Μια αξέχαστη βραδιά στην Bassaviola με τις «Αμαρτίες Γονέων» του Λαυρέντη Χωραΐτη

Μια αξέχαστη βραδιά στην Bassaviola με τις «Αμαρτίες Γονέων» του Λαυρέντη Χωραΐτη

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε να μου στείλετε τις «Αμαρτίες Γονέων» και για τη χαρά που μου έδωσε η ανάγνωσή τους. Χάρηκα επίσης, και μάλιστα χάρηκα πολύ που είναι μια έκδοση που έγινε στην αγαπημένη μου Επαρχία και ιδιαιτέρως στην πολύ αγαπημένη μου Μάνη. Ελπίζω να έρθει η μέρα που το επίκεντρο της ζωής των πολιτών θα είναι οι Επαρχίες και όχι μόνο η Αθήνα. Θα ήθελα να ήμουν απόψε κι εγώ ανάμεσά σας, για να πω διά ζώσης στο συνάδελφο Λαυρέντη Χωραΐτη ότι η δουλειά του είναι άρτια, επαγγελματική και κυρίως σημαντική, διότι αφηγείται μια ιστορία που θέλει κάτι να πει – κάτι για την εποχή μας, τις αιτίες και τα αποτελέσματα όσων βιώνουμε». Και μόνο το παραπάνω σημείωμα-χαιρετισμός που απέστειλε ο κορυφαίος και αγαπητός σε όλους γελοιογράφος, «Στάθης» (Σταυρόπουλος), δικαιώνει και τη βραδιά και το πρώτο κόμικ άλμπουμ του Γαργαλιανιώτη γραφίστα και σκιτσογράφου και την έκδοση της «Καλλίεργον» της Χριστίνας Τζιάλλα και της Βασιλικής Κατέρη.

Και φυσικά, δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο φινάλε από την εικόνα του πρωταγωνιστή της βραδιάς να έχει στο πλευρό του την αγαπημένη του σύζυγο και γνωστή τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ (και υπό το βλέμμα των τεσσάρων τους παιδιών) να μαγεύει με την υπέροχη φωνή της και την τρυφερή απόδοση του (ακυκλοφόρητου ακόμη) τραγουδιού «Θα ‘ρθει μια μέρα ένα παιδί», σε στίχους του Πάνου Σταθόγιαννη και μουσική του πολυτάλαντου, όπως επιβεβαιώνεται, Λαυρέντη Χωραΐτη.

Με τη συμβολή του μοναδικού Σωτήρη Μαρίνη, του δημιουργού του πρότυπου πολυχώρου πολιτισμού και αγροτουρισμού Art Farm στη Μεγάλη Μαντίνεια, τις καίριες επισημάνσεις του πολυπράγμονα νεαρού εικαστικού με το δημιουργικό ανήσυχο πνεύμα μποέμικης πνοής, Billy Malinois (Βασίλη Ηλιόπουλου) και της εκδότριας Βασιλικής Κατέρη και, φυσικά, τα όσα είπε ο ίδιος ο Λαυρέντης Χωραΐτης, η προχθεσινή βραδιά στο Bar Art Restaurant Bassaviola ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα ευχάριστη, χωρίς να λείψει ο προβληματισμός, αλλά και η συγκίνηση. Ήταν ακριβώς όπως το περιέγραψε ο δημιουργός: Ένα χρονογράφημα μεταμφιεσμένο σε κόμικ. Ένα κόμικ μεταμφιεσμένο σε βιβλίο. Και μια παρέα μεταμφιεσμένη σε βιβλιοπαρουσίαση.

Ο Λαυρέντης σύστησε στο «ζεστό» κοινό της βραδιάς τους ήρωές του, τον 5χρονο επαναστάτη Ιπποκράτη που κάνει την Ανάσταση-Επανάσταση, τη φιλελεύθερη φίλη του Σοφία και τον αφελή (όπως οι περισσότεροι από εμάς) συνομήλικό τους, Αλέξανδρο. Μίλησε για τις πηγές της έμπνευσής του, που ήταν η οικονομική κρίση (η ιστορία ξεκινάει από το 2011, αλλά είναι απολύτως διαχρονική), οι αδιέξοδες νεανικές συζητήσεις με τον πατέρα του, ο οποίος εκπροσωπούσε το κατεστημένο και τη γενιά που ενοχοποιείται ότι υποθήκευσε το μέλλον της χώρας μας, οι σπαρταριστές εμπνεύσεις  που χαρίζουν καθημερινά τα παιδιά του, αλλά κι ένα δραματικό περιστατικό που τον έκανε να πάρει πιο ενεργή πολιτικά θέση. Ήταν η περιπέτεια του φίλου του Γιάννη Καυκά, ο οποίος βρέθηκε μια ανάσα από το θάνατο, ως θύμα της αστυνομικής βίας, κατά τη μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στις 11 Μαΐου 2011, περιστατικό το οποίο αφηγήθηκε ο Λαυρέντης Χωραΐτης, με έντονη συναισθητική φόρτιση.

Το χιούμορ, όμως, σώζει από δύσκολες καταστάσεις και οι «Αμαρτίες Γονέων» μετουσιώνουν πολύ σοβαρά θέματα, μέσα από ευρηματικούς σπαρταριστούς διαλόγους, σε ένα εκρηκτικό μίγμα ψυχαγωγίας-ψυχοθεραπείας και προβληματισμού.

Εμμέσως πλην σαφώς ο «μπαμπάς» του Ιπποκράτη, της Σοφίας και του Αλέξανδρου υποσχέθηκε τη συνέχεια της ιστορίας ή ίσως είναι πιο σωστό να πούμε ότι του επέβαλε η τρομερή 3άδα, που θα γίνει 4άδα, καθώς ο μικρός επαναστάτης απέκτησε και αδελφάκι, που δυστυχώς δεν μπορεί να επιστρέψει στο μαιευτήριο ως… ελαττωματικό (αφού δεν έχει  κουμπί που να κλείνει το νυχτερινό κλάμα και, το χειρότερο, δεν έχει εγγύηση!).

-Το πρώτο άλμπουμ της σειράς «Αμαρτίες Γονέων» του Λαυρέντη Χωραΐτη διατίθεται από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» της Δήμητρας Δημοπούλου (και ηλεκτρονικά).

Χ.Ε.