Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά κι άλλους εθελοντές για την προστασία της καρέτα καρέτα

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά κι άλλους εθελοντές  για την προστασία της καρέτα καρέτα

Πρόγραμμα προστασίας σε Κυπαρισσία και Κορώνη

Εθελοντές για τα περιβαλλοντικά τους προγράμματα σε Κυπαρισσία και Κορώνη αναζητά ο ΑΡΧΕΛΩΝ για το καλοκαίρι του 2022, οπότε υλοποιεί 7 προγράμματα σε όλη την Ελλάδα.

Κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα αφήνουν τα αυγά τους σε συγκεκριμένες αμμώδεις παραλίες στην Ελλάδα και μετά επιστρέφουν στις φθινοπωρινές θαλάσσιες μεταναστεύσεις τους. Όμως, η τύχη των φωλιών δεν είναι εξασφαλισμένη. Η επιτυχία τους επαφίεται κατά πολύ στην ανθρώπινη εγρήγορση, τόσο στην ακτή όπου αναπτύσσεται τουρισμός όσο και στη θάλασσα, όπου μεγάλος αριθμός χελωνών χάνεται κάθε χρόνο από αλληλεπιδράσεις με αλιευτικά εργαλεία και άλλους κινδύνους.

Κενές θέσεις για εθελοντές

Αν θέλεις να βοηθήσεις τη φύση στην ακτή, τις μεγάλες χελώνες να αφήσουν τα αυγά τους και τα μικρά χελωνάκια να εκκολαφθούν, τα 7 προγράμματα στη Ζάκυνθο, την Κυπαρισσία, την Κορώνη, το Λακωνικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο Μεσσαράς σε περιμένουν. «Υπάρχουν ακόμη ελεύθερες θέσεις για τη συμμετοχή εθελοντών στα φετινά προγράμματα που έχουν ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο», σημείωσε η Ελένη Πράππα, υπεύθυνη Εθελοντών.

Στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ μπορούν να συμμετέχουν εθελοντές 18-65 ετών που μιλούν καλά αγγλικά και δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στις θαλάσσιες χελώνες.

Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει εθελοντής, μπορεί να συμπληρώσει την αίτηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Εθελοντική εισφορά

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ διαμένουν σε ειδικά διαμορφωμένες κατασκηνώσεις. Περπατούν καθημερινά τις παραλίες καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές, ενημερώνουν τους επισκέπτες, όπως και ειδικά αρχεία με τις παρατηρήσεις τους. «Πάντα υπάρχει χρόνος να χαρούν τη θάλασσα, να ασχοληθούν με την καθαριότητα, το μαγείρεμα και να χαλαρώσουν», συμπληρώνει η υπεύθυνη των εθελοντών. Η δε συμμετοχή συνεπάγεται μία εθελοντική εισφορά που περιλαμβάνει το κόστος διαμονής, διοικητικά έξοδα και ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος.

Επίσης, στη Γλυφάδα Αττικής βρίσκεται και λειτουργεί όλο το χρόνο το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πάνω από 60 τοπικοί εθελοντές, κάτοικοι Αττικής και 60 εθελοντές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τη λειτουργία του κάθε χρόνο.

Η εκπόνηση συγκεκριμένου αριθμού πρακτικών ασκήσεων είναι δυνατή σε όλα τα προγράμματα. Το 2021 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 70 πρακτικές ασκήσεις με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Από φέτος υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα τριών τύπων πρακτικής άσκησης για σπουδαστές ελληνικών εκπαιδευτικών οργανισμών.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος σε μια κρίσιμη στιγμή για όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για μια ενεργή στάση που βοηθά στην αποκατάσταση της σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση και τη ζωή στην ακτή και τη θάλασσα.

Β.Β.