Η «Αντιγόνη» στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης

Η «Αντιγόνη»  στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης

Την τραγωδία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα παρουσιάσει το Θέατρο «Εκστάν» το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, με μια πρωτόγνωρη καινοτομία για τα θεατρικά δρώμενα της χώρας. Ολόκληρο το έργο θα ακουστεί στα Αρχαία Ελληνικά, με υπέρτιτλους στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και την Αγγλική. Αυτή η επιλογή του Θεάτρου «Εκστάν» για το θεατρικό κοινό είναι ένα απτό δείγμα σεβασμού και τιμής στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε η αρχαία τραγωδία στη διαμόρφωση συνείδησης στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Την παράσταση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας με τη στήριξη του Δήμου Μεσσήνης.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον πολύπειρο σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιάννη Σταματίου, τον οποίο το κοινό θα απολαύσει στο ρόλο του Κρέοντα, σε ένα θίασο 13 ηθοποιών.

Λίγα λόγια για παράσταση
Η «Αντιγόνη» του θεάτρου «Εκστάν» ουσιαστικά διανύει την τέταρτη σεζόν της διαδρομής της. Έχει γίνει γνωστή για την επιτυχημένη σύνδεσή της με την αρχαία ελληνική γλώσσα, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες που καταφέρνουν να έχουν άμεση απήχηση στο κοινό, να συγκινούν και να αποκαλύπτουν την ουσία του έργου: «Την αναζήτηση και τη βασανιστική αίσθηση του πράττειν το δίκαιο, την άρνηση στον τρόμο και τη βία της εξουσίας, το παιχνίδι με το πεπρωμένο».

Ιδιαίτερο γεγονός όσον αφορά στην παράσταση αποτελεί η αποδοχή και επιβράβευση της συγκεκριμένης πρακτικής – σκηνοθεσίας και λόγου – από το σύνολο των θεατών. Ο υπερτιτλισμός στη σύγχρονη ελληνική και την αγγλική αφαιρεί κάθε εμπόδιο στην κατανόηση της γλώσσας της αρχαίας τραγωδίας, και διευκολύνει παράλληλα τους ξένους που επιθυμούν να βιώσουν την «Αντιγόνη» στη γλώσσα που γράφτηκε και παίχτηκε στην αρχαιότητα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σταματίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Καταλιακού

Σκηνικά – Κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη

Μουσική: Χρίστος Θεσσαλονικεύς

Ήχος – Φωτισμοί: Πασχάλης Τσέρνας

Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου

Επικοινωνία: Ελένη Παπαχριστοπούλου

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ

(με σειρά εμφάνισης)

Λουκία Λαγού: Αντιγόνη

Αντριάνα Τσαγγάρη: Ισμήνη

Γιάννης Σταματίου: Κρέων

Γιώργος Φώσκολος: Φύλακας

Μάριος Τσαμαντιώτης: Αίμων

Χρήστος Κοντογιάννης: Τειρεσίας

Παναγιώτης Ξανθόπουλος: Αγγελιαφόρος

Ντομένικα Ρέγκου: Ευρυδίκη

Άγγελος Φώσκολος: Παιδί που συνοδεύει τον Τειρεσία

Γιάννης Σβίγκος: Εξάγγελος

Χορός: Κορυφαίοι Γιάννης Νικολόπουλος, Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Μέλη: Ανδρέας Σταθογιαννόπουλος, Μάριος Τσαμαντιώτης, Χρήστος Κοντογιάννης, Χρίστος Θεσσαλονικεύς

Παίζει αρχαία λύρα: Χρίστος Θεσσαλονικεύς