Κεραμίδα στο… κεφάλι

Κεραμίδα στο… κεφάλι

«Αν δε χτίσεις σπίτι και δεν παντρέψεις παιδί, δεν έχεις καταλάβει τίποτε». Αυτό έλεγαν οι παλιοί θέλοντας να δείξουν ποια είναι τα πιο δύσκολα πράγματα της ζωής. Αν μάλιστα προσπαθούσαν να χτίσουν σπίτι με τις σημερινές τιμές, τότε η… παντρειά του παιδιού θα ήταν βόλτα στο πάρκο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ για τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών κατασκευής νέων κατοικιών επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, καθώς και γιατί πλέον οι τιμές των σπιτιών έχουν «ξεφύγει».

Ταυτόχρονα, δείχνουν και το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηματαγορά, καθώς ήδη θεωρείται ασύμφορη η κατασκευή νέων σπιτιών, αλλά και οι ανακαινίσεις, διότι το κόστος είναι εκτός πραγματικότητας.

Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κατοικιών τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σημείωσε αύξηση 12%. Και ίσως να είναι χειρότερα τα πράγματα αν ακούσουμε τους ίδιους τους εργολάβους που λένε ότι δεν μπορούν να πλησιάσουν τις μάντρες με υλικά κατασκευής ούτε τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που κατασκευάζουν είδη για το σπίτι. Από τα αλουμίνια και τα παράθυρα μέχρι τα ντουλάπια και τα ασανσέρ.

Α.Π.