική.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μια σειρά από «αναστολές λειτουργίας της κοινωνίας» που σχετίζονται με την COVID-19 στην Κίνα, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχουν πολλά κοινά. Ωστόσο, σύμφωνα με το The Atlantic, και τα δύο γεγονότα επιταχύνουν μια πορεία που οδηγεί τον κόσμο σε μια επικίνδυνη κατεύθυνση, χωρίζοντάς τον σε δύο σφαίρες, η μία με επίκεντρο την Ουάσιγκτον και η άλλη με επίκεντρο το Πεκίνο.

Ο κόσμος δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τρεις δεκαετίες, η παγκοσμιοποίηση φαινόταν να υφαίνει όλους τους τύπους χωρών και κοινωνιών στον ιστό μιας ευημερούσας τάξης, συνδεδεμένης με το εμπόριο, το διαδίκτυο και, σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, με κοινά πολιτικά και οικονομικά ιδανικά. Η καπιταλιστική επανάσταση της Κίνας δημιούργησε ελπίδες ότι ακόμη και αυτός ο κομμουνιστικός γίγαντας θα βυθιζόταν, τελικά, στο παγκόσμιο σύστημα που καθοδηγείται από τη δημοκρατία και δε θα στραφεί εναντίον του.

Καθώς ο 21ος αιώνας κοντεύει ήδη στο 1/4, όμως, μόνο όσοι έχουν μαντικές ικανότητες μπορούν ακόμα να προβλέψουν αυτό το μέλλον, την στιγμή που η πολιτική αντιπαράθεση, ο οικονομικός εθνικισμός και ο πολιτιστικός νατιβισμός επανεμφανίζονται. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε συνδυασμό με τις αυξημένες στρατηγικές και οικονομικές φιλοδοξίες του Πεκίνου, έχουν ήδη οδηγήσει στην ανανέωση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και σε μια ιδεολογική πάλη ανάμεσα στους φιλελεύθερες και τους ανελεύθερους παγκόσμιους κανόνες.

Και τώρα οι διπλωματικές συνέπειες από την κρίση της Ουκρανίας εξοστρακίζονται σε όλο τον κόσμο με απροσδόκητους τρόπους, ενώ η παράταση της δοκιμασίας του κορωνοϊού έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον διεθνή οικονομικό χάρτη. Καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και η Κίνα εμμένει στη στρατηγική της για μηδενικά περιστατικά COVID-19, η πιθανότητα αυτές οι εντάσεις να στερεοποιήσουν ανταγωνιστικά μπλοκ αυξάνεται.

Η Κίνα απομονώνεται από τον κόσμο
Οι ηγέτες της Κίνας έχουν ήδη χαλαρώσει τους δεσμούς τους με τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ έχει θέσει σε κίνηση πολιτικές που στοχεύουν στη δημιουργία μιας νέας Pax Sinica—μιας αλλαγμένης παγκόσμιας τάξης κατασκευασμένης από το Πεκίνο. Με μια νέα επιθετική εξωτερική πολιτική, ο Σι προφανώς βλέπει τις ΗΠΑ ως τον κύριο στρατηγικό και οικονομικό αντίπαλο της Κίνας και το παγκόσμιο σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως περιορισμό στην κινεζική ισχύ. Έχει λάβει μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας του από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους (και, συνεπώς, τις ευπάθειες), εντείνοντας μια εκστρατεία «αυτάρκειας» για να διασφαλίσει ότι η Κίνα ελέγχει την παραγωγή ειδών βασικών για την οικονομία, εξασφαλίζοντας αλυσίδες εφοδιασμού και αντικαθιστώντας τις εισαγωγές με εγχώριες εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένων των μικροτσίπ και των τζάμπο τζετ.

Το Belt and Road Initiative (BRI), φαινομενικά ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την κατασκευή υποδομών σε άπορα έθνη, στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει την κινεζική πολιτική και επιχειρηματική επιρροή στις αναδυόμενες χώρες και να τις συνδέσει με την Κίνα μέσω του εμπορίου, της χρηματοδότησης και της τεχνολογίας. Αυτός ο επαναπροσανατολισμός εμφανίζεται στο πρότυπο των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό: οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος επενδυτικός προορισμός για τις κινεζικές εταιρείες σε σωρευτική βάση, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των κινεζικών εξερχόμενων επενδύσεων από το American Enterprise Institute. Αλλά από το ανώτατο όριο των 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, η ροή έπεσε στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι (που επλήγη από την πανδημία). Η αυξανόμενη καχυποψία για τις κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ έχει τρομάξει και τις επενδύσεις. Εν τω μεταξύ, το κύρος των συμμετεχόντων στο BRI έχει αυξηθεί σημαντικά.

