Εκδήλωση μνήμης για τα 36 χρόνια από τους σεισμούς του 1986

Εκδήλωση μνήμης για τα 36 χρόνια  από τους σεισμούς του 1986

Εκδήλωση μνήμης με την παρέλευση 36 ετών από τους σεισμούς του 1986 πραγματοποιήθηκε χθες στη 1.00 μετά το μεσημέρι στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.

Εκεί τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ενώ ακολούθως ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Μιλώντας για τα τραγικά γεγονότα, ο δήμαρχος Καλαμάτας έκανε ιστορική αναδρομή των γεγονότων του ’86, τόνισε ότι ο Δήμος προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις φυσικές καταστροφές με έργα υποδομής αλλά και μηχανισμούς αντιμετώπισης, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής.

Συγκεκριμένα, ο  κ. Βασιλόπουλος είπε: «Η 13η Σεπτεμβρίου 1986 είναι ημέρα μνήμης για την πόλη. Μια ημέρα που έμελλε να χαραχτεί ανεξίτηλα στην ιστορία του τόπου μας όταν ακάλεστος ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε την πόλη μας. Οι σεισμοί του ’86 άφησαν πίσω του 20 νεκρούς, τραυματίες, τεράστιες ζημιές στις υποδομές και στα σπίτια. Κάθε χρόνο βρισκόμαστε εδώ για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στους ανθρώπους που χάθηκαν. Συγχρόνως όμως τιμούμε και τους ανθρώπους που βοήθησαν την πόλη μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Να τιμήσουμε τους δημότες μας, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους εθελοντές –ειδικά του Ερυθρού Σταυρού- να τιμήσουμε όλους αυτούς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που βοήθησαν την πόλη μας.

Να τιμήσουμε και τις Αρχές του τόπου μας που με καθαρή σκέψη, με συνεργασία, αντιμετώπισαν τα γεγονότα. Ως Δημοτική Αρχή Καλαμάτας δεν ξεχνάμε ποτέ τις φυσικές καταστροφές. Δεν ξεχνάμε τις πλημμύρες και γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι η Καλαμάτα χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση. Δεν ξεχνάμε τις πυρκαγιές, γι’ αυτό και κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε πυροφύλακες, αλλά έχουμε και οχήματα για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Δεν ξεχνάμε τους σεισμούς, γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες, όπως και πέρυσι, θα ξεκινήσει στα σχολεία κλιμάκιο του Δήμου να ενημερώνει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Δεν τα ξεχνάμε αυτά και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

Ως Δημοτική Αρχή ενισχύουμε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, όπως ενισχύουμε και τις εθελοντικές μας ομάδες με εξοπλισμό, με υλικά, ακόμα και με οχήματα. Διότι πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι. Η Καλαμάτα δεν ξεχνά τη 13η και τη 15η Σεπτεμβρίου 1986. Όπως επίσης δεν ξεχνά ότι η χώρα μας ήταν και παραμένει σεισμογενής».

Μετά την τελετή ο δήμαρχος προσέφερε την εικόνα της πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας της Υπαπαντής, στην οικογένεια του Θόδωρου Αθανασόπουλου, που, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, «έζησε τη φρίκη του σεισμού όταν η μικρή του η κόρη, μόλις δέκα ημερών, έμεινε στα χαλάσματα για πάρα πολλές ώρες. Όταν οι πυροσβέστες μας την έβγαλαν από τα συντρίμμια, όλη η πόλη ένιωσε ελπίδα και χαρά».    

Παραλαμβάνοντας την εικόνα ο κ. Αθανασόπουλος είπε: «Θα σας πω κάτι που το έχω μέσα μου 36 χρόνια: η πόλη μας τότε ήταν μια κοπέλα που ετοιμάστηκε να πάει στο γάμο της. Πήγε στον καθρέπτη, κοιτάχτηκε, έριξε την τελευταία ματιά και ήταν νεκρή. Αυτή ήταν η πόλη μας τότε. Τώρα, η πόλη μας είναι ζωντανή, περπατάει και εξελίσσεται».