Η Καλλιρρόη θα λειτουργήσει μέχρι τέλος φθινοπώρου κατά τον περιφερειάρχη

Η Καλλιρρόη θα λειτουργήσει μέχρι τέλος φθινοπώρου κατά τον περιφερειάρχη

Κόντρα στα προβλήματα και τις αντιδράσεις φορέων, συλλόγων και κατοίκων

Παρά τα διάφορα νομικά και δικαστικά προβλήματα, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δηλώνει αισιόδοξος για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας.

Όπως διαβάζουμε σε χθεσινό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «ξεκίνησε, από προχθές η σταδιακή λειτουργία του ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στο Σπαθοβούνι, με τον προγραμματισμό να προβλέπει ότι μέχρι τις 8 Αυγούστου όλοι οι Δήμοι της Κορινθίας θα προωθούν μέσω του εν λόγω ΣΜΑ τα απορρίμματά τους προς Παλαιόχουνη.

Παρών στην έναρξη λειτουργίας του σταθμού ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η εν λόγω υποδομή που δίνεται προς χρήση συνιστά ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς την ολοκληρωμένη κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, καθώς εξυπηρετείται πλέον όλη η κεντρική και η βόρεια περιοχή της.

Στον ΣΜΑ του Σπαθοβουνίου μεταβαίνουν τα απορριμματοφόρα των Δήμων της Κορινθίας και στη συνέχεια, τα σκουπίδια προωθούνται με πρες κοντέινερ της εταιρείας “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου” στη μονάδα διαχείρισης στην Παλαιόχουνη.

“Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για σκουπίδια στο οδικό δίκτυο, σε παραλίες και αλλού” σημείωσε ο περιφερειάρχης, καλώντας τους Δήμους να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη αρμοδιότητα που αφορά στον καθαρισμό του οδικού δικτύου».

Επιπλέον, σε άλλη σύσκεψη, πριν από λίγες ημέρες, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες οι υπόλοιπες δύο προβλεπόμενες από τη ΣΔΙΤ μονάδες διαχείρισης -στη Σκάλα για τη Λακωνία και στην Καλλιρρόη για τη Μεσσηνία και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας- να μπορέσουν να λειτουργήσουν στα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου. Στο διάστημα μέχρι τότε, πρόσθεσε ο Π. Νίκας, γίνεται αγώνας, προκειμένου το φετινό καλοκαίρι να μην προκύψουν δυσκολίες για κανέναν Δήμο.

Η καταβολή του αντίτιμου

Στην εν λόγω συνάντηση, εξάλλου, τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της συγκέντρωσης των χρημάτων που πρέπει να καταβάλλουν οι εξυπηρετούμενοι στην Παλαιόχουνη ΟΤΑ, προκειμένου να πληρωθεί η εταιρεία διαχείρισης. Όπως τονίστηκε, η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Ιουλίου και μέχρι σήμερα το σχετικό αντίτιμο έχει καταβληθεί μόνο από το Δήμο Τρίπολης.

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι εφόσον μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία δεν υπάρξει καταβολή χρημάτων από τους υπόλοιπους εξυπηρετούμενους ΟΤΑ της πρώτης διαχειριστικής ενότητας -και τους εκτός αυτής που προσωρινά διαθέτουν απορρίμματα στη μονάδα της Παλαιόχουνης- θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, οι οποίες προβλέπουν τη δέσμευση πιστώσεων από την πηγή.

Ταυτόχρονα, θα δημοσιοποιείται ο Δήμος που δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Ας σημειωθεί ότι στη σύσκεψη εκφράστηκε προβληματισμός από την πλευρά του Δήμου Τρίπολης για την τακτική του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο, όπως κατατέθηκε στη σχετική συζήτηση, λαμβάνει αποφάσεις αγνοώντας επί της ουσίας το Δήμο της αρκαδικής πρωτεύουσας, στην περιοχή του οποίου λειτουργεί η μονάδα διαχείρισης της Παλαιόχουνης.

Μη αποδεκτά υλικά

Άλλο στοιχείο που γνωστοποιήθηκε είναι ότι υπάρχουν 16 τόνοι μη αποδεκτά από τη μονάδα διαχείρισης στην Παλαιόχουνη υλικά, η διαχείριση των οποίων θα γίνει από τον ΦοΔΣΑ σε συνεργασία με εταιρεία.

Τέλος, επαναλήφθηκε η επισήμανση ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους Δήμους οι παλιές χωματερές, καθώς διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι από Αστυνομία και Πυροσβεστική, ενώ έγινε υπενθύμιση της αρμοδιότητας των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου στις περιοχές ευθύνης τους.

Η νέα συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τους δημάρχους της πρώτης διαχειριστικής ενότητας προγραμματίζεται μεταξύ 12 και 14 Ιουλίου.

Α.Π.