Η Μεσσηνία στα καλύτερά της μέσα από το φωτογραφικό φακό του Νίκου Τσιακαλάκη

Η Μεσσηνία στα καλύτερά της μέσα από το φωτογραφικό φακό του Νίκου Τσιακαλάκη

Ο 36χρονος χομπίστας από την Πολίχνη που αναδεικνύει με τη δική του ιδιαίτερη ματιά τις ομορφιές του τόπου μας

Με φωτογραφίες που έχουν φτάσει ακόμα και τις 20.000 προβολές και προτιμήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα που «αναπαράγονται» πολύ συχνά από ειδησεογραφικά μέσα και ταξιδιωτικά σάιτ της Ελλάδας και του εξωτερικού, ο αφοσιωμένος Μεσσήνιος χομπίστας φωτογράφος Νίκος Τσιακαλάκης έχει γνωρίσει, ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο, μια αξιοπρόσεκτη όσο και «λογική» καταξίωση, αποτελώντας έναν από τους καλύτερους «διαφημιστές» του νομού μας και γενικά της χώρας μας!

Τα εναέρια πλάνα του με φυσικές ομορφιές από την Καλαμάτα, την Τριφυλία, την Πυλία, την Αρχαία Μεσσήνη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πολίχνη, τον Ταΰγετο, τη Μάνη, τους γειτονικούς νομούς και με ένα άλμπουμ που διαρκώς εμπλουτίζεται, είναι τόσο εντυπωσιακά, που σε μαγεύουν, σε ταξιδεύουν και σου ορίζουν τον επόμενο προορισμό…

Αν και αυτοδίδακτος, ο 36χρονος «nikos.tsiak» από την Πολίχνη έχει την καλλιτεχνική φλέβα στο… αίμα του, ξεφεύγοντας συχνά από το αναμενόμενο, προκαλώντας ένα επιφώνημα έκπληξης και θαυμασμού με την οπτική γωνία που προσφέρει.

Ο Νίκος Τσιακαλάκης με το drone του μπροστά από το βυζαντινό ναό Άγιοι Ταξιάρχες, στο Κάστρο Αρχαγγέλου

Με μεγάλη διάθεση να μοιραστεί τις εικόνες του – και το «Θάρρος» τον ευχαριστεί για αυτό – ο Νίκος Τσιακαλάκης κατανοεί ότι μερικές φορές μπορεί να χάνεται η ταυτότητα της δουλειάς του από τις διαδοχικές κοινοποιήσεις, όμως εύλογα ενοχλείται όταν κάποιος «κόβει» το λογότυπό του για να παρουσιάσει ως δική του μια φωτογραφία, ενώ θεωρεί ότι Δήμοι και Περιφέρεια στην περιοχή μας δεν έχουν αναδείξει επαρκώς το φυσικό κάλλος του νομού μας, μέσα από υψηλού επιπέδου φωτογραφικές δουλειές και ιστοσελίδες.

Ας γνωρίσουμε, όμως, τον Νίκο Τσιακαλάκη κι ας αφήσουμε τις φωτογραφίες του να «μιλήσουν» από μόνες τους, αν και ήταν απίστευτα δύσκολη η δουλειά της επιλογής…

-Πώς ξεκίνησες με τη φωτογραφία και πόσα χρόνια ασχολείσαι;

Από όταν τα έξυπνα τηλέφωνα απέκτησαν αξιοπρεπείς κάμερες, όλοι αρχίσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες ερασιτεχνικά. Πριν από περίπου 12 χρόνια αγόρασα ερασιτεχνική φωτογραφική μηχανή και έβγαζα τα μέρη που επισκεπτόμουν. Πριν από 6 χρόνια αγόρασα και το πρώτο μου drone. Έτσι έβγαζα και εναέρια πλάνα, ενώ περνώντας τα χρόνια απέκτησα επαγγελματικά μοντέλα και ασχολήθηκα πιο εντατικά με τη φωτογραφία.

Οι φημισμένες παραλίες της Βοϊδοκοιλιάς και της Γλώσσας σε ένα ιδανικό στιγμιότυπο από τον Νίκο Τσιακαλάκη

-Υπάρχουν σχετικές σπουδές και τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς;

Από όσο γνωρίζω υπάρχουν σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και ιδιωτικές, με αντικείμενο τη φωτογραφία και το βίντεο. Εγώ είμαι αυτοδίδακτος. Ψάχνω και βρίσκω πληροφορίες από το ίντερνετ.

Ο εξοπλισμός μου είναι drones, dslr φωτογραφική μηχανή, action cameras και συσκευές λήψης βίντεο με σταθεροποίηση, επίσης τάμπλετ και υπολογιστής για την επεξεργασία. Γενικά είναι ένα ακριβό χόμπι, ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις και τις επιδιώξεις που έχει κάποιος.

