Σερβιτόροι Εστίασης Καλαμάτας: «Παρά τη μεγάλη ροή κόσμου, η κατανάλωση είναι πολύ περιορισμένη»

Σερβιτόροι Εστίασης Καλαμάτας: «Παρά τη μεγάλη ροή κόσμου, η κατανάλωση είναι πολύ περιορισμένη»

Οι σερβιτόροι των καταστημάτων εστίασης στην παραλία της Καλαμάτας μιλούν για τη φετινή σεζόν, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το φετινό καλοκαίρι

Μπορεί η φετινή καλοκαιρινή σεζόν να ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα για τα αλληλένδετα με τον τουρισμό επαγγέλματα, έπειτα από δύο δύσκολες χρονιές που σημαδεύτηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όμως η γενικευμένη ακρίβεια αποτέλεσε ένα ακόμα εμπόδιο στην προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας στη χώρα. Αυτό τονίζουν μιλώντας στο «Θ» και εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της «μάχης», σερβιτόροι των καταστημάτων εστίασης στην Καλαμάτα.

Παράλληλα, οι αυξημένες απαιτήσεις από τον κόσμο, κατά γενική ομολογία, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο το έργο που είχαν να φέρουν εις πέρας.

Ας δώσουμε, λοιπόν, το λόγο στους ίδιους, για να μας περιγράψουν τις εντυπώσεις που αποκόμισαν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κωνσταντίνα Μπέκιου

«Όταν ο κόσμος είναι κλεισμένος για τόσο καιρό, είναι επόμενο να έχει και περισσότερες απαιτήσεις»

«Ήταν λίγο καλύτερα από ό,τι πέρσι η φετινή σεζόν. Είχε λιγότερο κόσμο, γιατί πιστεύω ότι πολλοί φέτος επέλεξαν να πάνε σε νησιά λόγω του ότι τα μέτρα δεν ήταν ίδια με πέρσι. Οπότε ήταν λίγο πιο χαλαρά. Εδώ στην Καλαμάτα, συγκεκριμένα, πρέπει να είχαμε περισσότερους τουρίστες φέτος. Πήγε αρκετά καλά το φετινό καλοκαίρι», λέει η Κωνσταντίνα Μπέκιου αναφερόμενη στην κίνηση του καλοκαιριού.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, σημειώνει: «Προσωπικά, επειδή ήταν η πρώτη μου δουλειά στο κομμάτι της εστίασης, ήταν λίγο δύσκολη η προσαρμογή, αλλά εντέλει όλα πήγαν καλά». Από την άλλη πλευρά, «οι άνθρωποι φέτος ήταν λίγο πιο φοβισμένοι, οπότε μπορεί να έκαναν πιο εύκολα παρατήρηση για κάποια πράγματα, για παράδειγμα εάν δεν υπήρχε σε κάθε τραπέζι αντισηπτικό υγρό. Όταν ο κόσμος είναι κλεισμένος για τόσο καιρό, είναι επόμενο να έχει περισσότερα νεύρα και απαιτήσεις. Οπότε αυτό που κάνουμε όλοι είναι υπομονή».

Δημοσθένης

«Η έλλειψη προσωπικού ήταν κάτι που επίσης μας δυσκόλεψε το φετινό καλοκαίρι»

«Το καλοκαίρι ήταν δύσκολο. Δεν ήταν πάρα πολλή η κίνηση όπως πέρσι, αλλά και πριν από δύο χρόνια, όμως είχαμε αρκετούς τουρίστες λόγω των πτήσεων που είχε το αεροδρόμιο. Θεωρώ ότι φέτος η κίνηση συγκριτικά με πέρσι ήταν πιο πεσμένη, αλλά υπήρχε πιο σταθερή ροή κόσμου όλη την ημέρα», μας λέει ο Δημοσθένης, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή του φετινού καλοκαιριού

Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος με τους συναδέλφους του που αποτελούν για καιρό το σέρβις στο κατάστημα που εργάζεται, κάνει λόγο για τον πιο ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη ομαλών συνθηκών εργασίας, που είναι η έλλειψη προσωπικού. «Αυτό είναι κάτι που μας εξουθενώνει, καθώς η έλλειψη προσωπικού, ως διαχρονικό πρόβλημα, συνεπάγεται πολύ αυξημένες ώρες εργασίας για το εναπομείναν προσωπικό του κάθε καταστήματος» σχολιάζει.

Και προσθέτει: «Ο κόσμος λόγω των περιόδων καραντίνας που προηγήθηκαν ήταν αρκετά τρελαμένος, έχοντας υψηλές απαιτήσεις, το οποίο επίσης μας δυσκόλεψε πολύ».

