Μ. Μελετόπουλος: Υποβαθμισμένες ιστορικά οι μάχες Βέργας, Δυρού και Πολυάραβου

Μ. Μελετόπουλος: Υποβαθμισμένες ιστορικά οι μάχες Βέργας, Δυρού και Πολυάραβου

Απαράδεκτη η επιτροπή Αγγελοπούλου για τον εορτασμό των 200 χρόνων

Στην Καλαμάτα βρέθηκε την Παρασκευή ο  διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτης Μελετόπουλος, καθώς ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν, μεταξύ άλλων, η Ένωση Απανταχού Μανιατών (Παράρτημα Δυτικής Μάνης), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης και ο Πολιτιστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας στο Πνευματικό Κέντρο και είχε θέμα τις ιστορικές μάχες Βέργας, Δυρού και Πολυάραβου.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Μελετόπουλος χαρακτήρισε αυτές τις μάχες πολύ σημαντικές, ωστόσο είναι υποβαθμισμένες στην ελληνική ιστοριογραφία.

Μιλώντας για τη μάχη του Πολυάραβου, τη χαρακτήρισε μια μάχη ισάξια με αυτή την Δερβενακίων, αρκετά όμως παραμελημένη, αφού κατά τον κ. Μελετόπουλο ανατρέπει τον αστικό μύθο που λέει ότι ο Ιμπραήμ κατόρθωσε να αναστείλει την επανάσταση, άρα την ελευθερία μας τη χρωστάμε στο Ναυαρίνο. Την ελευθερία μας, παρατήρησε, τη χρωστάμε στην ανδρεία μας, την αυτοθυσία μας, τη γενναιότητα μας, την ευφυΐα μας, πάνω στα οποία προσέκρουσαν οι κολοσσοί της εποχής, όπως ήταν ο Δράμαλης, ο Ιμπραήμ και άλλοι στρατηγοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι σε αυτά οφείλουμε την απελευθέρωσή μας, ενώ οι ξένοι κάποια στιγμή εσύρθησαν στην κατεύθυνση της ελληνικής ανεξαρτησίας, αλλά τα θεμέλια για αυτήν την έβαλαν οι πρόγονοί μας.

Ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από το 1821

Σε ερώτηση για το αν τελικά η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια, ο κ. Μελετόπουλος απάντησε αρνητικά, χαρακτήρισε δε την επιτροπή Αγγελοπούλου απαράδεκτη, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει πλήρη συναίσθηση των λόγων του, ενώ επιστημονικά με τα δύο διδακτορικά του είναι σε θέση να το τεκμηριώσει.

Κατά τον κ. Μελετόπουλο, η επιτροπή αποσιώπησε την Επανάσταση. Κατά τον ίδιο, αυτό συνέβη επειδή το μήνυμα της Επανάστασης του ’21, δηλαδή ο πατριωτισμός, ο ηρωισμός, η αδιαλλαξία έναντι του εισβολέα, του κατακτητή και η αυτοθυσία, ενδεχομένως να είναι δυσάρεστο για ένα συγκεκριμένο τύπου ανθρώπου που έχει αναδυθεί και κυριαρχεί στις μέρες μας, που είναι ο τύπος του ανθρώπου που διαπραγματεύεται τα πάντα, από την αξιοπρέπειά του μέχρι και την εθνική κυριαρχία.

Π.Μπ.