Harma Foods: Εκλεκτές ποικιλίες μανιταριών όλο το χρόνο

Harma Foods: Εκλεκτές ποικιλίες μανιταριών όλο το χρόνο

Ο Λάμπρος Καραγγελης μας ξεναγεί στη χώρα των μανιταριών και μοιράζεται μαζί μας την είδηση για το νέο του project στην καρδιά της πόλης.

Τι σε ώθησε στο κυνήγι των μανιταριών και στην καλλιέργεια τους; Από πότε ξεκίνησε το «ταξίδι» αυτό;

Η πολυπλοκότητα, η πολυμορφία και η διαφορετικότητά τους ήταν στοιχεία που κέρδισαν το ενδιαφέρον και το σεβασμό μου από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για οργανισμούς «ταπεινούς» αν σκεφτεί κανείς τον κεντρικό ρόλο τους στον κύκλο της ζωής. Για πολλούς, το ενδιαφέρον για τα μανιτάρια σταματάει στη συλλογή κάποιων ειδών. Για εμένα είναι πάθος.Γεννήθηκε μέσα μου με το που ήρθα σε επαφή μαζί τους, σχεδόν 15 χρόνια πριν. Με τον καιρό, εμπλούτισα και ακαδημαϊκά τις γνώσεις μου. Το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για αυτά, με οδήγησαν και στην καλλιέργειά τους. Είναι λοιπόν ένα «ταξίδι» που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και για εμένα αποτελεί σίγουρα ταξίδι ζωής.

Ποιες περιοχές αποτελούν κύριο άξονα αναζητήσεων και με τι κριτήριο τις επιλέγεις εσύ;

Είμαστε τυχεροί γιατί η χώρα μας διαθέτει πλούσιο φυσικό τοπίο. Παντού στην Ελλάδα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, το έδαφος, την εποχή και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, μπορείς να βρεις διαφορετικά είδη μανιταριών. Τυπικές περιοχές αναζήτησης αποτελούν οι δασώδεις περιοχές. Ξεχωρίζουν τα πυκνά δάση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Οι εμπειρότεροι βέβαια θα βρουν ποικιλίες ακόμη και σε λιβάδια και ξέφωτα, ανεξαρτήτως υψομέτρου.

Προσωπικά, με γοητεύουν τα δάση εξαιτίας του φυσικού κάλλους και της πλούσιας βιοποικιλότητάς τους.

Η Μεσσηνία έχει πλούτο μανιταριών; Ποιες ποικιλίες φύονται στα βουνά μας;

Η Μεσσηνία είναι τόπος ιδιαίτερα ευλογημένος. Ο Ταΰγετός μας που τον αγαπώ ιδιαίτερα,   μας προσφέρει απλόχερα και αυτό τον ιδιαίτερο πλούτο. Σε όλα τα βουνά κι όχι μόνο του νομού μας, μπορεί κανείς να βρει πολλά και διαφορετικά είδη μανιταριών όπως τους γνωστούς βωλίτες, την κανθαρέλλα, μορχέλες, τρούφες, κ.α.

Υπάρχουν κανόνες σε αυτό το «κυνήγι» και τι απαιτείται για να βγεις στην αναζήτηση αυτή ;

Η Φύση απαιτεί το σεβασμό μας. Όσοι συλλέγουν καρπούς της, επιβάλλεται να διακρίνονται από ήθος, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες που εξασφαλίζουν την αειφορία. Δεν πρέπει να καταστρέφουμε τη φύση, με καμία δραστηριότητά μας.

Χαρακτηριστικά ενός μανιταροσυλλέκτη είναι η ταπεινότητα, η υπομονή, η μετριοπάθεια και η ισχυρή μνήμη. 

Στη φύση, υπάρχουν δηλητηριώδεις οργανισμοί σε όλα τα βασίλεια! Έτσι, και στο βασίλειο των μυκήτων. Δεν πρέπει κανείς να παρασύρεται από την «τάση της εποχής» για τη συλλογή άγριων  μανιταριών, αγνοώντας τους αυστηρούς κανόνες που αφορούν και στην ασφάλειά μας. Ένας σημαντικός άνθρωπος του χώρου, ο Γ. Κωνσταντινίδης, γράφει σχετικά πως «…η γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, η εμπειρία και η προσεκτική παρατήρηση, αποτελούν τις μόνες εγγυήσεις για την ασφαλή αναγνώριση ενός είδους».

Μίλησε μας για τα προϊόντα σου και για το πώς τα προμηθευόμαστε.

Μέσα από τη γνώση και την εξειδίκευση, τα τελευταία χρόνια καλλιεργούμε και προσφέρουμε με ασφάλεια εκλεκτές ποικιλίες μανιταριών όλο το χρόνο.Ποικιλίες υψηλού γαστρονομικού και θεραπευτικού χαρακτήρα όπως το Shiitake,  το King Oyster αλλά και πιο σπάνια είδη π.χ. το Hericium (αρνάκι) και το Γανόδερμα, έγιναν γνωστά στο νομό μας μέσα από την προσπάθεια μας για την εδραίωση της μανιταροφαγίας στην πόλη.

Η Harma Foods διαθέτει βραβευμένα για τη γεύση και την ποιότητά τους ζυμαρικά και τουρσιά μανιταριών, μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων, αυξάνοντας ολοένα τους κωδικούς με νέα προϊόντα όπως το γλυκό του κουταλιού, το λικέρ μανιταριών κ.α.

Εκτός της παρουσίας μας στην Δημοτική Λαϊκή αγορά Καλαμάτας, συνεργαζόμαστε με αλυσίδα τοπικών SuperMarkets και επιλεγμένα μανάβικα και delicatessen. Επιπλέον, η Harma Foods, διαθέτει υπηρεσία διανομής ολόφρεσκων μανιταριών για κάθε σπίτι, σε όλη την πόλη.

Ποια τα επόμενα σχέδια σου; Τι να περιμένουμε στο μέλλον;

Στα άμεσα σχέδια μας βρίσκεται η υλοποίηση ενός ιδιαίτερου και πρωτοπόρου project στην καρδιά της πόλης, με πρωταγωνιστή φυσικά τα μανιτάρια! Ακριβώς επειδή η ενασχόληση με τα μανιτάρια δεν αποτελεί για εμένα ένα απλό επάγγελμα αλλά στάση και φιλοσοφία ζωής που έχει να κάνει με την υγιεινήδιατροφή και την προσιτή σε όλους ποιοτική τροφή, συνεχίζουμε την δράση στην πόλη, δημιουργώντας έναν καινοτόμο χώρο, θέλοντας να φέρουμε σε επαφή την παραγωγή μας με τον καταναλωτή.

Ακοβίτικα Μεσσηνίας | τηλ. 6944893773 | www.harmafoods.com

Συνέντευξη στην Κατερίνα Γιατράκου