“Piano In Love”: Απόψε το αφηγηματικό ρεσιτάλ πιάνου κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αρχαίας Μεσσήνης

“Piano In Love”: Απόψε το αφηγηματικό ρεσιτάλ πιάνου κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αρχαίας Μεσσήνης

Όταν η αγάπη για τη μουσική ενός ανθρώπου μετουσιώνεται σε μουσική για την αγάπη, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι επιτυχημένο.

Αυτή, άλλωστε, είναι και η κινητήριος δύναμη του Μεσσήνιου πιανίστα Μάνου Κιτσικόπουλου, ο οποίος επιστρέφει απόψε στην Αρχαία Μεσσήνη, για να παρουσιάσει στο κοινό ένα ρεσιτάλ πιάνου το οποίο θα συνοδευθεί από τις αφηγήσεις του Μάκη Προβατά πάνω σε κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για την αγάπη.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο Μάνος Κιτσικόπουλος μιλά στο «Θ» για το πώς εμπνεύστηκε να παρουσιάσει μια τόσο ιδιαίτερη όσο και ενδιαφέρουσα μουσική βραδιά, για τη σύμπραξή του με το δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μάκη Προβατά, καθώς για τους καλλιτεχνικούς του στόχους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

-Κατάγεστε από τη Μεσσηνία, ποια είναι όμως η σύνδεσή σας με την Καλαμάτα;

Κατάγομαι από τη Μεσσηνία και συγκεκριμένα την Καλαμάτα, από την πλευρά της γιαγιάς μου. Η Καλαμάτα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, κι έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, τα οποία πέρασα εδώ, πριν να φύγω για την Αθήνα. Όμως, και τότε ακόμα, όταν έφυγα, τους μισούς μήνες του χρόνου τούς περνούσα στην Καλαμάτα. Γι’ αυτό το λόγο και η Αρχαία Μεσσήνη αποτελούσε για μένα όνειρο χρόνων, να μπορέσω, δηλαδή, κάποια στιγμή να παίξω από εκεί. Και τώρα, όπως φαίνεται, έφτασε στιγμή!

-Ποια ήταν τα πρώτα σας βήματα στη μουσική;

Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε μέσα από τον πατέρα μου, ουσιαστικά, μιας και ο ίδιος ήταν ερασιτέχνης κιθαρίστας. Ήταν κάτι το οποίο προέκυψε φυσικά, καθώς από πολύ μικρή ηλικία εκείνος μου έδωσε τα ερεθίσματα να ασχοληθώ με τη μουσική. Έτσι, βλέποντάς τον ξεκίνησα να παίζω κι εγώ κιθάρα. Βέβαια, ο πατέρας μου είχε άλλα σχέδια για εμένα, όχι δηλαδή να γίνω κιθαρίστας, αλλά να στραφώ στο πιάνο.

Στην πορεία εγώ θέλησα, όχι απλά να μάθω πιάνο, αλλά και να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική. Οπότε αργότερα πήρα μια πορεία σοβαρών σπουδών πάνω στο αντικείμενο.

Η πρώτη μου επαφή με το πιάνο ήταν μέσω του ωδείου, στο οποίο ξεκίνησα να παρακολουθώ τα πρώτα μου μαθήματα, όντας μαθητής του πιανίστα Μαξ Χάλλεκερ, ο οποίος στιγμάτισε θετικά και την πορεία μου.

Αφότου τελείωσα με το δίπλωμα στο πιάνο, συνέχισα φοιτώντας στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνέχισα τις σπουδές μου στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, όπου απέσπασα την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στους αποφοίτους της.

-Ποια ήταν η πορεία σας έκτοτε;

Η πορεία μου περιλαμβάνει, κυρίως, την ενασχόληση με την κλασική μουσική, αλλά και ανεξάρτητα από αυτή, έχω συνεργαστεί με ερμηνευτές και μουσικούς που υπηρετούν και άλλα είδη, όπως είναι η τζαζ, η ροκ.

Παράλληλα, λοιπόν, είχα και μια μεγάλη αγάπη προς τον αυτοσχεδιασμό, καθώς και προς άλλες μουσικές εκτός της κλασικής.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια θέλησα να συγκεράσω τη μεγάλη μου αγάπη προς τα διαφορετικά είδη της μουσικής, δημιουργώντας ένα πρότζεκτ που θα αφορά σε αυτοσχέδια ζωντανή μουσική στο πιάνο πάνω σε ταινίες βωβού κινηματογράφου.

Έτσι, περατώθηκε ένα από τα πρώτα μου καλλιτεχνικά σχέδια, καθώς το συγκεκριμένο πρότζεκτ το έχουμε παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα τελευταία τρία χρόνια.

Αντίστοιχα, τον περασμένο Μάιο μια τέτοια ταινία βωβού κινηματογράφου, και συγκεκριμένα το “Sunrise” του Murnau, παρουσιάστηκε και στην Καλαμάτα από το Μέγαρο Χορού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις προγραμματισμένες μουσικές παραστάσεις του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης.

Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, τρέχουν και διάφορες άλλες εμφανίσεις, όπως η αποψινή από την Αρχαία Μεσσήνη, η οποία και παίχτηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια sold-out εκδήλωση, κι αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς.

