Το Αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠεΣυ) στην οποία παραβρέθηκα  και προσπάθησα να παρουσιάσω τις απόψεις της αντιπολίτευσης του ΔΣ Καλαμάτας ,προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα:

  1. Καμία μα καμία από τις παρατάξεις του ΠεΣυ ,παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές που τις χωρίζουν δεν εκφράσθηκε  υπέρ της συγκεκριμένης ΜΠΕ που συντάχθηκε κατ’ εντολή του ΜΟΡΕΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών. Αντίθετα, κάποιες παρατάξεις είπαν ένα σθεναρό όχι ενώ οι υπόλοιπες μη θέλοντας να χρεωθούν ένα όχι επεσήμαναν τις ελλείψεις και τα προβλήματα της λύσης που τελικά οδήγησε στην αναβολή του θέματος και την επανεξέταση της από επιτροπή που θα συστήσει ο Περιφερειάρχης.
  2. Διευρύνθηκε ο κύκλος αμφισβήτησης της μελέτης αυτής ακόμη και από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έλαβαν μέρος στην συζήτηση.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος  της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε εκφρασθεί με αρνητική εισήγηση ενώ ο Διευθυντής  Τεχικών ¨Εργων της Π.Ε.Μεσσηνίας και Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας επέκριναν την ΜΠΕ θέτοντας επιφυλάξεις και σειρά ερωτημάτων και παραλείψεων.

Επίσης κάτι που κίνησε το ενδιαφέρον και σχολιάσθηκε, ήταν η απουσία τόσο του εκπροσώπου του ΜΟΡΕΑ όσο και του Υπουργείου που με τόση θέρμη υποστήριξαν την ΜΠΕ στην συζήτηση του ΔΣ Καλαμάτας.

  • ¨Έγινε απολύτως σαφές (το επιβεβαίωσε τόσον  ο Περιφερειάρχης όσο και ό επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο ΠεΣυ) ότι τα χρήματα για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, άρα είναι εξασφαλισμένα και φυσικά υπάρχει επαρκής χρόνος για την απορρόφησή τους αφού  τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Επομένως η κινδυνολογία που είχε επιστρατευθεί ότι « ή εγκρίνετε την ΜΠΕ του ΜΟΡΕΑ ή χάνεται η χρηματοδότηση» είναι πλέον έωλη!

¨Όλα αυτά έρχονται να δικαιώσουν την απόφαση της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας που με την καταψήφιση της ΜΠΕ άνοιξε τον δρόμο  σε σειρά συζητήσεων , προβληματισμών και ανησυχιών  πάνω στο ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων και των επιπτώσεων που θα έχουν στην ζωή και την φυσιογνωμία της πόλης.(Εάν δεν είχε συμβεί αυτό ,όπως επιθυμούσε η Δημοτική Αρχή όλα όσα έχουν αναδειχθεί δεν θα συζητούντο σήμερα).

Ταυτόχρονα θεωρώ ότι οι εξελίξεις που δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς αλλά κυρίως για αναστοχασμό και επαναθεώρηση πολλών παραμέτρων, αίρουν τις άδικες και δόλιες επιθέσεις σε βάρος εκείνων που καταψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι τάχα είναι ανεύθυνοι και ότι είναι κατά της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας.

  • Από όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις του ΠεΣυ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αναζήτησης λύσεων πιο φιλικών στο περιβάλλον που παράλληλα με την αντιπλημμυρική προστασία θα πετυχαίνουν  με την κατάλληλη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής που μαστίζεται από υπεράντληση και υφαλμύρωση αλλά και την αξιοποίηση των νερών που θα μπορούν να συγκεντρωθούν για άρδευση ,για πυρόσβεση ,για ύδρευση αν χρειασθεί και άλλες χρήσεις.

Αυτές τις απόψεις έγκαιρα και με επιμονή είχαμε υποστηρίξει εδώ και ένα χρόνο στον Δήμο μαζί  με τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας  χωρίς όμως να πετύχουμε να αναλυθούν και μελετηθούν σε βάθος από τους μελετητές του ΜΟΡΕΑ, αφού η Δημοτική Αρχή δεν το  υποστήριξε και φυσικά δεν το  απαίτησε.

Γι’ αυτό στη προχθεσινή συνεδρίαση του ΠεΣυ  πρότεινα  έστω και τώρα ,να ανατεθεί στο ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβειο Ποτυτεχνείο ) και στον Τομέα Υδρολογίας και Υδραυλικών Συστημάτων  ,η εξειδίκευση  και προμελέτη  των παραπάνω προτάσεων , ως εναλλακτική λύση  απέναντι σ’ εκείνη του ΜΟΡΕΑ και τότε μετά από δίκαιη και επιστημονική αξιολόγηση ας επικρατήσει η καλύτερη!

