Επιπυραγός Σοφία Μπομπόνη, μια πυροσβέστρια μιλά στο «Θάρρος»

Επιπυραγός Σοφία Μπομπόνη, μια πυροσβέστρια μιλά στο «Θάρρος»

Η Πυροσβεστική, αν και είναι γένους θηλυκού (!), κατ’ ανάγκην ανδροκρατείται

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας πως το Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν κατά βάση άνδρες, όμως δεν είναι μόνο αυτοί που δίνουν τις μάχες όταν χρειαστεί. Μάχες που πολλές φορές ο κόσμος δεν αναγνωρίζει μέχρι να χρειαστεί τους πυροσβέστες να παρέμβουν… Κάπου εκεί γίνονται ήρωες…

Όπως γράψαμε, λοιπόν, πέραν των ανδρών υπάρχουν και γυναίκες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το «Θάρρος» συνάντησε την επιπυραγό Σοφία Μπομπόνη που υπηρετεί στην Καλαμάτα και μας μίλησε για το επάγγελμά της, τις στιγμές της πυρκαγιάς, τη θέση μιας γυναίκας στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ έδωσε και τις συμβουλές της σε κάποιον που σκέφτεται να γίνει πυροσβέστης.

Η ίδια από τη στιγμή που μπήκε στο Σώμα, παρότι έχει δύο παιδιά, δε σταμάτησε να καταρτίζεται, παράλληλα δε με τη δουλειά της αποφοίτησε από το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διαθέτει μεταπτυχιακό στην Ηθική Φιλοσοφία.

Ο λόγος στην επιπυραγό Σοφία Μπομπόνη:

-Μιλήστε μας για την πορεία σας στο Πυροσβεστικό Σώμα…
Έχω καταταγεί στο Πυροσβεστικό Σώμα από το 1998, ενώ αποφοίτησα από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του ανθυποπυραγού το 2007.

Έχω υπηρετήσει στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στο Επικουρικό Ταμείο Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (σημερινό ΤΑ.Π.Α.Σ.Α.) ως λογίστρια, στην Π.Υ. Καλαμάτας από το 2009 έως το 2017, στην Π.Υ. Π/Α Καλαμάτας έως το 2020 και από το 2020 έως σήμερα στην Π.Υ. Καλαμάτας με το βαθμό του επιπυραγού, στο γραφείο Επιχειρήσεων και Δημοσίων Σχέσεων.

Έχω φοιτήσει στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (2021). Επίσης, έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ είμαι κάτοχος του Μεταπυχιακού της Ηθικής Φιλοσοφίας του Πα.Πελ.

-Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να υπηρετεί εκεί μιας και πρόκειται για Σώμα ανδροκρατούμενο;
Η Πυροσβεστική, αν και είναι γένους θηλυκού (!), κατ’ ανάγκην ανδροκρατείται. Δυσκολίες υπάρχουν για τις γυναίκες σε όλους τους εργασιακούς τομείς, παρά τα τεράστια βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στο πέρασμα του χρόνου και τους αγώνες για ισοτιμία, ίσες ευκαιρίες και ίσες αποδοχές.

Ωστόσο, στο Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία 25 χρόνια πνέει νέος αέρας! Οι γυναίκες πυροσβέστριες συνυπάρχουν επί ίσοις όροις με τους άντρες πυροσβέστες, αντιμετωπίζονται ισάξια, τυγχάνουν σεβασμού από όλους, είτε εργάζονται σε μάχιμες βάρδιες είτε σε θέσεις γραφείου, ανέρχονται στη βαθμίδα της ιεραρχίας με τα ίδια κριτήρια όπως και οι άντρες συνάδελφοί τους και υπηρετούν με την ίδια αυταπάρνηση και με μεγάλη αυτοπεποίθηση, καθώς εργάζονται εξίσου σκληρά και αποδοτικά.
Οι γυναίκες πυροσβέστριες βρίσκουν τη χρυσή τομή και εξισορροπούν το ρόλο της εργαζόμενης με το ρόλο της μητέρας, παρά τις απαιτήσεις του επαγγέλματος.

-Επάγγελμα πυροσβέστης… Μιλήστε μας για αυτό…
Το επάγγελμα του πυροσβέστη απαιτεί ενσυναίσθηση, διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Ο πυροσβέστης νιώθει τον πόνο του άλλου, μπαίνει στη θέση του ανθρώπου που έχασε το σπίτι του από την πλημμύρα ή το σεισμό, που έχασε τα πάντα από μια καταστροφική πυρκαγιά, αυτού που έχει νιώσει την απώλεια αγαπημένων προσώπων από ένα τροχαίο…
Κι αυτή την ενσυναίσθηση τη μετουσιώνει σε πράξη βοήθειας, σε διαρκή προσφορά προς το συνάνθρωπο.

Με το χτύπημα του κουδουνιού για το συμβάν, απεκδύεται την ανθρώπινή του υπόσταση και εξοπλίζεται με τον “επενδύτη” του ήρωα, που έχει σκοπό να σώσει ζωές και να αποτρέψει ζημιές και καταστροφές. Βαρύ το καθήκον! Ηρωικό!

Τα καλοκαίρια είναι πιο απαιτητικά: Δασικά συμβάντα, περιπολίες, επιφυλακές, ενισχύσεις.

Η υπηρεσία του πυροσβέστη είναι μια διαρκής μάχη, την οποία πρέπει πάση θυσία να κερδίσει!

