Αβραάμ Ζεληλίδης: «Εάν έρθει ο East med, η δυτική πλευρά και η Πελοπόννησος θα έχουν τρομερή ανάπτυξη»

Αβραάμ Ζεληλίδης: «Εάν έρθει ο East med, η δυτική πλευρά και η Πελοπόννησος θα έχουν τρομερή ανάπτυξη»

«Επιπέδου Zohr το κοίτασμα του Κυπαρισσιακού, ισοδυναμεί με 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεθανίου»

«Ασχολούμαι με το θέμα αυτό περισσότερα από 25 χρόνια, έχω φτάσει σε σημείο απογοήτευσης» ανέφερε μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στον Focus FM της Θεσσαλονίκης και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Υδρογονανθράκων, Αβραάμ Ζεληλίδης.

Ο κύριος Ζεληλίδης έκανε λόγο για τα οικόπεδα που έχει η χώρα μας προς εκμετάλλευση, νοτιοδυτικά της Κρήτης, το μπλοκ του Κυπαρισσιακού Κόλπου, την Πρέβεζα, δυτικά της Κέρκυρας και τα χερσαία οικόπεδα, όπως αυτά των Ιωαννίνων και του Πατραϊκού.

«Ο Πατραϊκός είναι ώριμος να μπει αύριο το γεωτρύπανο. Και στη συνέχεια ο Κυπαρισσιακός, μιας και έχουν ολοκληρωθεί και οι σεισμικές έρευνες. Στον Κυπαρισσιακό τα κοιτάσματα είναι ισοδύναμα του αιγυπτιακού Zohr και ανέρχονται σε 10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεθανίου, που σημαίνει τεράστιο παραγωγικό πεδίο.

Έχω πειστεί ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά δεν ήθελαν να αξιοποιήσουν τους υδρογονάνθρακες. Φοβάμαι ότι όσο ζω, τρυπάνι στην Ελλάδα δε θα δω», δήλωνε πριν από δέκα ημέρες, όπως προαναφέραμε. «Προσπαθώντας κάθε φορά να καταλάβω ποιος έφταιγε γι’ αυτό, κατέληγα σε διαφορετικό συμπέρασμα. Τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι ο κύριος παράγοντας για τη μη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι εξωτερικός. Όλοι ενστερνίστηκαν την “πράσινη ενέργεια και γέμισαν τα βουνά ανεμογεννήτριες» υπογράμμισε με έμφαση.

Ωστόσο, προχθές ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επανεκκίνηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων, οπότε το τοπίο και τα δεδομένα αλλάζουν άρδην με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Αν τα πράγματα βουν καλώς, η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει το 20% των ευρωπαϊκών αναγκών για τα επόμενα πενήντα χρόνια από τη στιγμή που θα αρχίσει η παραγωγή του, η οποία τοποθετείται ανάλογα με το κάθε κοίτασμα μεταξύ 2026-2028.

«Ακόμα η Αμερική», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης, «δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον East med εάν θέλει να περνάει από την Ελλάδα, αλλά είναι προς τα εκεί. Έχει βοηθήσει τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση. Πρόσφατα ακούω και ένα plan B, ότι ακόμα κι αν δε θέλουμε να κεντράρουμε την Τουρκία με το σύμφωνο της Λιβύης, θα μπορούσε η αξιοποίηση της λεβαδίνης να πάει με αγωγό στην Αίγυπτο, να κινηθεί ο αγωγός παραλιακά μέχρι εκεί που είναι η ΑΟΖ με την Ελλάδα και να ακολουθήσει τον East med, όπως είχε σχεδιαστεί».

Ο κύριος Ζεληλίδης εξήγησε τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα, εάν έρθει ο East med, αναφέροντας ότι «όλη η δυτική πλευρά και η Πελοπόννησος θα έχουν τρομερή ανάπτυξη».

«Θεωρώ ότι τελικά οι έρευνες προχωρούν, όχι γιατί το αποφασίσαμε εμείς, αλλά γιατί κάποιοι άλλοι έκριναν ότι πρέπει να γίνει. Η Αμερική θεωρεί ότι είναι η καλύτερη λύση για την ίδια, ίσως ο Μπάιντεν θελήσει να απεμπλακεί από τη βοήθεια στην Ευρώπη και οδηγήσει τις έρευνες στην Ελλάδα», ολοκλήρωσε ο κ. Ζεληλίδης.