Ραφαηλία Κακεπάκη

«Το πρόβλημα είναι στην κατανάλωση, γιατί η ακρίβεια συνεχίζει να είναι αρκετά ψηλά»

«Η αλήθεια είναι ότι φέτος το καλοκαίρι η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ η κατανάλωση των πελατών συνεχίζει να είναι χαμηλή. Σε γενικές γραμμές, ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας λίγο πιο ανεβασμένος, όμως σίγουρα δε φτάνει αυτό για να πούμε ότι η σεζόν πήγε αρκετά καλά με πολύ κόσμο και τουρίστες», σημειώνει η Ραφαηλία.

Υπογραμμίζοντας ότι η εικόνα δείχνει πως έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας, ιδιαίτερα για τα καταστήματα της παραλίας, αναφέρει για την αλληλεπίδρασή της με τον κόσμο: «Γενικότερα από θέμα απαιτήσεων δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι στην κατανάλωση, γιατί η ακρίβεια είναι αρκετά ψηλά και με το ρεύμα, το πετρέλαιο, άρα και τις μετακινήσεις των ανθρώπων, ο κόσμος προτιμά το φθηνότερο, και κυρίως τις απολαύσεις τις έχει αφήσει λίγο πιο πίσω».

Κλείνοντας σημειώνει: «Νομίζω πλέον πως ο κόσμος έχει ξεπεράσει την ανάγκη που είχε για πλήρη τήρηση των μέτρων, παρότι ζούμε καθημερινά την πραγματικότητα του κορωνοϊού και πολύς κόσμος κολλάει ακόμα».

Έφη Λυσαρίδη

«Ο κόσμος φάνηκε ζορισμένος από τη γενικότερη ακρίβεια»

Για ικανοποιητική κίνηση κάνει λόγο ηΈφη, καθώς η φετινή σεζόν είχε αρκετό τουρισμό τόσο από ξένους όσο και από εκδρομείς του εσωτερικού.

Όσο για το εάν ο κόσμος φάνηκε να είναι πιεσμένος λόγω των συνθηκών που επικρατούν, τονίζει ότι «φέτος το καλοκαίρι δεν ήταν τόσο φοβισμένος όπως ήταν άλλες χρονιές λόγω του κορωνοϊού. Από την άλλη πλευρά, φάνηκε ζορισμένος από τη γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί σε όλα τα είδη».

Νίκος Περιβολάρης

«Το ότι πολλοί έρχονται στην πόλη για τις λίγες ημέρες των διακοπών συνδυάζεται με κάποιες πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις»

Τις δικές του εντυπώσεις από τη φετινή σεζόν περιγράφει ο Νίκος, ο οποίος έκανε λόγο για πεσμένη κίνηση συγκριτικά με άλλες χρονιές: «Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε στα τέλη του Ιουλίου, αντί να ξεκινήσει στις αρχές του μήνα.

Γενικά, θεωρώ ότι η κίνηση φέτος ήταν γύρω στο 20-30% πεσμένη. Σε μεγάλο βαθμό δεν αντιμετωπίσαμε άλλη δυσκολία, εκτός του ότι ο κόσμος ήταν αρκετά σφιγμένος λόγω των ανατιμήσεων και των άλλων δυσκολιών που ζούμε όλοι το τελευταίο διάστημα».

Όσον αφορά στο κομμάτι των ξεχωριστών απαιτήσεων που δείχνουν οι πελάτες, «φαίνεται ότι το γεγονός πως έρχονται στην πόλη της Καλαμάτας για τις λίγες ημέρες των διακοπών από άλλες μεγαλύτερες πόλεις συνδυάζεται με κάποιες πιο ιδιαίτερες και αυξημένες απαιτήσεις». «Θεωρούμε», σχολιάζει ακόμα, «πως η φετινή σεζόν θα κρατήσει, λογικά, μέχρι το Σεπτέμβρη, φέτος όμως και λόγω της ακρίβειας, ίσως να μην είναι όπως άλλες χρονιές».

Όθωνας Πρασσάς

«Ξεκίνησε λίγο νωχελικά ο κόσμος, αλλά μετά άρχισε να ανταποκρίνεται καλύτερα»

«Στην αρχή, τον Ιούνιο, ξεκίνησε λίγο νωχελικά ο κόσμος, αλλά από τα μέσα Ιουνίου και μετά άρχισε να ανταποκρίνεται καλύτερα» σημειώνει ο Όθωνας.

Και προσθέτει: «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αποκομίσαμε πολύ καλές εντυπώσεις, με κίνηση περισσότερη από πέρσι, κι αυτό ήταν κάτι που δεν περιμέναμε τόσο πολύ. Δυσκολίες δεν είχαμε ιδιαίτερα, όμως αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως υπήρχε κόσμος που φοβόταν, μιας και ζητούσε τις αποστάσεις και τα υπόλοιπα, όμως οι περιπτώσεις ήταν μεμονωμένες».

Της Χριστίνας Μανδρώνη