Κίνα: Αλώβητη από την Ουκρανία αλλά όχι και από τον κορωνοϊό
Στα μάτια του Πεκίνου, η κρίση στην Ουκρανία είναι πιθανώς θετική απόδειξη ότι η πορεία του Σι είναι η καλύτερη για το μέλλον της Κίνας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι σκέφτονται ο ίδιος και οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας του, αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι εξετάζουν με τρόμο τις αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από ένα ενισχυμένο σύστημα δυτικής συμμαχίας. Η προστασία της Κίνας από αυτό το είδος τιμωρητικής δράσης είναι ένα σημαντικό κίνητρο πίσω από τις πολιτικές «αποσύνδεσης». Σε συνομιλία που είχαν την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιθανώς ενίσχυσε την πεποίθηση του Σι, προειδοποιώντας τον Κινέζο ηγέτη ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν βοηθούσε την πολεμική προσπάθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, η επίμονη πανδημία του κορωνοϊού ζορίζει πολύ τους δεσμούς του εμπορίου. Πάνω από δύο χρόνια μετά το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν, η Κίνα συνεχίζει να επιδιώκει το πρότυπο των μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 και εξακολουθεί να κλείνει ολόκληρες πόλεις, μερικές φορές για έναν σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων. Τα πιο πρόσφατα lockdown έπληξαν τα δύο πιο ζωτικά οικονομικά κέντρα της χώρας: την οικονομική πρωτεύουσα της Σαγκάης και τον σημαντικό κόμβο τεχνολογίας και εξαγωγών του Σεντζέν.

Από πολλές απόψεις, η προσέγγιση της Κίνας έχει βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία. Χωρίς τη σημαντική υγειονομική κρίση, η οικονομία της Κίνας και τα εργοστάσιά της θα παρέμεναν ανοιχτά και σε λειτουργία, διευκολύνοντας τις ήδη αμφισβητούμενες αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, το ξαφνικό αυτών των διακοπών ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα. Οι κινεζικές αρχές έδωσαν το στίγμα για μια ελαφρά χαλάρωση των πρωτοκόλλων κατά της COVID-19 για να «ξορκίσουν» τα πιο ακραία μέτρα και να περιορίσουν την αναστάτωση σε μια… υπολειτουργούσα οικονομία. Κα πράγματι, τα lockdown στο Σεντζέν και τη Σαγκάη είχαν λιγότερο σοβαρές συνέπειες από ό,τι αλλού στην Κίνα.

«Ξεμπέρδεμα αλλά όχι διαζύγιο» στους δεσμούς με την Κίνα
Αλλά αυτά τα άγνωστα στοχεία προστίθενται στην πίεση προς τις διεθνείς εταιρείες να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους από την Κίνα, μακριά ​​από το αυξανόμενο κόστος, τον πολιτικό κίνδυνο, τα ρυθμιστικά εμπόδια, τις εμπορικές διαφορές και τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Υπάρχει αυτή η μακροπρόθεσμη διαφοροποίηση προμήθειας από την Κίνα», δήλωσε στο Atlantic ο Stephen Lamar, διευθύνων σύμβουλος της American Apparel & Footwear Association, μιας ομάδας επιχειρηματικών λόμπι. Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 της Κίνας «είναι άλλη μια υπενθύμιση του πόσο προβληματικό μπορεί να αποδειχθεί για την παγκόσμια κοινότητα να έχει τις ρίζες ή τους δρόμους των αλυσίδων εφοδιασμού τους στην Κίνα αυτή τη στιγμή».

Αυτό το μεγάλο ξεμπέρδεμα μπορεί να μην εξελιχθεί ποτέ σε διαζύγιο. Η μετεγκατάσταση των κινεζικών παραγωγικών εργασιών μιας εταιρείας όπως η ταϊβανέζικη Foxconn, σημαντικός προμηθευτής της Apple, είναι εξαιρετικά δύσκολη, όπως έδειξε το κακοσχεδιασμένο project εργοστασίου της εταιρείας στο Ουισκόνσιν. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα καφέ Starbucks θα κλείσουν σύντομα στην Κίνα. Ο κόσμος έχει «ισοπεδωθεί» με τόσο μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 40 χρόνια που η επίλυση αυτού που έχει γίνει ίσως πλέον να είναι αδύνατη. Σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν τα μπλοκ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης οριοθετήθηκαν ξεκάθαρα, τα δύο τμήματα του επερχόμενου κόσμου πιθανότατα θα παραμείνουν κάπως συνδεδεμένα.

