Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εντάσεις για διαγραφή χρέους στη ΔΕΥΑΜ και διαχείριση απορριμμάτων

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εντάσεις για διαγραφή χρέους στη ΔΕΥΑΜ και διαχείριση απορριμμάτων

Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημαρχείο Μεσσήνης, με τις εντάσεις να κυριαρχούν ξανά στις ερωτήσεις των συμβούλων και στη συνέχεια τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης «να περνούν» ομόφωνα μέσα σε μερικά λεπτά.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα, η συζήτηση των θεμάτων στις 10.05 και ολοκληρώθηκε στις 10.21.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ενημέρωση από το δήμαρχο Μεσσήνης. Αυτή τη φορά ενημέρωσε το Σώμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το ΣΜΑ που θα δημιουργηθεί και θα δέχεται απορρίμματα από τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός ΣΜΑ, από τους καλύτερους στην Ευρώπη, με τον ίδιο να ευελπιστεί ότι η διαχείριση στην Καλλιρρόη θα ξεκινήσει την πρώτη Ιανουαρίου του 2023.

Κλείνοντας ανέφερε ότι όλο αυτό αποτελεί μια περιβαλλοντική αναβάθμιση και πλέον ο Δήμος θα κοιτά μπροστά χωρίς να έχει το βραχνά της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο Τάσος Τσερπές εξέφρασε την ανησυχία του ότι το εργοστάσιο της Καλλιρρόης θα καθυστερήσει, ενώ ζήτησε ενημέρωση για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Μεσσήνης με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών της αγροτικής οδοποιίας και το σχεδιασμό που υπάρχει.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της διαγραφής προστίμου που αποφάσισε το συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ με ψήφους 6-5. Υποστήριξε δε ότι δεν έπρεπε να γίνει, με τέτοιες αποφάσεις, όπως είπε, να μην τιμούν την πλειοψηφία του Δ.Σ.

Απαντώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος για το θέμα της ΔΕΥΑΜ, είπε ότι έχει δώσει εντολή στο ζήτημα των προστίμων να είναι αμείλικτοι και όταν υπάρχει παράβαση, αυτά να επιβάλλονται.

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Π. Νίκα και το ζήτημα της 7ης Επαρχιακής Οδού που ρώτησε ο Τάσος Τσερπές, ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι ο περιφερειάρχης τον διαβεβαίωσε πως είναι γραφειοκρατικό και άμεσα θα ξεκινήσει το έργο, κάτι που φαίνεται και στο τμήμα Εύα – Λάμπαινα, όπου έχουν τοποθετηθεί τα σχετικά σημάδια.

Όσο για την αγροτική οδοποιία, σημείωσε ότι με σεβασμό προς τους προέδρους των Τ.Κ., αλλά και τους αγρότες, έχει εκπονηθεί σχεδιασμός και όλα πάνε βάσει αυτού. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Δήμος έχει 115 Κοινότητες και δε γίνεται το συγκεκριμένο έργο να τελειώσει μέσα σε ένα χρόνο.

Σχετικά με ασφαλτοστρώσεις που θα γίνουν, είπε ότι θα υπογραφεί εργολαβία το επόμενο διάστημα και θα δώσει πολλές λύσεις.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την αγροτική οδοποιία, Κωνσταντίνος Μαλιώτης, ο οποίος ενημέρωσε για τις εργασίες, με τον κ. Τσερπέ να παίρνει το λόγο και να καταγγέλλει επιλεκτικές παρεμβάσεις.

Απαντώντας στον Γιώργο Τσώνη για προηγούμενη συνεδρίαση που ο τέως δήμαρχος είχε αποχωρήσει, τον κάλεσε όποια στιγμή θέλει να πάει στο γραφείο του και να ενημερωθεί αναλυτικά.

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε στην Πορεία Ειρήνης που διοργανώθηκε στην πόλη, με τα μέλη της Δημοτικής Αρχής να απουσιάζουν, ενώ ζήτησε εξηγήσεις για αλλαγές που έγιναν στο Κεφαλόβρυσο, σε μνημείο που αναγράφονταν ονόματα πεσόντων.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε βιαστικά, ο Δήμος τη στήριξε και από αστοχία δεν παρέστη κάποιος, ενώ για το ζήτημα στο μνημείο, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις έγιναν με τη βοήθεια του Δήμου, αφού ζήτησε προσθήκη ονομάτων ο πρόεδρος του χωριού έπειτα από αιτήματα κατοίκων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χρήστος Καρύδης, που αναφέρθηκε επίσης στη ΔΕΥΑΜ. Όπως υποστήριξε, το «6-5 δεν είναι πάντα δημοκρατικό», ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Επιχείρησης που δεν άλλαξε τη στάση του στο ζήτημα.

Ο Νίκος Ξενόγιαννης αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΥΑΜ ρώτησε τη Δημοτική Αρχή τι να απαντάει σε όσους έχουν πληρώσει τα πρόστιμα.

Για το θέμα της ΔΕΥΑΜ μίλησε και ο Σπύρος Κοντοθανάσης, ρωτώντας γιατί να αλλάξει η τελική απόφαση, αφού το θέμα συζητήθηκε.

Επί προσωπικού θέλησε να μιλήσει ο Νίκος Χριστοφιλόπουλος, που ανέφερε για το ζήτημα της ΔΕΥΑΜ ότι «είχε τα χέρια του δεμένα», ενώ κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος του είχε αναφέρει ότι πιάνει όλους δικούς του που παρανομούν σε βάρος της ΔΕΥΑΜ.

Στη συνέχεια θέλησε να ζητήσει συγγνώμη από τον Δημήτρη Λεμπέση, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ που δεν έκανε αυτό που ήθελε ο δήμαρχος.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος απαντώντας στον τελευταίο τού είπε ότι μετά δύο χρόνια δήλωσε τη μετάνοια του, ενώ ανέφερε ότι κάποιοι τώρα βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν προβλήματα.

Κλείνοντας υποστήριξε ότι ο κόσμος θα αποφασίσει για το μέλλον του Δήμου.

Ο Νίκος Κοτταρίδης ζήτησε ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τον Γιώργο Σταμάτη, με το δήμαρχο να του απαντά ότι στις 27 Ιουνίου ο γενικός γραμματέας θα είναι στην πόλη και θα γίνει τότε συζήτηση.

Μιλώντας και ο Νίκος Δουρούμης για τη ΔΕΥΑΜ, υποστήριξε ότι επιμένει ότι το πρόστιμο έπρεπε να πληρωθεί, αφού υπήρξε παράνομη υδροδότηση και τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα.

Έπειτα πήρε το λόγο ο Γιώργος Τσώνης και αρχικά μίλησε για το ζήτημα της ΔΕΥΑΜ. Όπως είπε, του προκαλεί θλίψη άνθρωποι να υπερασπίζονται κάτι που είναι παράνομο, ενώ συνεχάρη τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ για τη στάση του.

Αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων, ζήτησε να μάθει πόσο θα είναι το κόστος διαχείρισης που θα επιβαρύνει τους δημότες, με το δήμαρχο να του απαντά ότι γίνονται προσπάθειες για μείωση των απορριμμάτων ενώ ό,τι γίνεται, είναι για το συμφέρων των δημοτών.

Κατηγόρησε δε τον Γιώργο Τσώνη ότι λαϊκίζει, ενώ αναφερόμενος στη ΔΕΥΑΜ, κατηγόρησε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι μετά την ήττα της στις εκλογές εκδικητικά μετάφερε κόστη στην Επιχείρηση, όμως η παρούσα Δημοτική Αρχή δε λύγισε.
Π.Μπ.