Με εξαιρετική επιτυχία η ξενάγηση στο Μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000

Με εξαιρετική επιτυχία η ξενάγηση στο Μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στην πρώτη πεζοπορική ξενάγηση στο Μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000 που συνδιοργανώθηκε από επτά φορείς, καθώς 100 πεζοπόροι βρέθηκαν την Κυριακή στην αφετηρία του μονοπατιού στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων, όπου τους καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Π. Καρβέλας.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής διαδρομής οι πεζοπόροι απόλαυσαν μια μαγευτική πράσινη διαδρομή μοναδικής βιοποικιλότητας και είχαν την ευκαιρία να δουν και να ενημερωθούν για τα μοναδικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, όπως ένας εντυπωσιακός μεσαιωνικός υδρόμυλος, δύο μεσαιωνικές εκκλησίες, μια γέφυρα εποχής και, φυσικά, το εντυπωσιακό σπήλαιο σταλακτιτών στο οποίο κατέληξε η πεζοπορία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πεζοπορική ξενάγηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Πύλου- Νέστορος, μέλη πολιτιστικών και πολιτικών φορέων του Νομού Μεσσηνίας, καθώς και επιστήμονες του υπουργείου Πολιτισμού που εντυπωσιάστηκαν από τα ανακαλυφθέντα μνημεία, ενώ την ξενάγηση είχε αναλάβει το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.  

Με το τέλος της πεζοπορίας οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά εδέσματα στην σκιά της κληματαριάς του ιστορικού οινοκαφεπαντωπωλείου «Ελβετία» στην πλατεία του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, προσφορά των κατοίκων, και να συζητήσουν τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

Το επόμενο ραντεβού εδόθη για το φθινόπωρο, οπότε θα γίνει η πρώτη πεζοπορική ξενάγηση στο νέο Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους που βρίσκεται στην περιοχή των Κάτω Αμπελοκήπων και φιλοξενεί το μοναδικό πευκοδάσος της Νότιας Μεσσηνίας και το φραγκικό κάστρο Molines, ενώ είναι πλημυρισμένο με μύθους για ιππότες και πριγκίπισσες.  

Τέλος, δοθείσης της ευκαιρίας, οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά όσους συμμετείχαν στην πεζοπορική εκδήλωση, καθώς και όσους βοήθησαν για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να ολοκληρωθεί η πεζοπορία με ασφάλεια και επιτυχία.