Αναφορικά με την παρέμβαση του Δημάρχου κ. Βασιλόπουλου στο ΠεΣυ  νομίζω ότι αξίζουν σχολιασμού τα εξής:

  1. Στο κλείσιμο της παρέμβασής του ο Δήμαρχος , αφού προσπάθησε συναισθηματικά να ευαισθητοποιήσει τους περιφερειακούς συμβούλους  με όσα έγιναν στις πλημμύρες το 2016 ,ζήτησε από αυτούς να ξεπεράσουν  ακόμα και τους ευατούς τους και να υπερψηφίσουν την ΜΠΕ του Μορέα με τις «κόκκινες γραμμές» και τα υπόλοιπα που είπε.

Δυστυχώς γι’ αυτόν  από ολόκληρο το ΠεΣυ δεν βρέθηκε  ούτε ένας να ανταποκριθεί στην εναγώνια έκκληση του Δημάρχου Καλαμάτας! Αυτό πρέπει να προβληματίσει έντονα τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή που από την αρχή  συντάχθηκαν ανεπιφύλακτα με την πρόταση ΜΟΡΕΑ, αρνούμενοι πεισματικά ν’ακούσει και επεξεργασθεί και άλλες ιδέες που της είχαμε καταθέσει. Η βεβαιότητά του (όπως είχε εκφράσει στα τοπικά ΜΜΕ την προηγούμενη μέρα)  ότι  η ΜΠΕ θα περάσει με θετική ψήφο από το ΠεΣυ διαψεύσθηκε πανηγυρικά!

  • Ο κ. Δήμαρχος κατά την παρέμβασή του στο ΠεΣυ διέπραξε ένα θεσμικό ατόπημα. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας επειδή υποθέτω ήταν απορριπτική. Όμως εκ του Νόμου ο Δήμαρχος οφείλει να σέβεται και να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και όχι μόνο στην περίπτωση που του είναι αρεστές. Μάλιστα όπως κατήγγειλαν και κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας δεν είχε σταλεί ούτε στο ΠεΣυ ώστε να συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο του Θέματος.

3.Σε κάποιο  σημείο της ομιλίας του  που επικρίθηκε από κάποιους  ο Δήμαρχος είπε « ότι δεν με ενδιαφέρει από πού θα βρεθούν τα χρήματα, δεν μ’ ενδιαφέρει ποιος θα φτιάξει το έργο και  δεν μ’ ενδιαφέρει πόσο θα κοστίσει. Με αυτά ας  ασχοληθεί  η Πολιτεία.» ¨Όμως τα χρήματα που διατίθενται μπορεί να μην βαρύνουν τους δημότες είναι όμως χρήματα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών και πρέπει να επενδύονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο και να πιάνουν τόπο!

Η αντίληψη αυτή της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος (που λέει ότι δεν είναι δικά μας τα λεφτά, αλλά του ΕΣΠΑ , ΤΟΥ Ταμείου Ανάκαμψης κλπ) ίσως εξηγεί και την σωρεία των απ’ ευθείας αναθέσεων που κάνει η σημερινή σε όλη της την θητεία  Δημοτική Αρχή και τις περισσότερες φορές με αδιαφανή τρόπο , τόσο στον Δήμο όσο και στα Νομικά του Πρόσωπα.

Κλείνοντας νομίζω ότι μετά την αναβολή του θέματος από το ΠεΣυ ανοίγει ένας νέος κύκλος συζήτησης που ελπίζω και εύχομαι να αξιολογήσει δίκαια και επιστημονικά όλα τα δεδομένα και τις απόψεις που έχουν δημόσια κατατεθεί και να καταλήξει στο τι πρέπει να γίνει.

Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να βοηθήσουν  όλοι ανάλογα με τον ρόλο και τις δυνατότητές τους ,χωρίς αποκλεισμούς και υπεκφυγές για να αποκτήσει η Καλαμάτα την αντιπλημμυρική θωράκιση που έχει ανάγκη αλλά ταυτόχρονα να  απολαύσει και τα ευεργετήματα από μία σωστή περιβαλλοντικά  και με όρους αειφορίας διαχείριση των νερών του Ταϋγέτου.

Του Βασίλη Τζαμουράνη
Πολιτικού μηχανικού, δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής παράταξης «Πρότυπος Δήμος»