Ο Πύργος Τρουπάκη Μούρτζινου στην παλιά Καρδαμύλη

-Μου αρέσει αυτή η ξεχωριστή οπτική γωνία που υπάρχει στις περισσότερες φωτογραφίες σου. Πώς προέκυψε και τι θέλεις να πετύχεις με αυτό;

Κατ’ αρχάς ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς προέκυψε. Όπως είπα, δεν έχω πάει σε κάποια σχολή. Απλά έχω μελετήσει την τεχνική λειτουργία των φωτογραφικών μηχανών και προσπαθώ να βγάζω το κάτι διαφορετικό από άλλες φωτογραφίες που έχω δει, τοπία, μέρη και καταστάσεις από άλλη οπτική από εκείνη που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Εντυπωσιακό εναέριο πλάνο του λιμανιού της Καρδαμύλης

-Ποια θέματα σε ενδιαφέρουν;

Κυρίως τοπία μού αρέσει να φωτογραφίζω, παραδοσιακά χωριά, λιμάνια, βάρκες και καράβια, θάλασσες, ηλιοβασιλέματα, χωρίς να αποκλείω τα υπόλοιπα είδη φωτογραφίας, αφού έχω δοκιμάσει τα περισσότερα.

«Πετώντας» πάνω από το λιμάνι της Καλαμάτας

-Ποιες είναι οι φωτογραφίες σου που ξεχωρίζεις και γιατί;

Δεν ξεχωρίζω κάποιες ιδιαίτερα! Όσες, τελικά, ανεβάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάει να πει ότι τις έχω περάσει από «κόσκινο» και από προσεκτική επεξεργασία, για να είμαι εγώ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Οι εναέριες ένα κλικ παραπάνω από θέμα δυσκολίας, γιατί ταυτόχρονα πρέπει να είσαι φωτογράφος και χειριστής drone (με τους κινδύνους και τις παραμέτρους που πρέπει να ελέγχεις).

-Οι νέοι στην επαρχία έχουν την ευκαιρία να εκπληρώνουν τα όνειρά τους, ιδιαίτερα όταν έχουν καλλιτεχνικό προσανατολισμό;

Ανάλογα με το πόσο αγαπούν αυτό που κάνουν, θα βρουν ευκαιρίες να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους.

Η Καλαμάτα στην αγκαλιά του Μεσσηνιακού Κόλπου και στον ίσκιο του Ταϋγέτου

-Πόσες φωτογραφίες έχεις και πόσο δύσκολο είναι διαχειριστείς έναν τόσο μεγάλο όγκο υλικού;

Έχω αρκετές χιλιάδες φωτογραφίες και εκατοντάδες βίντεο! Σίγουρα είναι δύσκολο, ενώ θέλει και αποθηκευτικό χώρο και οργάνωση. Πολλές φορές το αμελώ και σβήνω αρκετές για εξοικονόμηση χώρου.

-Ιδανικά πώς θα ήθελες να αξιοποιούνται οι φωτογραφίες σου; Θέλεις να τις μοιράζεσαι ή έχεις κτητική διάθεση;

Θέλω να τις μοιράζομαι, γιατί έτσι, πιστεύω, αποκτούν περισσότερη αξία και θέλω να «κυκλοφορούν» χωρίς να έχω κτητική διάθεση. Άλλωστε, τα περισσότερα χρόνια δεν έβαζα καν το λογότυπό μου πάνω. Μοιράζομαι με ευχαρίστηση και τις όποιες γνώσεις έχω, σε ανθρώπους που έρχονται και με ρωτάνε διάφορα, ειδικά για τα drones, καθώς κι εγώ ρωτάω κι έχω βοήθεια όποτε χρειαστώ κάτι.

Η Μεθώνη και το κάστρο της από ψηλά

Η καλή φωτογραφία θα πρέπει να μην έχει «θόρυβο», να έχει αρμονία και συμμετρία, αλλά και να αναδεικνύει κάποιο θέμα, να έχει δηλαδή «κάτι να πει»

-Ποια είναι τα μυστικά μιας καλής φωτογραφίας;

Το καλό και το ωραίο είναι κάπως υποκειμενικές έννοιες. Τεχνικά και σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι «καθαρή», να μην έχει «θόρυβο», να έχει αρμονία και συμμετρία, αλλά και να αναδεικνύει κάποιο θέμα, να έχει δηλαδή «κάτι να πει».

Το βασικό είναι να αρέσει σε αυτόν που την έβγαλε και να είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Με τον καιρό και την ενασχόληση με τη φωτογραφία, έρχεται και η βελτίωση.

Μπορείτε να απολαύσετε την εντυπωσιακή δουλειά του Νίκου στις σελίδες:

https://www.youtube.com/user/nikosdesire7

https://www.instagram.com/nikos.tsiak/

https://www.facebook.com/nikos.tsiak

Της Χριστίνας Ελευθεράκη