Οι συμμαχίες που διαμορφώνουν τον νέο παγκόσμιο χάρτη
Ωστόσο, η σκιαγράφηση αυτών των δύο σφαιρών γίνεται πιο ευδιάκριτη. Το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει θέσει σε εγρήγορση τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τις νέες απειλές που αντιμετωπίζουν από επιθετικές αυταρχικές δυνάμεις, συμβάλλει εξίσου στην αναδυόμενη διάσπαση αναζωογονώντας τη διατλαντική δημοκρατική συμμαχία. Την ώρα που το ΝΑΤΟ αποκτά στέρεο σώμα στην Ευρώπη, στην Ασία το Quad, μια συνεργασία που περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, συγχωνεύεται σε μια συμμαχία περιορισμού της Κίνας. Ταυτόχρονα, η συνεχής υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα διαμορφώνει τον άξονα ενός αντιδυτικού συνασπισμού, ο οποίος ήδη περιλαμβάνει άλλους αποσταθεροποιητές όπως η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα.

Οικονομικά, επίσης, το Πεκίνο και η Μόσχα αναζητούν ο ένας τον άλλο για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Δύση και τους συμμάχους της: η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να απογαλακτιστεί από το δολάριο, ένα τεστ που η Ρωσία κάνει σε πραγματικό χρόνο. Τεχνολογικά, οι γραμμές χαράσσονται ακόμα πιο έντονα. Η Κίνα έχει ήδη διαχωριστεί από το παγκόσμιο Διαδίκτυο με το Great Firewall και επενδύει πολλά στη δική της βιομηχανία τσιπ, τεχνητής νοημοσύνης και ηλεκτρικών οχημάτων για να ξεπεράσει την τεχνολογική ηγεσία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ευρώπη και την Ασία. Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες έχουν γίνει επιφυλακτικές (ή πείθονται από την Ουάσιγκτον να αρνηθούν) να χρησιμοποιήσουν την κινεζική τεχνολογία, όπως φαίνεται από ορισμένες κυβερνήσεις που απαγορεύουν τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την κινεζική Huawei Technologies.

Όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο, ορισμένα έθνη θα είναι απρόθυμα να πάρουν θέση. Η Ινδία, πρωτοπόρος του Κινήματος κατά των Συμμαχιών εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται στην ιδιάζουσα θέση να πλησιάζει περισσότερο την Ουάσιγκτον όσον αφορά την πολιτική της Κίνας, αλλά, όπως και το Πεκίνο, παίρνει μια ήπια στάση έναντι της Ρωσίας. (Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, εντοπίζοντας μια ευκαιρία να προσελκύσει την Ινδία, επισκέφτηκε το Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα για να βελτιώσει τους τεταμένους δεσμούς, αλλά φαίνεται να σημείωσε ελάχιστη πρόοδο, υποδεικνύοντας την πολυπλοκότητα της σημερινής παγκόσμιας διπλωματίας.)

Ένας αβάσταχτα απροσδόκητος νέος κόσμος γεννιέται
Και καθώς η παγκόσμια απόκλιση συνεχίζεται, οι χώρες θα έλκονται προς τη μία ή την άλλη πλευρά και (όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου) όχι απαραίτητα με σαφείς ιδεολογικούς λόγους. Το κομμουνιστικό Βιετνάμ, φοβούμενο την άνοδο της κινεζικής ισχύος, είναι ανοιχτό στις αμερικανικές προτροπές, ενώ το δημοκρατικό Πακιστάν, σύμμαχος της Ουάσιγκτον κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, είναι πλέον στενά συνδεδεμένο με την Κίνα μέσω των επενδύσεων Belt and Road και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε πελατειακό κράτος του Πεκίνου.

Οι αλλαγές στις κυβερνήσεις και τους ηγέτες θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτό που μοιάζει μια αδυσώπητη διολίσθηση σε έναν νέο κόσμο. Εκτός αυτού, όμως, αυτό που θα μπορούσε να προκύψει είναι δύο ημι-διακεκριμένες σφαίρες, με στενότερους οικονομικούς δεσμούς εντός τους παρά μεταξύ τους. Ο καθένας θα χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία και θα λειτουργεί με διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πρότυπα. Ο καθένας πιθανότατα θα στρέψει τους πυρηνικούς του πυραύλους στον άλλο και θα τον ανταγωνιστεί σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος για δύναμη και επιρροή. Αυτός δεν είναι ο κόσμος που θα ήθελε κανείς. Αλλά μπορεί να είναι ο κόσμος που θα αποκτήσουμε ούτως ή άλλως.

Πηγή: iefimerida.gr