-Όπως θυμόμαστε, η περσινή περίοδος είχε αρκετές φωτιές και στην περιοχή μας. Γιατί, θεωρείτε, συνέβη αυτό;
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε στο έπακρο τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έχει επηρεάσει όλον τον πλανήτη.
Ακραίες και πολύ υψηλές θερμοκρασίες από την αρχή της άνοιξης και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μεταβαλλόμενες μετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την πλούσια καύσιμη ύλη και ενίοτε με παράγοντες που δεν είναι προβλέψιμοι ή που οφείλονται σε ανθρώπινη αβελτηρία, οδηγούν σε πολλά στρέμματα καμένης έκτασης και είναι ευτύχημα που δεν οδηγούν σε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

-Συχνά παρατηρούμε πολλές φωτιές σε ξεχωριστά σημεία την ίδια ώρα… Ένα σχόλιο για αυτό;
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πυρκαγιές δασών και υπαίθρου ξεκινούν από αγροτική γη και βοσκότοπους και στη συνέχεια επεκτείνονται σε δάση και άλλες φυσικές εκτάσεις και από εκεί σε κατοικημένες περιοχές. 

Κατά τη διάρκεια ακραίας ξηρασίας, θερμότητας και ισχυρών ανέμων, οι πυρκαγιές μπορούν να παρουσιάσουν υψηλές ταχύτητες διάδοσης, ενώ με την αλλαγή της διεύθυνσης του ανέμου μπορεί να αλλάξουν απροσδόκητα την κατεύθυνσή τους.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί ταυτόχρονες εναύσεις πυρκαγιών σε διαφορετικά σημεία, χωρίς την επιρροή μετεωρολογικών και θερμοκρασιακών μεταβολών, οπότε κρίνεται είτε ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός είτε ότι οφείλονται σε εγκληματική ανθρώπινη παρέμβαση.

-Παράλληλα με τη φωτιά πρέπει να ψάχνετε για το αν υπάρχει εμπρηστής και πώς θα συλληφθεί;
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η αντιμετώπιση και ο έλεγχος της πυρκαγιάς στα αρχικά στάδια εκδήλωσής της. Η έμφαση δίνεται στο επιχειρησιακό πεδίο.

Το έργο της διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς και της αναζήτησης ενδεχομένως κάποιων δραστών αναλαμβάνει σε δευτερογενές στάδιο είτε το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είτε το εξειδικευμένο τμήμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

-Γιατί τελικά κάποιος βάζει μια φωτιά;
Αυτή είναι μια ερώτηση που θα μπορούσε να απαντηθεί με πολλές εναλλακτικές επιλογές!
Αν εξαιρέσουμε την ακραία απάντηση που προσομοιάζει στην ερώτηση γιατί ο Νέρωνας έκαψε τη Ρώμη (!), οι υπόλοιπες απαντήσεις εστιάζουν είτε στην επιλογή της εγκληματικής αμέλειας (στις περιπτώσεις που κάποιοι βάζουν φωτιά για να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από τα συσσωρευμένα υπολείμματα των κλαδεμάτων τους ή ακόμη και από το κάπνισμα μελισσών και το υπαίθριο ψήσιμο) είτε στην επιλογή του εμπρησμού από πρόθεση.

-Ο κόσμος που βάζει μια φωτιά για να καθαρίσει και αυτή ξεφεύγει υπερεκτιμά τις δυνάμεις του;
Η τακτική καθαρισμού των οικοπέδων με καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες μεθόδους, λιγότερο επικίνδυνες και περισσότερο συμβατές με την οικολογική συνείδηση (όπως με θρυμματισμό). Παρόλα αυτά, εφόσον επιλέγεται και είναι νόμιμη, πρέπει να γίνεται υπό απόλυτες προϋποθέσεις (να είναι δυνατή η διαβροχή των υλικών ώστε αν υπάρξει η παραμικρή εστία φωτιάς, να κατασβεσθεί άμεσα, να δημιουργείται μια τύπου αντιπυρική ζώνη με αγροτικό μηχάνημα ή τσάπα, να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες).

-Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια των εθελοντών;
Οι εθελοντές πυροσβέστες θεωρούνται το ίδιο επαγγελματίες με τους αμειβόμενους συναδέλφους. Η προσφορά τους είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Το μοναδικό τους κίνητρο είναι η αγάπη για το Πυροσβεστικό Σώμα και το έργο του! Είναι και αποτελούν μια αξιόλογη μετρήσιμη δύναμη! Στην Πυροσβεστική κανείς δεν περισσεύει και κανείς δε θεωρείται λίγος! 

-Τι θα λέγατε σε ένα νέο που σκέφτεται να γίνει πυροσβέστης;
Το κίνητρο για να εισέλθει κάποιος ή κάποια στην οικογένεια του Πυροσβεστικού Σώματος θα πρέπει να είναι πρωτίστως η ανιδιοτελής προσφορά και ο αλτρουισμός! Χωρίς αυτά, οι υποχρεώσεις και απαιτήσεις του επαγγέλματος/λειτουργήματος του πυροσβέστη και οι αντίξοες συνθήκες, που μεταφράζονται σε συνεχείς επιφυλακές, άστατα ωράρια, βάρδιες μακριά από την οικογένεια, συνεχή κούραση, μετακινήσεις κ.ά., θα κατέχουν ρόλο δεσμοφύλακα στη ζωή του.
Οι νέοι που επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση στην Πυροσβεστική αρκεί να έχουν στο μυαλό τους τα παραπάνω και στην καρδιά τους “αρετή και τόλμη”.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση