Βενιζέλος: Έλλειψη γενναιοδωρίας η κριτική για αποφάσεις που θα λάμβανε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση

Βενιζέλος: Έλλειψη γενναιοδωρίας η κριτική για αποφάσεις που θα λάμβανε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση

Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ομιλητής σε εκδήλωση στα Ιωάννινα με θέμα «Η Ελλάδα μπροστά στον σπασμένο καθρέφτη της Ουκρανίας».

Την πεποίθηση, πως «χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης γενναιοδωρίας και έλλειψης ειλικρίνειας είναι να ασκείται κριτική στην κυβέρνηση για αποφάσεις που θα ελάμβανε κατά τρόπο όμοιο και απαράλλακτο, οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, βρισκόταν στην εξουσία», την περίοδο αυτή, του πολέμου στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του, χθες το βράδυ, στα Ιωάννινα.

Ο κ. Βενιζέλος που ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και διατύπωσε την γνώμη πως είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η στάση της στο Ουκρανικό, απαντώντας σε όλους εκείνους που «θα ήθελαν να είναι λιγότερο εκτεθειμένη η χώρα μας» προβάλλοντας αντιδράσεις για την αποστολή όπλων αρχικά και τώρα των σοβιετικής κατασκευής αρμάτων μάχης παίρνοντας ως αντάλλαγμα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Μάλιστα αναρωτήθηκε εάν «θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα αμφίθυμη και να αμφιταλαντεύεται, εάν θα μπορούσε να υποδύεται την Τουρκία ή την Ουγγαρία του κ. Όρμπαν» και «τι θα προσέφερε αυτό σε ποια εθνικά θέματα και σε ποια στρατηγική θα εντασσόταν» για να υπογραμμίσει πως «στοιχειώδης εντιμότητα, δημοκρατική και εθνική επιβάλλει να πούμε αυτήν την απλή αλλά κρίσιμη αλήθεια», ότι δηλαδή είναι μονόδρομος η στάση της χώρας μας.

Τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην κίνηση της Ελλάδας να συμμετέχει στην ομάδα των χωρών που ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί στην Ουκρανία εγκλήματα πολέμου και εάν υπάρχει δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά των υπαιτίων, κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας και σχολίασε πως ο ελληνικοί χειρισμοί στο ζήτημα ενοχλούν την Ρωσία, γιατί θεωρούσε και θεωρεί ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινής γνώμης και κοινωνίας «πιστεύει πως οφείλει στη Ρωσία την ίδια την ύπαρξη του ελληνικού κράτους από το 1821 μέχρι σήμερα, ακόμη και για το Κυπριακό ενώ μπορεί τα πράγματα να είναι εντελώς αντεστραμμένα και αυτό να φανεί στον σπασμένο καθρέπτη της Ουκρανίας».

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η ελληνική στάση είναι αυτή μιας συνεπούς δυτικής χώρας. Η Ελλάδα, συνέχισε, συμπεριφέρεται ως κράτος μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, ως μέλος της Δυτικής Συμμαχίας. Συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων, συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων, πρωτοστατεί ορισμένες φορές στην επιβολή των κυρώσεων, όπως συνέβη με το δεξαμενόπλοιο που είχε βλάβη ανοιχτά της Καρύστου και ετέθη υπό ελληνικό λιμενικό έλεγχο, διευκόλυνε τις αμερικανικές αρχές στην επιβολή των δικών τους κυρώσεων και υπέστη τα ιρανικά αντίποινα.

Πηγή: iefimerida.gr