Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου που πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Απριλίου στην Καλαμάτα.

Κάνοντας έναν απολογισμό ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας σημειώνει: «Με μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν οι ομιλίες για σημαντικά και διαφορετικά ζητήματα που αφορούν στον κλάδο της ελαιοκομίας. Η πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε φανερώνει τη μεγάλη αγωνία του κόσμου της ελαιοκομίας, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για καλυτέρευση των συνθηκών σε όλα τα επίπεδα. Σημαντική ήταν η παρουσία επιστημόνων διαφόρων κλάδων, συνεταιριστών και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εισηγήσεις εστίασαν σε πολλά φλέγοντα θέματα που αφορούν αγρότες, συνεταιρισμούς και όλους όσοι ασχολούνται με τον κλάδο της ελαιοκομίας. Αναφέρθηκαν στα ζητήματα της αύξησης της ενέργειας και προτάθηκαν εξειδικευμένες προτάσεις μείωσης του κόστους, στην αύξηση της τιμής των λιπασμάτων και σε νέες προτάσεις για λίπανση και οικολογική καλλιέργεια, στα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα, στην πορεία της ελαιοκαλλιέργειας και τις νέες τάσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, στην ιστορία και την αξιοποίηση του brandname ΠΟΠ, στις ασθένειες της ελιάς, το γλοιοσπόριο και την ξυλλέλα, με αναλυτικές παρουσιάσεις και προτάσεις αντιμετώπισης τους, στην ασφάλεια των εργαζομένων στα ελαιοτριβεία και την κατάλληλη λειτουργία των μηχανημάτων για την παραγωγή ελαιολάδου.

Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη –Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που είναι στήριγμα του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, την εταιρεία Εμπορίας Μηχανημάτων POLAT GROUP, την εταιρεία αγροτικών εκμεταλλεύσεων  BΑΡΙΝΟΤΙΑ και την ασβεστοποιία –πυρηνελουργείο ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΕ.

Τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης που παρευρέθησαν και χαιρέτισαν με εκπροσώπους τους στο Φεστιβάλ το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Δήμο Τριφυλίας, το Δήμο Οιχαλίας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το ΓΕΩ ΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Οι εργασίες του συνεδρίου είναι αναρτημένες στο site www.kalamata-olivefestival.gr».