Ανοίγει το αεροδρόμιο στο Επιτάλιο Πύργου

Ανοίγει το αεροδρόμιο στο Επιτάλιο Πύργου

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών (Αεροδρόμιο κατηγορίας Β) στο χώρο του πρώην Κρατικού Αερολιμένα Επιταλίου του Δήμου Πύργου, υπογράφτηκε από τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή.

Το έργο προώθησε με ένταση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κρίνοντάς το ως πολύ σημαντικό για την περιοχή, καθώς η ανάπτυξη αεροπορικού τουρισμού αφορά κυρίως τουρίστες υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων που έχουν τη δυνατότητα να τονώσουν την οικονομία των τοπικών κοινωνιών.

Αεροτουρισμός
Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, ο αεροπορικός τουρισμός αφορά αεροσκάφη υπέρ-ελαφρού ή ελαφρού τύπου χωρητικότητας από 2 έως 6 ατόμων. Τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αεροπορίας (General Aviation), όσον αφορά τον ευρωπαϊκό αεροπορικό τουρισμό, κάνουν λόγο για εγγεγραμμένα περισσότερα από 103.000 αεροσκάφη, όλων των τύπων, πάνω από 185.000 άδειες χειριστών, ενώ οι πτήσεις που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση σε όλη την Ευρώπη αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.

Στην άδεια που υπογράφει ο Υπουργός Υποδομών, αναφέρεται ότι η χορηγούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας είναι  αορίστου διάρκειας, ενώ θα εκτελούνται μόνο VFR (Κανόνες Πτήσης Εξόψεως) πτήσεις.

Ειδικά μνημονεύεται στην απόφαση ότι πτήσεις από και προς το εξωτερικό πραγματοποιούνται μέσω Διεθνούς Αερολιμένα ή Αερολιμένα χαρακτηρισμένου ως Νομοθετημένου σημείου εισόδου – εξόδου για τη διενέργεια των, κατά νόμο, απαιτούμενων ελέγχων.

Παράλληλα, όμως η απόφαση προβλέπει ότι μπορεί να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί.

Βάση για drones
Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου, ενώ ήδη έχουν προγραμματισθεί τεχνικά έργα για τη λειτουργία του, όπως τοποθέτηση περίφραξης, ανακαίνιση κτιρίων, εξασφάλιση πυροσβεστικού οχήματος, κ.ά.

Ακόμα, εξετάζεται η χρήση του συγκεκριμένου αεροδρομίου και ως κέντρο πολιτικής προστασίας, δεδομένου ότι έχει ενταχθεί σε ειδικό πρόγραμμα για να χρησιμοποιείται ως βάση των drones.

Της Βίκυς Βετουλάκη
Φωτό από Αερολέσχη Πύργου