Δήμος Δυτικής Μάνης: Προτάσεις Δ. Γιαννημάρα στη σύσκεψη με πρωθυπουργό

Δήμος Δυτικής Μάνης: Προτάσεις Δ. Γιαννημάρα  στη σύσκεψη με πρωθυπουργό

Σύσκεψη των δημάρχων των Ορεινών Δήμων της χώρας πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία αρκετών υπουργών και γενικών γραμματέων, όπως και του δημάρχου Δυτικής Μάνης, Δημήτρη Γιαννημάρα.

Σύμφωνα δε με ενημέρωση του Δήμου Δυτικής Μάνης: «Ο πρωθυπουργός, συνεπής στο ραντεβού του, αφού χαιρέτησε έναν έναν τους δημάρχους, ενημέρωσε ότι η σύσκεψη έχει ως σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι Ορεινοί Δήμοι και να αναπτυχθεί ο ορεινός τουρισμός, αφού δεν μπορεί να υπάρξει Ελλάδα χωρίς το ορεινό τμήμα της.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι, αναφέροντας ο καθένας τα προβλήματα του Δήμου τους. Τα θέματα- προβλήματα που ανέφερε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης ήταν:

-Υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και των υπηρεσιών εκτός του Δήμου, όπως το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου, και η έλλειψη τραπεζικού καταστήματος στο Δήμο

-Καθυστέρηση των εντάξεων των διαφόρων προτάσεων του Δήμου στα προγράμματα των υπουργείων

-Επανεξέταση του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ

-Προβλήματα δασικών χαρτών στη Μάνη

-Έλλειψη τεχνικής επάρκειας και δυσκολίες συνεργασίας με Διευθύνουσα Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου της πρωτεύουσας.

Οι προτάσεις του δημάρχου για την ανάπτυξη ενός Ορεινού Δήμου ήταν:

-Ανάδειξη φαραγγιών, μονοπατιών, προστασία περιβάλλοντος, προσβάσεις, ορεινές αθλητικές εκδηλώσεις, ανάδειξη μνημείων, τοπικής γαστρονομίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά τις τοποθετήσεις των δημάρχων, δόθηκαν οι απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς.

-Αφού λάβει η κυβέρνηση τις απόψεις των δημάρχων των Ορεινών Δήμων και έπειτα από διαβούλευση, θα ετοιμαστεί ένα master plan για τους Ορεινούς Δήμους

-Σύντομα, εντός διμήνου, θα βγουν προγράμματα για πεζοπορικές διαδρομές στους ορεινούς Δήμους

-Θα αλλάξει ο τρόπος κατανομής των ΚΑΠ και δε θα γίνεται μόνο σύμφωνα με τον πληθυσμό

-Για την υλοποίηση των προϋπολογισμών θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των Δήμων

-Επειδή, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης του χρόνου των ενστάσεων, κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα, με μια απλή αίτηση στο Δασαρχείο, κάνοντας χρήση του πρόδηλου σφάλματος, να αιτηθεί ό,τι θέλει».