Η Υπαπαντή κρύβει «θαύματα» εντυπωσιακού και μνημειακού μεγέθους

Η Υπαπαντή κρύβει «θαύματα» εντυπωσιακού και μνημειακού μεγέθους

Ενημέρωση για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής

Συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής Δήμου Καλαμάτας», υπό το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση Κεχαγιά, της διευθύντριας Προγραμματισμού του Δήμου Παναγιώτας Κουράκλη, του αρχαιολόγου Δημοσθένη  Κοσμόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης ήταν η ενημέρωση για την πορεία του ανασκαφικού έργου, για τα αποτελέσματα των ερευνών στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας του Ιερού Ναού Υπαπαντής που έχουν φέρει στο φως αρχαία κατάλοιπα, καθώς και για τον προγραμματισμό των ανασκαφικών εργασιών που θα ακολουθήσουν. Επίσης, υπήρξε βεβαίωση δαπανών σύμφωνα με τις εργασίες που έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων χαρακτήρισε τα ευρήματα «εντυπωσιακά και μνημειακού μεγέθους», ενώ συμφωνούν με τα στοιχεία, τις εικόνες και τα δεδομένα που υπάρχουν από την ανασκαφή του 1960 και βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών, ανέφερε ότι είναι εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Συμφωνήθηκε, δε, τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης να λάβουν και επιτόπια ενημέρωση για την πορεία του ανασκαφικού έργου.