Προς διοικητή του ΟΑΕΔ και κάθε υπεύθυνο: τι θα γίνει με την ασφάλισή μας;

Προς διοικητή του ΟΑΕΔ και κάθε  υπεύθυνο: τι θα γίνει με την ασφάλισή μας;

Ανασφάλιστοι από το Δεκέμβριο…

Εργάζομαι από τον Ιανουάριο σε επιχείρηση μέσα από το «Ειδικό Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προεργασίας για 2.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης».

Μέσω αυτού του προγράμματος εργάζονται ακόμη πολλοί νέοι, μερικοί μάλιστα από το Δεκέμβριο και μετά εκπλήξεως ανακαλύψαμε πως κανένας από εμάς δεν έχει ασφαλιστεί και έχουμε 0 ένσημα. Έχουμε φτάσει στο μήνα Ιούλιο…

Όταν, λοιπόν, καλούμε για εξηγήσεις, οι απαντήσεις που λαμβάνουμε ξεκινούν από το «δε γνωρίζουμε, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτό το θέμα, απευθυνθείτε στην κεντρική διοίκηση».

Έχουμε βρεθεί, λοιπόν, στη δυσάρεστη θέση να εργαζόμαστε για μήνες χωρίς καμία ασφάλιση και μερικοί μάλιστα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και ερωτώ: είναι λογικό να μην μπορούμε να πάμε στο γιατρό, να μην μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακά μας, ενώ νόμιμα έχουμε προσληφθεί και εργαζόμαστε σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, το οποίο, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, καλύπτει την ασφάλισή μας; Τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος; Είναι λογικό να «παρακαλάμε» για τα ένσημά μας, τα οποία ειδικά για τους νέους τη σήμερον ημέρα είναι τόσο σημαντικά και δυσεύρετα από την πλειοψηφία των εργοδοτών; Το να το δούμε αυτό από ένα τόσο μεγάλο οργανισμό όπως ο ΟΑΕΔ δεν το περιμέναμε.

Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά πως οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ πολλές φορές δεν ευθύνονται γι’ αυτές τις καταστάσεις και τα προβλήματα ξεκινούν από “ψηλά”, παραθέτω την κάτωθι παράγραφο από τη σύμβασή μου και σύμβαση όλων των συμμετεχόντων σε αυτό το πρόγραμμα, για να υπενθυμίσω σε οποιονδήποτε είναι υπεύθυνος πως, όταν λανσάρετε ένα νέο πρόγραμμα, φροντίστε τουλάχιστον να είναι έτοιμο και να τηρείτε τα νόμιμα. Ντροπή…

Σύμφωνα με: το άρθρο 9 παρ. 3 του Ν. 4075/2012, (ΦΕΚ Α΄ 89/11-4/2012), σύμφωνα με το οποίο, η παρ. 5 του άρθρου 51 του Ν. 3693/2008 (Α΄ 174) αντικαθίσταται ως εξής: «5. Οι συμμετέχοντες στα Προγράμματα “ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ”, για το χρόνο συμμετοχής τους σε αυτά, υπάγονται στο σύνολο των κλάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και στην ασφάλιση των κλάδων και λογαριασμών του Ο.Α.Ε.Δ., Ο.Ε.Κ. και Ο.Ε.Ε.. Ο υπολογισμός των καταβλητέων εισφορών γίνεται επί του ποσού της αποζημίωσης της προηγούμενης παραγράφου. Από το ανωτέρω ποσό ο Ο.Α.Ε.Δ. παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό».

«Ο ΟΑΕΔ είναι αρμόδιος για την καταβολή των αποζημιώσεων στους ωφελούμενος/ ασκούμενους και των ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ».

Eργαζόμενος