Φοιτητική Εστία Καλαμάτας: Τα λειτουργικά προβλήματα και η έλλειψη χώρου παραμένουν

Φοιτητική Εστία Καλαμάτας: Τα λειτουργικά προβλήματα  και η έλλειψη χώρου παραμένουν

Σε δυναμική λιγότερων των 232 κλινών παραμένει η Φοιτητική Εστία της Καλαμάτας τα τελευταία έντεκα χρόνια λειτουργίας της, παρά το μεγάλο αριθμό των φοιτητών που φιλοξενεί η πόλη

Περί τους 102 αριθμούν σήμερα οι παλαιότεροι φοιτητές που μένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς το συγκρότημα διαμερισμάτων που λειτουργεί από το 2011, με σκοπό τη φιλοξενία μέχρι και 232 φοιτητών, φαίνεται να έχει φθορές που καθιστούν μέρος των δωματίων (περί τα 12) μη λειτουργικά προς διαμονή.

Όσον αφορά στους πρωτοετείς φοιτητές που έχουν υποβάλει αίτηση για δωρεάν στέγαση στην εστία και των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα θα αναρτηθούν την επόμενη Τετάρτη, αυτοί ανέρχονται σε 94. Εξ αυτών οι 90 θα καταφέρουν να αξιολογηθούν θετικά, βάσει κριτηρίων, και να καταλάβουν μία από τις υπόλοιπες διαθέσιμες θέσεις στο φοιτητικό συγκρότημα.

Το 2011, οπότε εγκαινιάστηκε η φοιτιτική εστία

Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η κα Βούλα Μπάμπαλη, υπεύθυνη του Τμήματος Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δεδομένων των φθορών από τα προηγούμενα χρόνια, τα τελευταία δύο γίνονται αρκετές διορθώσεις.

Σε συνεννόηση δε με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που είναι η αναθέτουσα αρχή που έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση της εστίας, έχουν εγκριθεί σημαντικές δαπάνες και έτσι ο αριθμός των μη λειτουργικών δωματίων έχει μειωθεί.

Πολλοί οι φοιτητές, μικρή η χωρητικότητα της Εστίας

Μιλώντας με την κα Μπάμπαλη για τις διαθέσιμες κλίνες, σχολίασε: «Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαν κάποια στιγμή οι πρυτανικές αρχές και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να προχωρήσουν στη δημιουργία ακόμα μιας εστίας. Αυτό θα φανεί στο χρόνο…».

Πάντως, απορίας άξιο είναι γιατί το υπουργείο Παιδείας, εφόσον εξήγγειλε πρόσφατα τη δημιουργία νέων εστιών, μέσω ΣΔΙΤ, με δυναμική 8.150 κλινών, σε Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Αττική και Κρήτη, δεν προβαίνει σε αντίστοιχη πρωτοβουλία και για την Πελοπόννησο.

Αν υπολογίσουμε δε ότι από τα 22 τμήματα που λειτουργούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, εξυπηρετούνται μόνο οι φοιτητές σε Καλαμάτα και Πάτρα, καθώς είναι οι μόνες πόλεις που διαθέτουν φοιτητικές εστίες μεταξύ των έξι πόλεων που βρίσκονται οι σχολές (Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθος, Ναύπλιο, Σπάρτη, Πάτρα), είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος ο προγραμματισμός για δημιουργία τέτοιου είδους συγκροτημάτων στέγασης.

Το πλημμυρικό φαινόμενο

Φθάνοντας στην εστία που βρίσκεται στο Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας, είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή όσα άφησε πίσω της η πλημμύρα του 2016. Τα δε σημάδια από τη στάθμη που είχε φτάσει το νερό παραμένουν σε όλο τον εξωτερικό τοίχο του κτηρίου. Μιλώντας με τον υπεύθυνο της φοιτητικής εστίας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, μας εξήγησε ότι ενδεχόμενο πλημμυρικό φαινόμενο στο χώρο είναι ο φόβος κάθε φορά που βρέχει στην πόλη, αφού φράζουν τα φρεάτια, με αποτέλεσμα όλο το νερό να οδηγείται στον προαύλιο χώρο και, στη χειρότερη περίπτωση, στο ισόγειο του κτηρίου, με τις επακόλουθες φθορές.

Της Χριστίνας Μανδρώνη