Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: Η χώρα κινδυνεύει να μείνει απροστάτευτη φέτος

Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: Η χώρα κινδυνεύει να μείνει απροστάτευτη φέτος

Χιλιάδες οργανικά κενά και ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα

Τον κίνδυνο κατά τη φετινή κρίσιμη αντιπυρική περίοδο να βρεθεί η χώρα απροστάτευτη, χωρίς ουσιαστική πρόληψη και προστασία, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών».

Όπως τονίζεται, το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπο με 3.600 οργανικά κενά, με προσωπικό στο οποίο οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη, αναφέρθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των πυροσβεστών (με μέσο όρο ηλικίας τα 47 έτη) φτάνει τους 14.616 υπαλλήλους (9.189 μόνιμοι, 2.427 πενταετείς και 2.500 εποχικοί), με 500 νέους «δασοκομάντος» – οι οποίοι θα είναι έτοιμοι επιχειρησιακά στις αρχές του Ιούνη – σε αυτήν την αντιπυρική περίοδο.

Δεν επαρκεί το προσωπικό

Η συγκεκριμένη παράταξη των πυροσβεστών τονίζει ότι, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, το προσωπικό δεν είναι αρκετό σε σχέση με τις ανάγκες, ενώ περίπου 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.

«Οι μόνες βεβαιότητες κατά τη σχετική ενημέρωση ήταν ότι όλο και περισσότερο η αντιμετώπιση των συμβάντων θα βασίζεται σε άμισθους εθελοντές, συμβασιούχους και διάφορες ιδιωτικές εταιρίες και ΜΚΟ οργανώσεις. Η τακτική αυτή σε καμία περίπτωση δε θα εγγυηθεί την ασφάλεια και την προστασία του λαού. Ο μόνος σκοπός τους είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για να μπορέσουν έπειτα ακόμα περισσότερο να μπουκώσουν τους κάθε λογής επιχειρηματίες με επιδοτήσεις, φορο-ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη διακινούνται από κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αλλά και ανεπίσημα από τις κατά τόπους διοικήσεις των Π.Υ., ότι φέτος θα είναι μειωμένη η χορήγηση αδειών κατά την αντιπυρική περίοδο ή, ακόμα, ότι δε θα χορηγηθεί καμία άδεια τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για “προληπτικούς” λόγους.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών προειδοποιεί χρόνια τώρα για όλες αυτές τις εξελίξεις και, δυστυχώς, κάθε χρόνο επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο με το χειρότερο τρόπο. Ως πυροσβέστες θα μπούμε στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνεχίζουμε να βάζουμε πλάτη σε μια ανάπτυξη μιας χούφτας πλουτοκρατών και τραπεζιτών που καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων», τονίζουν.

Της Βίκυς Βετουλάκη