Πληρότητες Μεσσηνίας: Τι λένε… τα μάτια μας και τι οι αριθμοί

Πληρότητες Μεσσηνίας: Τι λένε… τα μάτια μας και τι οι αριθμοί

100% πληρότητες μόνο για λίγες ημέρες, μερικούς μόνο μήνες;

Και εφέτος «με το μάτι» ο τουρισμός της Μεσσηνίας ήταν –για πολλούς- «περισσότερος από εκείνον του 2019». Οι περιγραφές της τουριστικής ανάπτυξης… αποθεωτικές, που τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατέκτησε για άλλη μια φορά πληρότητες της τάξης του 100%.

Τι λένε οι αριθμοί; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά: Οι πληρότητες κλινών (βλέπετε και σχετικό πίνακα) στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου (πλην κάμπινγκ) στη Μεσσηνία και τους Δήμους της είναι στα μισά (άντε και κάτι ακόμα) από… όσα βλέπουμε και λέμε.

Κατά γενική ομολογία δεν ξεπεράσαμε (άντε να αγγίξαμε) εφέτος τα επίπεδα του 2019. Έτσι, μπορούμε να συγκρίνουμε τους αριθμούς της τριετίας 2017-2019 με εκείνους του 2022. Πασιφανές είναι ότι η επί δεκαετίες αναζήτηση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου είναι αποτυχημένη.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ AIRBNB…
Τα στατιστικά στοιχεία των ξενοδοχείων δηλώνονται αρμοδίως κατ’ έτος. Υπάρχουν, όμως, πράγματι και εκείνα των δευτερευόντων τουριστικών καταλυμάτων (δωμάτια, διαμερίσματα και κατοικίες) που δεν είναι συνεπή με την ΕΛΣΤΑΤ. Όπως υπάρχουν ακόμα και τα «ιδιωτικά» (όχι επιχειρήσεις) καταλύματα τύπου AirBnB, όπου οι πληρότητες… αγνοούνται και πράγματι εκτιμώνται καλύτερα… μόνο με το μάτι.

Τα στατιστικά δεδομένα και το 2019 και μέχρι σήμερα, όσον αφορά στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου, δηλώνονται συστηματικά και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Άρα, υπάρχουν πραγματικές αποκλίσεις. Μπορούν, όμως, να είναι τόσες που να… διαψεύδουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την πραγματική κατάσταση της τουριστικής αγοράς του νομού;

ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ
Μπορεί να είναι τον Αύγουστο αυξημένες οι πληρότητες και μερικές ημέρες (π.χ. πριν και μετά τον 15γουστο) να είναι 100%. Όμως, αυτό δε συμβαίνει και τις 31 ημέρες του μήνα… Δεν είναι όλες οι διατιθέμενες κλίνες των ξενοδοχείων της Μεσσηνίας για όλες τις ημέρες του μήνα γεμάτες… Αλλά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το 60-65%.

Λογικά, το ίδιο θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι συμβαίνει και με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.

Βεβαίως, εάν παρατηρήσει κανείς τις πληρότητες ολόκληρο το χρόνο, τότε διαπιστώνει πληρότητες για τέσσερις μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο) έως το πολύ 15% (με τη βοήθεια κάποιων τριημέρων), τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και Νοέμβριο έως το πολύ 28-30% (πάλι με τη βοήθεια κάποιων τριημέρων ή του «τουρισμού Σαββατοκύριακου» λόγω απόστασης από Αθήνα) και Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο πάνω από 40% (και έως 65-70%, ανάλογα το έτος).

Οι αφίξεις των αλλοδαπών (ξένων τουριστών) ισοφαρίζουν ή και ξεπερνούν λίγο εκείνες των ημεδαπών (Ελλήνων & ντόπιων παραθεριστών) τους μήνες από Μάιο έως και Σεπτέμβριο και υπολείπονται κατά πολύ τους υπόλοιπους μήνες (κυμαίνονται από 1/5 έως και το 1/3 του συνόλου των αφίξεων).

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Όπως και να καταλήξει κάποιος όσον αφορά στο … «τι βλέπουν τα μάτια» και το τι λένε οι αριθμοί (όπως και να τα βλέπει και όπως και να τα αναλύει τα πράγματα), ένα πράγμα είναι γεγονός αναμφισβήτητο: ο μεσσηνιακός τουρισμός «τώρα» άρχισε να αναπτύσσεται. Και έχει δρόμο για να κατακτήσει το 100%.

Με δεδομένο το απείρου κάλλους φυσικό τοπίο και το μοναδικό κτιστό ανθρωπογενές περιβάλλον του νομού, αλλά και την «καθυστέρηση» στην ανάπτυξή του, δε θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να έχει τόσες κλίνες, όσες ένα μικρό (σε έκταση και σε χαρίσματα) μπροστά του νησί, όπως η Ζάκυνθος…

Η Μεσσηνία είναι από το… Θεό και τους ανθρώπους χαρακτηρισμένη «ιδανικός τουριστικός προορισμός».

Πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι «τώρα» ξεκινάει και να μεριμνήσει να μεγεθυνθεί τουριστικά με βάση τις νέες προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς (του «παγκόσμιου χωριού»): Υποδομές που να εξασφαλίζουν τη φέρουσα ικανότητα της νομαρχιακής περιοχής και των υποπεριοχών και την τουριστική αειφορία.

Ο μελλοντικός τουρισμός δε θα είναι πλέον μόνο «ήλιος και θάλασσα». Θα είναι: τουρισμός και περιβάλλον και υγεία και ασφάλεια και κοινωνία / απασχόληση και ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα και επιχειρηματικές πρακτικές και καινοτομίες…

Θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για τον Ξένο να ζήσει λίγες τουλάχιστον ημέρες ως «προνομιούχος» (της φύσης και της ιστορίας / παράδοσης και της διατροφής) Μεσσήνιος, με όλη τη σημασία της λέξεως! Γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε τι Μεσσηνία θα του προτείνουμε! Και για να είμαστε ειλικρινείς και με τους εαυτούς μας: Μπορούμε πάρα – πάρα πολύ καλύτερα!

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος