Δημοπρατείται το έργο στερέωσης του Κάστρου της Κορώνης

Δημοπρατείται το έργο στερέωσης  του Κάστρου της Κορώνης

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει η δημοπράτηση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης των βραχωδών πρανών, του τείχους και του ανατολικού προμαχώνα του Κάστρου Κορώνης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνει: «Έργα αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης και εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, ξεκινούν άμεσα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την επίσπευση των διαδικασιών για τα νέα έργα συντόνισε η Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των αυτοψιών της στη Μεσσηνία.

Όπως δήλωσε, “Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προστατεύει και αναβαθμίζει το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Πύλου-Νέστορος υλοποιώντας έργα προϋπολογισμού άνω των 5.000.000 με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΕΠ-ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το δύσκολο και σύνθετο έργο στερέωσης των τειχών και των βραχωδών πρανών του ανατολικού τμήματος του Κάστρου της Κορώνης απαιτεί γνώση και εξειδίκευση. Το σύνολο των μελετών έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί.

Το Σεπτέμβριο αναμένεται η δημοπράτηση του έργου. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα, με μοναδικό πλούτο ευρημάτων, το οποίο προσδίδει νέα αναπτυξιακή και  πολιτιστική δυναμική στην περιοχή σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος και το δίκτυο των θολωτών μυκηναϊκών τάφων, που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη της περιοχής. Η Μεσσηνία διαθέτει μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας».

Το σύνθετο έργο της στερέωσης και της αποκατάστασης στο Κάστρο της Κορώνης έχει ήδη απορροφήσει πιστώσεις που ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ. Το προς δημοπράτηση έργο, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά στην αποκατάσταση του ανατολικού τμήματος του Κάστρου, με έργα στερέωσης και αποκατάστασης των βραχωδών πρανών, του τείχους και του προμαχώνα.

Το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας, προϋπολογισμού 2.812.000 ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού κτηριακών υποδομών, εγκαταστάσεων και δικτύων του Μουσείου, και οργάνωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό και προσβάσιμο”.

Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Ευθυμία Χωραφά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ”.

Η υπουργός δήλωσε σχετικά με τα υπό εξέλιξη έργα και τη χρηματοδότησή τους: “Σήμερα, στη Μεσσηνία, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επί μνημείων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15.000.000 ευρώ.

Εξ αυτών τα 5.300.000 αφορούν σε εντάξεις έργων από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Έργα περίπου 3.000.000 ευρώ αφορούν σε Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιποι πόροι προέρχονται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου-ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σήμερα, είναι η ευτυχής συγκυρία ότι έχουμε όλα τα  χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίξουμε το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του εξαιρετικά σημαντικού μνημειακού αποθέματος της Μεσσηνίας».