Κ. Βλάσης στο «Θ»: «Αντιστροφή του αρνητικού για τη χώρα μας κλίματος»

Κ. Βλάσης στο «Θ»: «Αντιστροφή του αρνητικού για τη χώρα μας κλίματος»

«Υποκριτική η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την ψήφο των απoδήμων στις εσωκομματικές του εκλογές», τονίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, για «τα σημάδια» της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη συνολικά, αλλά και για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών του εκλογών, μιλά στο «Θ» ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Βλάσης.

Για το τελευταίο ζήτημα, μάλιστα, χαρακτηρίζει ως «υποκριτική τακτική» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες του εξωτερικού για συμμετοχή στις εσωκομματικές του διαδικασίες, παρότι ένα χρόνο νωρίτερα είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο που προέβλεπε τη διευκόλυνση της ψήφου για τον απόδημο ελληνισμό.

Παράλληλα, εκτιμά ως άκρως επιτυχημένη την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

-Έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, θεωρείτε ότι υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο για παύση του μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού;

Η χώρα μας θέλει σταθερά να διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο. Οι όροι καλής γειτονίας, όμως, οφείλουν να τηρούνται και από τις δύο πλευρές και, ως εκ τούτου, ο γόνιμος διάλογος και η παραγωγική επικοινωνία δε συνάδουν με τις προκλητικές ενέργειες και την «εμπρηστική» ρητορική της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο δε σημαίνει ότι δε θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, ούτε ότι δε θα ενημερώνουμε τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας για την τουρκική προκλητικότητα.

Φυσικά και δε μας χαροποιεί το γεγονός ότι ο κύριος Ερντογάν επιλέγει την τακτική των εντάσεων, ενοχλούμενος από την υπεράσπιση των πάγιων θέσεών μας και την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε την τακτική αυτή και να μπούμε σε μία λογική αντιπαράθεσης δηλώσεων. Ας ελπίσουμε πως στην τουρκική πλευρά θα πρυτανεύσει η λογική και πως αυτό το ξέσπασμα θα είναι παροδικό και εν πολλοίς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

-Οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να μεταφραστούν και ως «ενόχληση» της Τουρκίας στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο και όλα όσα συνεπάγονται από αυτήν;

Είναι βέβαιο πως οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, αλλά και πολλών Τούρκων αξιωματούχων, πυροδοτήθηκαν από την απολύτως επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Όσο κι αν η αντιπολίτευση επέλεξε να επιδοθεί σε κοντόφθαλμη μικροπολιτική κριτική, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η παρουσία του πρωθυπουργού ήταν εξαιρετικά σημαντική και η ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο ιστορικής σημασίας.

Μπορεί κάποιοι να μη θέλουν να το παραδεχθούν, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρουσία, το λόγο και τη στάση του κατάφερε να «επανασυστήσει» την Ελλάδα στον κόσμο. Κατάφερε να πείσει ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ακροατήριο πως η χώρα μας έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δεινά της περασμένης δεκαετίας και πως πρόκειται για ένα σύγχρονο κράτος, που «μιλά» την ίδια γλώσσα και υπερασπίζεται τις ίδιες δημοκρατικές αρχές και αξίες με τις άλλες ανεπτυγμένες Δημοκρατίες.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε με πυγμή και σοβαρότητα όλα τα σημαντικά για την πατρίδα μας ζητήματα, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο διεθνές στερέωμα.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να πω πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί την κορωνίδα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής μας, με στόχο να επανακαθορίσουμε τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι και στη συνείδηση των εταίρων μας. Είναι κατανοητό πως κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται από αυτή τη μεταστροφή του κλίματος υπέρ της πατρίδας μας, όμως αυτό μόνο ως παράσημο για την προσπάθειά μας μπορούμε να το εκλάβουμε.

-Σε τι επίπεδο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Ελλάδας με τις γείτονες -και όχι μόνο- χώρες; Θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανακτηθεί ή έχουν γίνει βήματα βελτίωσής τους;

Είναι βέβαιο πως πλέον οι σχέσεις της Ελλάδας με την πλειονότητα των εταίρων της βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο κι αυτό πιστοποιείται όχι μόνο από τις επίσημες δηλώσεις, αλλά και από το ευρύ πλέγμα συνεργασιών που έχει αναπτύξει η χώρα μας σε πάρα πολλούς τομείς.

