Το φυσικό αέριο έρχεται στην Καλαμάτα μέσα στο 2023

Το φυσικό αέριο έρχεται  στην Καλαμάτα μέσα στο 2023

Η Hengas “χτύπησε” την πόρτα του Δήμου Καλαμάτας για μονάδα αεριοποίησης

Εκδήλωση η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της Καλαμάτας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου Horizon Blue από την εταιρεία διανομής δικτύων φυσικού αερίου Hengas.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η εταιρεία έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ οι ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αλλάξουν τα ενεργειακά δεδομένα της Καλαμάτας.

Μάλιστα, στην εκδήλωση θα παρευρεθούν οι βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Καλαμάτας, επιχειρηματίες της πόλης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Θ”, άνθρωποι της εταιρείας ήρθαν το προηγούμενο 20ήμερο σε επαφή με το Δήμο Καλαμάτας και το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, και εκδήλωσαν επίσημα τις προθέσεις τους.

Προκειμένου δε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η επένδυση, συζήτησαν με το δήμαρχο την πιθανότητα παραχώρησης από το Δήμο οικοπέδου έκτασης τεσσάρων (4) στρεμμάτων για τη δημιουργία μονάδας αεροποίησης, ενώ ζήτησαν και έναν κατάλογο με τα πλέον ενεργοβόρα κτήρια του Δήμου Καλαμάτας. Εδώ, η συμμετοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στις 100 ουδέτερες κλιματικά πόλεις της Ευρώπης έως το 2030 έπαιξε το ρόλο της, αφού ήδη υπάρχει σχετικός φάκελος με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Οι παραπάνω πληροφορίες μάς… έστειλαν στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Κι όπως διαβάζουμε, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε πέντε Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την εταιρεία Hengas, ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες συνδέσεις για οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, με την τροφοδότηση όλων των πόλεων να εκτιμάται για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα, οι πέντε πόλεις είναι η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Κόρινθος, η Καλαμάτα και η Σπάρτη. Για τις δύο τελευταίες, Καλαμάτα και Σπάρτη, έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της «Διαύγειας» οι εγκριτικές αποφάσεις της ΡΑΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Hengas αναλαμβάνει άδεια διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, για την Καλαμάτα διαβάζουμε:

Καλαμάτα

Σύμφωνα με το Φάκελο που κατέθεσε στη ΡΑΕ, η Hengas προτείνει την κατασκευή δικτύου διανομής χαμηλής πίεσης στο Δήμο Καλαμάτας, έχοντας ως κύριο στόχο δραστηριότητας την τροφοδοσία οικιακών και εμπορικών πελατών. Αναλυτικότερα, το προτεινόμενο δίκτυο στην πόλη της Καλαμάτας θα αποτελείται από σύστημα αγωγών χαμηλής πίεσης (4 bar).

Θα εγκατασταθεί σταθμός αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG station) στον οποίο θα τοποθετηθούν αποσυμπιεστές (CNG decompressors) δυναμικότητας 1800Nm3/h, με πίεση εισόδου από 15 μέχρι 200 bar και πίεση εξόδου 4 bar.

Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από σταθμούς συμπίεσης στο σταθμό αποσυμπίεσης με ειδικά βυτιοφόρα σε πιέσεις μέχρι 200 bar. Οι σταθμοί συμπίεσης θα βρίσκονται εγκατεστημένοι σε δίκτυο της HENGAS στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο Αρχικό Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου της Καλαμάτας θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 9.500 μέτρων, εκ των οποίων τα 1.750 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ160, τα 2.645 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ125 και τα 5.105 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ63.

Στην πενταετία 2021-2025 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 96.992 MWh, ενώ για τους Μεγάλους Εμπορικούς/ Βιομηχανικούς Πελάτες 109.706 MWh.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής ανέρχεται στα 2.5 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνονται οι επενδύσεις για την κατασκευή του Δικτύου Διανομής, καθώς και για την κατασκευή του σταθμού αποσυμπίεσης CNG. Μέρος του ποσού θα καλυφθεί από ιδία κεφάλαια, επιδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στους πέντε Δήμους.

Α.Π.