Η περιπατητική performance «Θυμάμαι» στην Αρχαία Μεσσήνη

Η περιπατητική performance «Θυμάμαι» στην Αρχαία Μεσσήνη

Την περιπατητική performance «Θυμάμαι» θα παρουσιάσει η ομάδα θεάτρου «Νοητή Γραμμή» στις 26 και 27 Αυγούστου στην Αρχαία Μεσσήνη, με την οποία και προτείνει ένα διάλογο των παραστατικών τεχνών με την πρακτική της πολιτιστικής διαδρομής στο μνημειακό τοπίο, και ένα βιωματικό τρόπο κατανόησης της μνήμης κάθε “προσφυγιάς” σε έναν κόσμο αναταράξεων και κλυδωνισμών.

Δύο performer-ξεναγοί επιχειρούν μια ενσώματη επιστροφή στο παρελθόν. Θα οδηγήσουν μια ομάδα περιηγητών στις διαδρομές της αρχαίας τοπογραφίας, με τον ήχο να αποτελεί τον υποστηρικτή της συλλογικής μνήμης. Η περιήγηση αυτή θα δημιουργήσει σποραδικά και φευγαλέα επεισόδια απροσδόκητων αναμνήσεων, με τη μορφή προμαγνητοφωνημένου ηχητικού τοπίου, το οποίο θα αναπαράγεται με τη χρήση ακουστικών.

Όπως σημειώνεται σχετικά: «Με μικρές δηλώσεις φτιάχνουμε ένα χάρτη της ψυχής μας. Μια παράθεση από μνήμες. Ένας κατάλογος του παρελθόντος. Μια συλλογή από υλικά και εικόνες με φαινομενικά τυχαία σειρά. Ένα κολάζ, μια συναρμολόγηση προτάσεων που όλες αρχίζουν με τη φράση: Θυμάμαι…

Μνήμες προσφύγων από τη Μικρά Ασία στα 1922. Μνήμες κατατρεγμένων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αφρική, τα Βαλκάνια και την πρώην Σοβιετική Ένωση που κατέφυγαν στην Ελλάδα του σήμερα. Μνήμες και μαρτυρίες που καταγράφουν το μαρτύριο του ξεριζωμού, το ταξίδι της προσφυγιάς και τις δυσκολίες της εγκατάστασης στο νέο, άγνωστο τόπο, που είναι η Ελλάδα. Νέα πατρίδα για κάποιους, πρόσκαιρο καταφύγιο για άλλους».

Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Όλγα Ποζέλη

Κείμενα: Σάκης Σερέφας

Επιμέλεια συνεντεύξεων/δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Καρακύκλας

Σύμβουλος τοπογραφίας: Κωστής Δάβαρης

Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Παπαγεωργίου

Ξεναγοί/performers: Όλγα Ποζέλη & Τάσος Καρακύκλας

Ηθοποιοί (στην ηχητική εγγραφή):

Ιζαμπέλλα Κυριαζή

Όλγα Ποζέλη

Λάμπρος Παπαγεωργίου

Σοφία Στυλιανού

Studio & ηχητική επεξεργασία: Fabrika Music Studio (Νάσσος Σωπύλης)

Αφίσα/Artwork: Μάριος Γαμπιεράκης

Ώρες έναρξης: 10.00 & 18.00

Διάρκεια παράστασης: 70’

Να σημειωθεί πως η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

-Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.