Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Πειραιώς

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την Πειραιώς

Επιπλέον bonus θα δοθεί στους υπαλλήλους που εργάζονται και στη Μεσσηνία

Στην αποχώρηση περίπου 700 υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς στοχεύει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοινώθηκε χθες και θα «τρέξει» έως τις 17 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα προβλέπει ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 160.000 ευρώ για όσους εργαζομένους επιλέξουν την άμεση αποχώρηση και τις 180.000 ευρώ για όσους επιλέξουν την αποχώρηση μετά από μακροχρόνια άδεια 2 έως 5 ετών, ανάλογα και με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που είναι γεννημένοι πριν από την 1η Ιανουαρίου 1963 και συμπληρώνουν 5 χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Ως βάση αποζημίωσης είναι οι 20-35 μεικτοί μισθοί των υπαλλήλων, ανάλογα με το εάν εργάζονται σε μονάδες διοίκησης ή στο δίκτυο των καταστημάτων και την προϋπηρεσία που διαθέτουν.

Επιπλέον bonus θα δοθεί στους υπαλλήλους που εργάζονται σε μονάδες διοίκησης και στο δίκτυο 20 νομών της περιφέρειας στο πλαίσιο του περιορισμού των καταστημάτων στους συγκεκριμένους νομούς. Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Σερρών, Φθιώτιδας και Χανίων.

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που έχει θέσει η διοίκηση για τη μείωση του προσωπικού κατά 3.000 άτομα έως το 2025. Εκτός από τα προγράμματα εθελουσίας η τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της μέσα από αποσχίσεις δραστηριοτήτων, όπως η απόσχιση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, βάσει του νέου business plan για την επιστροφή στην κερδοφορία, το προσωπικό στην Ελλάδα πρόκειται να μειωθεί από τους 9.000 υπαλλήλους στους 6.000 έως τα τέλη του 2025.

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει δραστική περικοπή εξόδων, σημαντικό μέρος της οποίας θα προέλθει από τη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων και τη μείωση των υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, το κόστος προσωπικού προβλέπεται να μειωθεί από τα 405 εκατ. ευρώ το 2021 στα 300 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2025. Συνολικά το λειτουργικό κόστος της τράπεζας θα περιοριστεί από 900 εκατ. ευρώ στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος της προγραμματισμένης περιόδου και ο δείκτης κόστους προς έσοδα θα μειωθεί από το 59% στο 40%.

Η περαιτέρω μείωση υπαγορεύεται από την ψηφιοποίηση των συναλλαγών, αλλά και την ψηφιακή διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί η τράπεζα, αξιοποιώντας την τεχνολογία.

kathimerini.gr