Τρισάγιο για όσους έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο Μανιάκι

Τρισάγιο για όσους έπεσαν  ηρωικά μαχόμενοι στο Μανιάκι

Με τρισάγιο στη θέση της προτομής του αντιστράτηγου Ηλία Κορμά στο Κεφαλινού τίμησε την Κυριακή ο Δήμος Μεσσήνης τους Κεφαλιναίους και Ιθωμίτες που με επικεφαλής τον αντιστράτηγο έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου 1825.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άγγελος Χρονάς και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων «Η Πρόοδος», Παναγιώτης Κορμάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε χαρά και υπερηφάνεια που η παρούσα Δημοτική Αρχή καθιέρωσε από πέρυσι την απόδοση τιμών στους τοπικούς ήρωες, 52 χρόνια μετά την τοποθέτηση της προτομής του χιλίαρχου Ηλία Κορμά στο Κεφαλινού. «Είμαστε ευγνώμονες για τη θυσία του Ηλία Κορμά και των παλληκαριών του. Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε τη γνώση της τοπικής μας ιστορίας στα νέα παιδιά. Προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Εδραιώσαμε την τέλεση μνημοσύνου εδώ στο Κεφαλινού κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, εκδώσαμε τετράδια με τους τοπικούς μας ήρωες, που διανείμαμε σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στις 13 Ιουλίου θα παρουσιάσουμε το ιστορικό βιβλίο του συγγραφέα, εκπαιδευτικού και λέκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Τάσου Αποστολόπουλου με τίτλο “Το Νησί και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821”», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Μεσσήνης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άγγελος Χρονάς ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αντισμήναρχος Παναγιώτης Γιαλικάρης από την 120 ΠΕΑ ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Οιχαλίας, αστυνόμος Β΄ Γιώργος Κοκορόγιαννης ως εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πυραγός Ιωάννης Κυρίτσης ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλινού Ιωάννης Δαβίλλας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζερμπισίων Δημήτρης Κλεφτόγιαννης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ρευματιάς Αναστάσιος Ζαμπάρας, η αντιπρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Αλεξάνδρα Κατσαρού και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων «Η πρόοδος», Παναγιώτης Κορμάς.

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Παρευρέθησαν, επίσης, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος, Βασίλης Καπέλιος και Ανδρέας Τσουκαλάς, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας αντιδήμαρχος Γιώργος Φάββας, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Δημήτρης Γαλιάτσος, Γιώργος Στραβόλαιμος, Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού Γιώργος Δαβίλλας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιος Τσερπές, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Τις προσφωνήσεις έκανε η αρχισμηνίας Σοφία Κορμά, ενώ τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεσσήνης, Νίκος Ρούτσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν ο Δημοτικός Χορευτικός Όμιλος Μεσσήνης, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσήνης και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Αγία Τριάδα» και «Παράδεισος» Καλαμάτας.