Εγκαινιάζεται η έκθεση για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Καλαμάτα

Εγκαινιάζεται η έκθεση για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Καλαμάτα

Φωτογραφίες, ζωγραφική, σπάνια κειμήλια, αποσπάσματα από τον Τύπο της εποχής και μουσικά σύνολα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση που πρόκειται να εγκαινιαστεί αύριο Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, 4ος όροφος), ως φόρος τιμής για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Για την εν λόγω έκθεση, η οποία συνδιοργανώθηκε από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας – Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, το Σύλλογο Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, αλλά και τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, οι οποίες πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ανάμεσα στον Τύπο της εποχής, οι σελίδες του «Θάρρους» εκτίθενται στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, καθώς καταγράφουν τα γεγονότα εκείνης της εποχής

«Ένας περίπατος γεμάτος μνήμες»

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα δράση θα λάβει χώρα, παράλληλα με τις υπόλοιπες, για λογαριασμό της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας, στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, όπου θα εκτίθενται πρωτότυπα πορτρέτα σε μορφή διαδρομής, που θα οδηγούν στο αναγνωστήριο, από Μικρασιάτες-απογόνους όσων έφτασαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μετά την καταστροφή, συνοδευόμενα με μια μικρή ιστορία για τη ζωή τους.

Συνεργασία Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας και Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας»

Επίσης, εναρμονιζόμενοι με το επετειακό κλίμα, η συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας και του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας αποδίδει καρπούς με ξεχωριστά θεάματα για παιδιά αλλά και ενήλικες.

Συγκεκριμένα, η Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα παρουσιάσει στο Εργατικό Κέντρο με δωρεάν είσοδο τις εξής ταινίες: 

•14 Σεπτεμβρίου, 8.00 μ.μ./ «Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922»

•12 Οκτωβρίου, 8.00 μ.μ. / «Πολίτικη Κουζίνα»

•6 Νοεμβρίου, 8.00 μ.μ./ «1922»

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» επιμελείται και παρουσιάζει τα εξής:

•22 Οκτωβρίου, 8.00 μ.μ. / Παραμύθια για παιδιά / «Η Σουλτάνα και η Νενέ»

•6 Νοεμβρίου, 8.00 μ.μ. / μονόπρακτο έργο σε πρωτότυπη μουσική της Βάσιας Φλώρου /  «Το φόρεμα» (απαραίτητη κράτηση θέσης, είσοδος ελεύθερη)

•26 Νοεμβρίου, 8.00 μ.μ. / Συναυλία αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι (απαραίτητη η κράτηση θέσης, δωρεάν είσοδος).

Ξεχωριστή θα είναι και η εκδήλωση της 24ης Οκτωβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, που θα περιλαμβάνει μια συζήτηση / ιστορία για το ημερολόγιο του Π. Μπιμπή, ενός Μεσσήνιου που συμμετείχε στο Μικρασιατικό Μέτωπο ως εθελοντής και καθημερινά κρατούσε ημερολόγιο.

Τέλος, το Δεκέμβριο η δημιουργική ομάδα της Λ.Β.Κ. θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επετειακών εκδηλώσεων με το πρωτότυπο παιχνίδι για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου, «Ταξίδι στην Ανατολία», στο οποίο οι ίδιοι μέσα από εκπαιδευτικές, διασκεδαστικές δραστηριότητες θα καλούνται να κερδίσουν «πόντους» και το τελικό βραβείο που θα τους αποδοθεί από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας, ενώ ανάμεσα στους ειδικούς συνεργάτες της διοργάνωσης συγκαταλέγεται ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός Λεβαντίνων. Παράλληλα, στην έκθεση συμμετέχουν, εξίσου εθελοντικά όπως και όλοι οι υπόλοιποι φορείς, η Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας “ΙΩΝΙΑ”, ο Σύλλογος Κυριών Καλαμάτας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας και η Κοινότητα Καλαμάτας.

Ωράριο: καθημερινά 10.00 – 14.00 (επισκέψιμο και για σχολικές μονάδες), καθώς και κάθε Τρίτη και Τετάρτη 18.00 – 20.00 και θα ολοκληρωθεί 25 Νοεμβρίου.

Της Χριστίνας Μανδρώνη