Η σχέση μας με τις ΗΠΑ βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο, ενώ και οι άριστες  ελληνογαλλικές σχέσεις με ιστορικό βάθος επισφραγίσθηκαν με την πρόσφατη αμυντική συμφωνία. Αντίστοιχες προσπάθειες για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας καταβάλλονται τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος, στον οποίο η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τα τελευταία 3 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την αντιστροφή του αρνητικού για τη χώρα μας κλίματος. Η εικόνα μιας παρακμάζουσας χώρας, που υποφέρει από τις συνέπειες της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πλέον η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή, παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ευνοείται ο διάλογος και οι σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις αρχές της και όσα προστάζει το διεθνές δίκαιο.

Τα τελευταία χρόνια κληθήκαμε να διαχειριστούμε αρκετά δύσκολες καταστάσεις και θεωρώ ότι το πράξαμε με επιτυχία.

-Με την πάροδο των μηνών παρακολουθούμε τις κοινωνίες που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να αντιδρούν, εύλογα, στην ενεργειακή κρίση. Πού θεωρείτε ότι κωλύονται οι ηγέτες των εν λόγω χωρών να θωρακίσουν τις κοινωνίες τους απέναντι στο φαινόμενο αυτό;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μεγιστοποίησε τη διεθνή κρίση που ξεκίνησε από την πανδημία και η οποία επηρεάζει τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι οικονομίες είναι, δυστυχώς, κάτι παραπάνω από εμφανείς στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα, αλλά, κατ’ επέκταση, και σε πολλά καταναλωτικά αγαθά.

Ο υψηλός βαθμός ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο κάνει ιδιαιτέρως δύσκολη την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να εκμηδενίσει τις αυξήσεις για τους καταναλωτές, όμως έχουν ληφθεί και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται μέτρα, προκειμένου η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη κι εν συνεχεία να ομαλοποιηθεί.

Επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει ένας νέος σχεδιασμός για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κυβέρνησή μας, εντοπίζοντας εγκαίρως το πρόβλημα, εκπόνησε ένα εθνικό πρόγραμμα στήριξης στις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και – όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – έχουμε δώσει διπλάσιους πόρους σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σε αυτό πρέπει να προστεθούν κι όλα τα άλλα μέτρα που έχουμε λάβει και τα οποία επηρεάζουν θετικά το εισόδημα των καταναλωτών, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της φορολογίας των μισθωτών.

-Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εσωκομματικών διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ είδαμε να ζητείται από τους Έλληνες του εξωτερικού η συμμετοχή τους. Πώς κρίνετε αυτή την τακτική, δεδομένου ότι ένα χρόνο νωρίτερα (Μάιος 2021) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο που είχε περάσει από τη Βουλή ως προς τη δυνατότητα ψήφου του απόδημου ελληνισμού;

Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και προεκλογική μας δέσμευση ήταν η διευκόλυνση στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς περιορισμούς, στις εθνικές εκλογές. Το 2019 κάναμε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή με το νόμο 4648. Για να πετύχουμε, μάλιστα, τότε την απαραίτητη συναίνεση, κάναμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς, τονίζοντας, ωστόσο, διαρκώς ότι ο εν λόγω νόμος αποτελούσε για την κυβέρνησή μας ένα πρώτο βήμα και όχι μια τελική διευθέτηση.

Γι’ αυτό και το Μάιο του 2021 προχωρήσαμε σε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να αρθούν οι υπάρχοντες περιορισμοί, την οποία δε στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης, παρόλο που η αρμόδια τομεάρχης κα Τζάκρη είχε ταχθεί με δηλώσεις της υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

Είναι το λιγότερο υποκριτικό στο ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν από τους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετάσχουν στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος, όταν είχαν τη δυνατότητα να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες μας για να διευκολύνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν σε μία διαδικασία εθνικής σημασίας και δεν το έπραξαν.

Αν, όντως, είχαν αφουγκραστεί το «θέλω» των απανταχού Ελλήνων, θα το έδειχναν με την ψήφο τους κι όχι με κενά λόγια και την προώθηση των μικροπολιτικών τους συμφερόντων. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά να παραδεχθούν το λάθος τους. Η διευκόλυνση στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί διαχρονικό και δίκαιο αίτημά τους, και ελάχιστη αναγνώριση για την προσφορά τους στην πατρίδα.

Της Χριστίνας Μανδρώνη