-Πώς είναι τα συναισθήματά σας, λοιπόν, που επιστρέφετε στη Μεσσηνία, και ιδιαίτερα σε ένα χώρο όπως είναι το Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης;

Είναι πραγματικά απερίγραπτα. Χαίρομαι πάρα πολύ για απόψε και ανυπομονώ να βρεθώ εκεί, γιατί είναι ένας μοναδικός χώρος! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ στο εξής γεγονός, όταν είδα για πρώτη φορά να παίζεται ρεσιτάλ μουσικής από αυτό το χώρο, που ήταν από την σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να γεννιέται η σκέψη και το όνειρο να παίξω κι εγώ σε αυτό το χώρο κάποια στιγμή στη ζωή μου. Οπότε είναι απερίγραπτη η χαρά μου και προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς μέχρι και αυτή την ώρα, για να προσφέρουμε στους θεατές το καλύτερο το οποίο έχουμε.

-Η αφήγηση λογοτεχνικών κειμένων σε συνδυασμό με μουσικά κομμάτια που θα παίζονται στο πιάνο, είναι κάτι ανατρεπτικό και κινεί το ενδιαφέρον. Πώς θα περιγράφατε από πλευράς σας το σημερινό ρεσιτάλ;

Ουσιαστικά, το σημερινό ρεσιτάλ είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο πραγμάτων. Η παράσταση και η βραδιά ονομάζεται “Piano In Love”, και είναι ένα πιανιστικό αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες, αλλά και τους συγγραφείς της αγάπης. Συνθέτουμε ένα ζωντανό soundtrack του έρωτα και της αγάπης, όπου έχω επιλέξει τα κομμάτια τα οποία αποτελούνται από βαλς, τανγκό, ρομαντικά τραγούδια όπως αυτά του Άστορ Πιατσόλλα, του Φραντς Λιστ και του Κλωντ Ντεμπυσσύ, μέχρι των Beatles και των Radiohead. Οπότε πρόκειται για ένα ποικίλο πρόγραμμα, το οποίο αναφέρεται σε ερωτικές ιστορίες, αφιερώσεις και βιώματα όλων των συνθετών, με αφορμή τον έρωτα.

Πάνω σε αυτό, λοιπόν, ο Μάκης Προβατάς, παρουσιάζει ιστορίες ανάμεσα από τα κομμάτια διαφόρων συγγραφέων, καθώς και εμβληματικών μορφών της τέχνης και της επιστήμης γενικότερα, πάλι με αφορμή τα δικά τους βιώματα.

Ένα ακόμα στοιχείο της βραδιάς είναι ότι όλο αυτό εκτυλίσσεται στο πλαίσιο μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, που συντονίζει ο ίδιος, παρουσιάζει, συνομιλεί μαζί μου.

-Πώς επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα κομμάτια που θα παρουσιαστούν μαζί με τις αντίστοιχες αφηγήσεις; Κινήθηκαν όλα γύρω από το κεντρικό σας θέμα ή το αποτέλεσμα «χτίστηκε» στην πορεία;

Το πολύ ενδιαφέρον που προκύπτει από αυτή τη συνεργασία μας είναι το γεγονός ότι εγώ έχω επιλέξει τα κομμάτια, αλλά τα κείμενα του Μάκη (σ.σ. Προβατά) κάθε φορά αλλάζουν. Συνεπώς, απόψε μπορεί να αφηγηθούν κείμενα τα οποία θα ακούσω κι εγώ για πρώτη φορά, κι αυτό σίγουρα θα επηρεάσει κι εμένα μέσα στην ατμόσφαιρα που θέλω να δημιουργήσω.

Οπότε κάποια κείμενα αποτελούν έκπληξη για όλους μας, καθώς με βάση τη μουσική που έχω ήδη επιλέξει παίρνει έμπνευση να σκεφτεί τι θέλει να εκφράσει εκείνη τη στιγμή.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Μάκη Προβατά;

Συνδετικός κρίκος στάθηκε ο παραγωγός της παράστασης που έκανα τους προηγούμενες μήνες στο Μέγαρο Μουσικής, ο Γιώργος Τσιαμπίδης, ο οποίος και μας σύστησε.

Εγώ σκεφτόμουν ότι θα ήθελα, ιδανικά, να ζει ο θεατής μια καλοκαιρινή νύχτα, που ακούει μια ραδιοφωνική εκπομπή, αλλά τη «βλέπει» κιόλας ζωντανά. Έτσι πάνω σ’ αυτό σκεφτήκαμε και συζητήσαμε, τι πιο όμορφο από το να εμπλακεί σε όλο το σκηνικό που θέλουμε να στήσουμε και ο Μάκης Προβατάς!

-Είδαμε το “Piano In Love” να παρουσιάζεται το χειμώνα στην Αθήνα με απόλυτη επιτυχία, ενώ τώρα ταξιδεύει και στη Μεσσηνία. Υπάρχουν επόμενοι σταθμοί;

Οι επόμενοι σταθμοί του προγραμματίζονται αυτή την περίοδο, προκειμένου το “Piano In Love” να παρουσιαστεί τον επόμενο χειμώνα εκ νέου στην Αθήνα, και οι οποίοι θα ανακοινωθούν προσεχώς.

-Οι προσωπικοί σας καλλιτεχνικοί στόχοι περιλαμβάνουν κάτι άλλο πέραν του αποψινού ρεσιτάλ;

Φυσικά! Μέχρι στιγμής έχω προγραμματίσει να εμφανιστώ τον Αύγουστο σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, παρουσιάζοντας κι εκεί ένα ρεσιτάλ βασισμένο στο πιάνο, κι είναι κάτι για το οποίο ανυπομονώ εξίσου με το αποψινό!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία & Ώρα: Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, στις 9.00 μ.μ.

Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης

Είσοδος Ελεύθερη

Της Χριστίνας Μανδρώνη